IRAK
Atentat sângeros
Cel puţin 30 de oameni au murit şi alţi 70 au fost răniţi ieri dimineaţă, într-un atentat cu maşină-capcană urmat de un asalt al unui grup înarmat asupra sediului poliţiei de la Kirkuk, în nordul Irakului. Atacul a întrerupt calmul relativ din ultimele zile din această ţară, pe fondul crizei politice dintre premierul şiit, Nouri al Maliki şi o mişcare de protest a minorităţii sunnite. Atacul nu a fost revendicat dar se întâmplă frecvent ca rebelii sunniţi să vizeze forţele de securitate, în speranţa de a destabiliza Guvernul.
PAKISTAN
Atac terorist
Militanţii pakistanezi au luat cu asalt, sâmbătă, un punct izolat de control al armatei din Lakki Marwat, în nordul Pakistanului, cel puţin 31 de persoane fiind ucise. Talibanii pakistanezi au revendicat atacul, anunţând că acesta reprezintă un răspuns la atacul de luna trecută al unei drone americane în regiunea Waziristanul de Nord, la graniţa cu Afganistanul, care a dus la uciderea a doi comandanţi talibani. Atacul survine după ce 19 persoane şi-au pierdut viaţa şi 40 au fost rănite vineri, în nord-vestul Pakistanului, în explozia unei bombe în faţa a două moschei, şiită şi sunnită, la ieşirea de la marea rugăciune săptămânală. Atentatul a avut loc în oraşul Hangu, în apropierea unor zone tribale semiautonome de la graniţa cu Afganistanul, unde se află bastioane ale rebelilor talibani şi ale aliaţilor acestora din al-Qaida. Waziristanul de Nord este un subiect sensibil al relaţiilor dintre SUA şi Pakistan. Washingtonul a făcut în mod repetat presiuni asupra Islamabadului în vederea lansării unei operaţiuni în această regiune, în special împotriva reţelei Haqqani, văzută ca unul dintre cele mai periculoase grupuri care luptă în Afganistan. Până acum, Pakistanul a refuzat lansarea unei astfel de operaţiuni. Pakistanul se confruntă de peste patru ani cu acţiuni sângeroase fără precedent. Seria violenţelor s-a intensificat după uciderea lui Osama bin Laden de către un comando american, în mai 2011, la reşedinţa sa din Abbottabad.
PARAGUAY
Tragedie
Unul dintre candidaţii la preşedinţia Paraguayului, Lino Oviedo, a murit într-un accident de elicopter, în timp ce se întorcea de la un miting politic, sâmbătă seară, a declarat familia sa, ieri. Elicopterul, care îl aducea la Concepcion, la aproximativ 500 de kilometri nord de Asuncion, s-a prăbuşit în districtul Preşedintele Hayes. Cadavrul lui Oviedo, ale gărzilor sale de corp şi pilotului au fost găsite arse, au precizat surse din cadrul echipelor de intervenţie.
TURCIA
Turistă moartă
Familia unei americane dată dispărută la Istanbul, în urmă cu aproape două săptămâni, se află în doliu după ce a aflat că poliţia turcă a găsit cadavrul acesteia, sâmbătă. Steven Sierra, contactat de CNN în timp ce aştepta la Istanbul să meargă cu poliţia să identifice corpul neînsufleţit al soţiei sale, Sarai Sierra, a plâns la telefon. Poliţia turcă a găsit cadavrul femeii, care locuia la New York, lângă un zid de piatră, în districtul Sarayburnu, la Istanbul. Poliţia supectează că femeia a fost ucisă în alt loc. Poliţia a declarat pentru CNN Turk că trupul neînsufleţit al femeii, în vârstă de 33 de ani şi mamă a doi copii, prezintă urme de înjunghiere. Cel puţin nouă persoane au fost arestate în legătură cu dispariţia şi moartea turistei americane. Familia şi prietenii lui Sarai Sierra au lansat un semnal de alarmă la sfârşitul săptămânii trecute, după ce aceasta nu s-a întors în SUA pe 22 ianuarie.
AUSTRIA
Seism moderat
Un cutremur cu magnitudinea 4,5 a avut loc sâmbătă după-amiază, în sudul Austriei, la frontiera cu Slovenia, a anunţat centrul austriac de meteorologie şi geodinamică ZAMG. Seismul produs în zona Eisenkappel din landul austriac Karnten a fost resimţit puternic, a anunţat a ZAMG. Cutremurul a avut loc în masivul alpin Karavanke. Nicio informaţie cu privire la eventuale pagube materiale nu a fost anunţată. În urmă cu aproape două luni, alt cutremur, cu magnitudinea de 4,3, a fost resimţit în Karavanke, de partea slovenă, la aproximativ 25 de kilometri sud-est de frontiera cu Austria.
CHINA
Zboruri anulate
Peste 100 de zboruri au fost anulate ieri pe aeroportul internaţional din Beijing, al doilea aeroport din lume ca trafic al pasagerilor, din cauza ninsorilor care au lovit capitala chineză. În total, 115 zboruri, sosiri şi plecări, erau anulate ieriă la ora locală 19.00, inclusiv 14 curse internaţionale. Unele dintre anulări au fost cauzate de condiţiile meteorologice nefavorabile din alte oraşe chineze, ţara confruntându-se cu un nou val de frig. Aeroportul a mobilizat peste 800 de muncitori şi 230 de vehicule pentru a îndepărta gheaţa şi zăpada de pe aeronave şi piste. Peste 1.500 de avioane erau programate ieri să transporte circa 114.000 de pasageri pe aeroportul din Beijing.
GRECIA
Greva marinarilor
Legăturile maritime cu insulele greceşti vor fi din nou perturbate, astăzi şi mâine, din cauza continuării unei greve a marinarilor, a anunţat, ieri, sindicatul Pno. Numeroase nave sunt ancorate în porturi, în întreaga ţară, începând de joi, marinarii denunţând ”intransigenţa Guvernului cu privire la un proiect de lege ce vizează o reducere la nivelul echipajelor feriboturilor”. O întâlnire, vineri, a conducerii sindicatului cu ministrul Marinei Comerciale, Costis Moussouroulis, s-a soldat cu un eşec. Pe lângă retragerea proiectului de lege, Pno reclamă semnarea convenţiilor colective pentru toate categoriile de nave şi plata arieratelor. ”Proiectul de lege iniţiat de Guvern va distruge sectorul în care în prezent, peste 7.000 de marinari greci dintr-un total de 15.000 sunt şomeri”, declară Yannis Halas, secretarul general al Pno. În afară de marinari, greve împotriva continuării politicilor de austeritate, al patrulea an consecutiv, au fost organizate în ultimele două săptămâni, de angajaţi din sectorul transporturilor în comun şi de medicii angajaţi în spitale. Guvernul de coaliţie condus de premierul conservator Antonis Samaras insistă asupra continuării planului de asuteritate dictat de creditori, pe care îl consideră singura cale de ieşire din criză.
JAPONIA
Seism puternic
Un seism puternic, cu magnitudinea de 6,9 grade, a zguduit sâmbătă insula Hokkaido din nordul arhipelagului nipon, a anunţat institutul american de geofizică (USGS). Seismul s-a produs la ora locală 23.17, în apropiere de oraşul Obihiro şi a avut epicentrul la o adâncime de 120 km. Conform postului public de radio NHK, nu a fost declanşată alertă de tsunami şi nu au fost semnalate victime sau pagube materiale. Nu au fost înregistrate anomalii în funcţionarea centralelor nucleare din nordul ţării, a relatat radioul public. Cutremurul a fost resimţit puternic în toată insula Hokkaido, dar şi în prefecturile din insula centrală Honshu. Cu puţin timp înainte, o alertă a fost auzită la posturile de televiziune şi de radio, anunţând iminenţa seismului, graţie unui sistem de detecţie timpurie instalat de agenţia meteorologică.
TURCIA
Atentat revendicat
Un grup clandestin de extrema stângă, DHKP-C, a revendicat, sâmbătă seară, pe site-ul său, atentatul sinucigaş de la intrarea în ambasada SUA din Ankara. O fotografie a unui atentator-kamikaze purtând centură cu explozibili şi o mitralieră, pe fondul drapelului mişcării radicale, a fost difuzată pe site-ul Halkin Sesi (Vocea Poporului). Autorul atentatului sinucigaş, prezentat presei ca fost deţinut grevist al foamei, a făcut să explodeze o încărcătură de 6kg de TNT. Atacatorul, care este membru al organizaţiei teroriste DHK-C, căutat de justiţie, a detonat şi o grenadă pe care o avea în mâini. ”Copiii noştri sunt slava noastră” şi ”Alisan Sanli este nemuritor”, scrie într-un comunicat DHKP-C (Frontul Revoluţionar de Eliberare a Poporului), în care acuză SUA de a fi ”călăul popoarelor”, denunţând ”masacrele comise de SUA, aliat al Turciei în cadrul NATO, în Irak, Afganistan, Libia, Siria şi Egipt”. DHKP-C cere SUA să-şi retragă misiunile de pe teritoriul Turciei şi le îndeamnă să plece cu totul din Turcia, care ne aparţine, acuzând Guvernul de la Ankara de a fi complice al acţiunilor americane vizând ”remodelarea Orientului Mijlociu”. Anterior revendicării, autorităţile turce au informat că atacatorul se numea Ecevit Sanli (40 de ani) şi se refugiase în străinătate, în Germania, după ce fusese pus în libertate în 2001. El participase la atacurile din 1997 împotriva unui complex militar şi a prefecturii Istanbul.
FRANŢA
Moschei profanate
Inscripţii cu caracter rasist sau provocator au fost descoperite pe pereţii a două moschei din Franţa, în două incidente separate. Svastici şi sloganuri extremiste au fost zgâriate în noaptea de sâmbătă spre duminică pe pereţii unui imobil în care se află sediul unei moschei, la Ozoir-La-Ferriere, la 30 de kilometri est de Paris, au anunţat surse din cadrul poliţiei. Două sloganuri au fost descoperite, şi anume ”Trăiască Galia” (numele din antichitate al Franţei) şi ”Nike islam”, a declarat Abdelaziz Aït Ali, secretarul Moscheei Ataouba. O plângere a fost depusă la un comisariat, iar o anchetă este în curs. La Besançon, un graffiti reprezentând steaua lui David a fost descoprit pe faţada unei moschei.
CHINA
Marinari eliberaţi
Căpitanul şi membrii echipajului unei nave chineze, arestaţi sâmbătă de Paza de Coastă japoneză, pe care autorităţile nipone i-au suspectat că pescuiau ilegal în apele japoneze, au fost eliberaţi ieri, a anunţat agenţia China Nouă. Nava de 100 de tone, specializată în pescuit în zone cu corali, a fost interceptată, cu 13 persoane la bord, de Paza de Coastă japoneză, la o distanţă de 45 de kilometri de Insula Miyako, în arhipelagul Okinawa, în sudul Japoniei. Căpitanul şi membrii echipajului au fost eliberaţi după ce Consulatul General al Chinei la Fukuoka s-a prezentat ca garant pentru ei. Marinarii au părăsit Insula Miyako, ieri, cu destinaţia China. Paza de Coastă japoneză a declarat că acest căpitan era suspectat că pescuia în zona maritimă exclusivă a Japoniei, fără să deţină o autorizaţie din partea autorităţilor japoneze. Acest incident a avut loc într-un context de puternice tensiuni între China şi Japonia, din cauza unui diferend teritorial cu privire la un arhipelag din Marea Chinei de Est. La jumătatea lui septembrie, Japonia a naţionalizat trei dintre cele cinci insule ale arhipelagului Senkaku, revendicat de Beijing sub numele de Diaoyu, situat la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului şi la 400 de kilometri de Insula Okinawa. Beijingul trimite cu regularitate nave, iar într-un rând a trimis avioane în zona Insulelor Senkaku. În septembrie 2012, arestarea căpitanului unei nave chineze în apele Insulelor Senkaku a amplificat şi mai mult tensiunile dintre cele două ţări. Tokyo l-a eliberat în urma unor presiuni intense şi unor ameninţări cu măsuri de retorsiune în domeniul economic din partea vecinului său.
EGIPT
Amânare în instanţă
Justiţia egipteană a amânat ieri, din nou, să prezinte un verdict cu privire la legalitatea comisiei dominate de islamişti care a redactat Constituţia contestată, adoptată în decembrie. Înalta Curte Constituţională urma să se pronunţe în acest sens ieri, dar şi-a amânat decizia cu o lună, pentru 3 martie. Situaţia comisiei ar fi trebuit să fie analizată încă de la 2 decembrie, dar susţinători ai preşedintelui islamist Mohamed Morsi au încercuit sediul Înaltei Curţi, provocând suspendarea lucrărilor. Mai multe plângeri au fost depuse împotriva acestei comisii dominate de islamişti şi acuzate că a redactat un text care nu este reprezentativ pentru toţi egiptenii. Comisia a fost boicotată de liberali, stânga şi reprezentanţii comunităţii creştine. Constituţia a fost până la urmă adoptată în decembrie, în urma unui referendum, în pofida unei grave crize politice marcate uneori de violenţe soldate cu morţi, între susţinătorii şi adversarii lui Morsi. Opoziţia reproşează acestui text faptul că deschide calea unei islamizări accelerate a legislaţiei.