O VICTORIE ŞI O ÎNFRÂNGERE PENTRU ELIZA SAMARA
Selecţionata feminină de tenis de masă a României, al cărei lider este constănţeanca Eliza Samara, a fost învinsă de Germania, cu 3-2, marţi seară, în Sala Sporturilor “Romeo Iamandi” din Buzău, într-un meci din Grupa B a preliminariilor Campionatului European 2013. Fără Daniela Dodean, accidentată, tricolorele nu au reuşit să obţină decât două puncte, prin Elizabeta Samara şi Bernadette Szocs. Constănţeanca a trecut, cu 3-2 (5-11, 11-2, 11-9, 6-11, 11-8), de Zhenqi Barthel, în timp ce Szocs a dispus, cu 3-1 (4-11, 11-5, 11-8, 11-9), de aceeaşi jucătoare germană. Petrissa Solja a adus două puncte Germaniei, prin victoriile cu 3-2 (10-12, 11-9, 6-11, 15-13, 11-4) în faţa Elizei Samara şi cu 3-1 (11-8, 5-11, 16-14, 12-10) în disputa cu Bernadette Szocs. Într-un alt meci, Xiaona Shan a întrecut-o, cu 3-0 (11-9, 11-4, 11-7), pe Camelia Poştoacă. În clasament, Germania ocupă primul loc, cu 10p, urmată de Rusia 7p, România 6p, Cehia 6p, Spania 3p, Anglia 3p. În următorul meci, România va întâlni Spania, în deplasare.
TRICOLORII AU ÎNVINS OLANDA LA TENIS DE MASĂ
Selecţionata masculină de tenis de masă a României a învins Olanda cu 3-1, marţi seară, la Oudkarspel, într-un meci din Grupa A din Challenge Division, eşalonul secund al Campionatului European 2013. Ovidiu Ionescu, Adrian Dodean şi Hunor Szocs au adus cele trei puncte ale “tricolorilor”, care ocupă locul secund în grupă. Ionescu l-a învins, cu 3-0 (11-6, 11-6, 11-6), pe Ewout Oostwouder, Dodean a dispus, cu 3-1 (11-5, 11-3, 4-11, 11-8), de Koen Hageraats, iar Szocs a câştigat, cu 3-1 (13-11, 10-12, 11-8, 11-6), în faţa lui Oostwouder. Singurul punct al gazdelor a fost adus de Casper Ter Luun, 3-2 (10-12, 7-11, 11-8, 11-8, 11-6) cu Hunor Szocs. În clasament, Cehia ocupă primul loc, cu 8p, urmată de România 7p, Slovacia 6p, Anglia 5p, Olanda 4p, Bulgaria 3p. România va juca următorul meci acasă cu Slovacia.
TORŢA OLIMPICĂ FOTE, PURTATĂ DE RAREŞ DUMITRESCU SAU MIHAI COVALIU
Torţa olimpică în Braşov va fi purtată, pe 17 februarie, când va avea loc ceremonia de deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), care va avea loc în judeţul Braşov, în perioada 17-22 februarie, de sabrerul Rareş Dumitrescu sau de antrenorul de sabie Mihai Covaliu, ambii cetăţeni de onoare ai Braşovului, medaliaţi cu argint la Jocurile Olimpice de la Londra. Comitetul de Organizare al FOTE a anunţat că ceremonia de aprindere a Flăcării Olimpice va începe sâmbătă, pe stadionul Panathenaic din Grecia. În cadrul ceremoniei, preşedintele Comisiei de Organizare va ţine un discurs în limba română şi va efectua un schimb de cadouri simbolice cu reprezentanţii Greciei. Echipa FOTE se întoarce duminică în România pentru a aduce flacăra la Casa Olimpică din Bucureşti unde va fi expusă spre vizitare.
PATRU GIMNAŞTI ROMÂNI LA INTERNAŢIONALELE FRANŢEI
Gimnastele Larisa Iordache, Diana Bulimar şi Diana Chelaru, plus Flavius Koczi vor participa la Internaţionalele Franţei, etapă de Cupa Mondială, programată în 16-17 martie. În cadrul concursului de la La Roche sur Yon, Iordache va performa la toate cele patru aparate, în timp ce Bulimar şi Chelaru, la bârnă şi sol, iar Koczi se află pe lista de start la sol şi sărituri. Printre competitori se vor afla campionii olimpici la JO din 2012, Krisztian Berki (cal cu mânere), Hak Seon Yang (sărituri) sau Aliya Mustafina (paralele), dar şi alţi medaliaţi europeni sau mondiali. Concursul feminin le va avea la start şi pe Maria Paseka şi Kseniia Afanaseva (Rusia), Vanessa Ferrari (Italia), Elisabeth Black (Canada), Giulia Steingruber (Elveţia), Teja Belak (Slovenia), plus reprezentantele ţării gazdă Younna Doufournet, Anne Kuhm şi Marine Brevet. Ierarhia individuală pe aparate include lista combinată din Cupa Mondială şi Challenge Cup, învingătorii fiind desemnaţi la finalul concursului de la Osijek, ultimul din calendarul competiţional FIG 2013. Câştigătorii 2013 Individual Apparatus World Cup & Challenge Cup Series vor fi cei care acumulează cel mai mare număr de puncte la fiecare aparat, fiind luate în calcul cele mai bune patru rezultate.
MITU, ÎN OPTIMI LA TURNEUL DE LA EILAT
Jucătoarea română de tenis Andreea Cristina Mitu s-a calificat în optimile de finală ale turneului ITF de la Eilat (Israel), dotat cu premii totale de 75.000 de dolari, după o victorie în trei seturi, 7-5, 3-6, 6-2, în disputa cu Dinah Pfizenmaier (Germania), cap de serie nr. 5. Mitu va juca în optimi cu învingătoarea dintre Alison van Uytvanck (Belgia) şi Anna-Lena Friedsam (Germania). În alt meci din manşa inaugurală, românca Raluca Olaru a fost învinsă de portugheza Michelle Larcher de Brito, cap de serie nr. 3, cu 5-7, 6-1, 6-1. Cele două românce sunt calificate în sferturile de finală ale probei de dublu şi vor întâlni perechea Nicole Clerico (Italia) / Eliţa Kostova (Bulgaria).
LUPUSAVEI, CEL MAI BUN MARCATOR DIN LN LA ARUNCĂRILE DE TREI PUNCTE
Fundaşul echipei de baschet masculin CSM Oradea, Silviu Lupusavei, este şi în acest sezon cel mai bun marcator al Ligii Naţionale la aruncările de trei puncte. Ajuns la 32 de ani, fostul jucător de la Rompetrol Bucureşti, Politehnica Iaşi, BC Farul Constanţa, CSU Asesoft Ploieşti, CS Otopeni, BC Rm. Vîlcea, SCM U. Craiova, BCM Elba Timişoara şi Energia Rovinari, continuă să aibă un procentaj de invidiat la aruncările de la distanţă. În acest sezon, Lulusavei a ajuns la 48 de coşuri marcate de trei puncte, pentru un total de peste 500 de astfel de reuşite în ultimii zece ani. Are o medie de peste 2,5 coşuri de trei puncte pe meci şi un procentaj incredibil, de sută la sută la aruncările libere ! Pe locul secund în clasamentul marcatorilor de trei puncte în acest sezon se află letonul Ivars Timermanis (46), iar ultima poziţie a podiumului este ocupată de americanul LeVar Seals şi bosniacul Zlatko Jovanovic (câte 43 fiecare).
UN INTERNAŢIONAL CHILIAN LA HC ODORHEI
Echipa de handbal masculin HC Odorhei a anunţat transferul jucătorului chilian Erwin Jan Feuchtmann Perez, care a semnat un contract valabil până la finalul sezonului, cu opţiune de prelungire. Perez, care are şi cetăţenie germană, are 22 de ani, 1.92 metri şi 95 de kilograme, evoluând la linia de 9 metri. El a participat cu naţionala ţării sale la Campionatul Mondial din Spania, încheiat duminică şi la care Chile s-a clasat pe locul 23, penultimul. Perez a marcat 26 de goluri. De-a lungul carierei handbalistul chilian a mai evoluat la echipe din ligile inferioare germane (HCE-HSG Hohn Elsdorf, Plauen şi HC Aschersleben).
CINCI KARATIŞTI ROMÂNI LA CM DE LA TOKYO
România va fi reprezentată de cinci sportivi la Campionatele Mondiale de karate kyokushin ce se vor desfăşura, în perioada 25 aprilie - 3 mai, la Tokyo (Japonia), se arată într-un comunicat al Federaţiei Române de Arte Marţiale de Contact (FRAMC). Echipa României a cucerit trei medalii la Campionatele de Karate pe Categorii ale Statelor Unite (US Karate Category Championships), care au avut loc la Los Angeles, competiţie în urma căreia cinci tricolori şi-au asigurat biletele pentru Campionatele Mondiale de kumite şi kata de la Tokyo. Delegaţia condusă de Dorel Bulearcă se va întoarce în ţară cu o medalie de argint, cucerită de Iacob Mirel, dar şi cu două de bronz, Nicolae Stoian şi Georgiana Ţigănuş reuşind să se claseze pe podium la competiţie de karate de pe continentul american. De altfel, pentru Mondialele din Japonia, România a obţinut două din cele opt locuri rezervate Europei prin Mirel Iacob şi Lucian Gogonel, ambii la kumite, -80 de kilograme. De asemenea, Georgiana Ţigănuş (kumite, +65 kg), Raluca Jianu (kata) şi Daniela Vlad (kata) vor participa în concursul dedicat fetelor. „E pentru prima oară când Mondialul masculin şi cel feminin au loc în acelaşi timp. Cel dedicat băieţilor este organizat o dată la patru ani, astfel că e foarte greu de obţinut un loc, de aceea suntem mândri că vom avea un sfert din reprezentanţii Europei. Încă de săptămâna viitoare vom începe pregătirea pentru Japoania, de unde sperăm să ne întoarcem cu cel puţin o medalie şi două clasări între locurile 4-6”, a declarat Dorel Bulearcă, preşedintele FRAMC.
NAŢIONALA DE POLO, ÎNVINSĂ DE ITALIA ÎN LIGA MONDIALĂ
Naţionala de polo a României a fost învinsă de vicecampioana olimpică Italia, scor 11-5 (1-1, 1-1, 4-1, 5-2), în a treia partidă din Grupa C a Ligii Mondiale, desfăşurată marţi seară, la Civitavecchia, în faţa a circa 2.000 de spectatori. Marcatorii echipei României au fost Negrean (2), Ghiban (2) şi R. Georgescu. În primele două partide din grupa C, tricolorii antrenaţi de Vlad Hagiu au cedat pe teren propriu în faţa Ungariei, cu 9-12, şi au învins în deplasare naţionala Rusiei, cu 14-13. Următoarea partidă pentru reprezentativa tricoloră este programată vineri, la Debrecen, cu naţionala Ungariei. În clasamentul grupei, pe primul loc se află Italia, cu 6 puncte, urmată de Ungaria 6p, România 2p şi Rusia 1p.
EŞEC PENTRU GAZ METAN MEDIAŞ ÎN FIBA EUROCHALLENGE
Echipa de baschet masculin Gaz Metan Mediaş a fost învinsă marţi, în deplasare, de formaţia letonă BK Ventspils, scor 96-64 (52-33), în cea de-a treia partidă din grupa I, faza optimilor de finală ale FIBA Eurochallenge. Ardelenii au 4 puncte în clasament, la fel ca Ventspils, obţinute după o victorie şi două înfrângeri. Primele două clasate se vor califica în sferturile de finală ale competiţiei. Gaz Metan Mediaş este singura echipă masculină românească ce continuă parcursul în cupele europene, la startul sezonului fiind înscrise încă trei formaţii în FIBA Eurochallenge (CSU Ploieşti, BC Timişoara, BCM U. Piteşti), care nu au trecut de grupele preliminare.
LUCIAN BUTE ŢINTEŞTE TITLUL MONDIAL WBC
Boxerul român Lucian Bute, campion mondial IBF la categoria supermijlocie până anul trecut, ţinteşte acum titlul mondial în versiunea WBC. „Mi-am apărat centura IBF de zece ori şi am fost campion timp de cinci ani. Mi-ar plăcea să mă bat pentru o centură de altă culoare (n.r. - centura IBF este roşie, iar cea WBC e verde)”, a declarat Bute într-o conferinţă de presă, adăugând că e convins că „timpul va aranja lucrurile”. Preşedintele InterBox, Jean Bedard, a precizat că există „un plan pe termen lung, iar Lucian îl înţelege foarte bine.Vrem să îl readucem pe Lucian unde era (n.r. - înaintea meciului cu Froch, în care a pierdut centura mondială) şi avem încă trei sau patru ani pentru a realiza acest lucru”. Bute şi echipa sa au reiterat ideea că doresc un meci în care pugilistul român să boxeze cu învingătorul din meciul eliminatoriu pentru titlul WBC, dintre muntenegreanul Nikola Sjekloca şi americanul de origine cameruneză Sakio Bika, meci care va avea loc pe 16 februarie, la Atlantic City. Bute, care a susţinut 32 de meciuri la profesionişti, 31 de victorii (24 prin KO) şi un eşec, ar refuza şi o oportunitate de a se bate cu Adonis Stevenson, într-un meci pentru titlul vacant IBF, dacă aceasta ar veni între timp. Singura garanţie pe care o are Bute este aceea a revanşei în faţa lui Carl Froch, cel care i-a aplicat prima înfrângere din cariera profesionistă, în mai 2012, la Nottingham.
EUROLIGA DE BASCHET MASCULIN
Etapa a şasea din TOP16 a Euroligii de baschet masculin programează cinci partide în această seară, inclusiv derby-urile pentru şefia celor două grupe: Real Madrid - CSKA Moscova şi FC Barcelona - Montepaschi. Ambele partide se anunţă extrem de disputate, orice scor fiind posibil. La şefia celor două grupe se află Real şi Montepaschi, cu maximum de victorii, câte cinci. Programul din această seară - Grupa E: Zalgiris Kaunas - Alba Berlin şi Real Madrid - CSKA Moscova; Grupa F: Beşiktaş Istanbul - Maccabi Tel Aviv, Olympiacos Pireu - Fenerbahce Ulker Istanbul şi FC Barclona - Montepaschi Siena.
GIMNASTA AMERICANĂ ALICIA SACRAMONE ŞI-A ANUNŢAT RETRAGEREA
Alicia Sacramone, gimnasta americană cu cele mai multe medalii cucerite la Campionatele Mondiale, 10, şi-a anunţat retragerea din activitatea sportivă. În aproape un deceniu de carieră, Sacramone a fost una dintre componentele de bază a lotului SUA, cucerind două titluri mondiale individuale (sol 2005, sărituri 2010) şi două medalii de aur cu echipa (2007 şi 2011). Ea a făcut parte din echipa americană medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, unde România a urcat pe treapta a treia a podiumului, iar titlul olimpic a revenit Chinei. „Alicia a fost specială şi o sportivă hotărâtă să-şi îndeplinească obiectivele pe care singură şi le-a stabilit. A avut o carieră extraordinară, plină de succese, pe care le-a meritat pe deplin. Ea a dat dovadă, totodată, de tărie de caracter prin modul demn în are a reuşit să treacă peste momentele dificile”, a precizat Martha Karolyi, coordonatoarea lotului feminin de gimnastică al SUA, într-un comunicat. Una dintre marile dezamăgiri din cariera Aliciei Sacramone a reprezentat-o ratarea prezenţei în lotul pentru Jocurile Olimpice de la Londra, după ce s-a luptat din greu să revină în urma unei grave accidentări, ruptură a tendonului lui Ahile, care îi ameninţa cariera. Ea s-a clasat pe locul secund în selecţiile americane pentru JO 2012, atât la sărituri, cât şi la bârnă.
ÎNOTĂTOARE CHINEZĂ, SUSPENDATĂ DOI ANI PENTRU DOPAJ
Federaţia Internaţională de Nataţie (FINA) a anunţat suspendarea pentru o perioadă de doi ani a înotătoarei chineze Li Zhesi, fostă deţinătoare de record mondial, după ce a fost depistată pozitiv cu eritropoetină (EPO). FINA a precizat că Li şi antrenorul ei, al cărui nume nu a fost dezvăluit, au fost suspendaţi de către federaţia chineză de specialitate, pentru încălcarea regulamentului antidoping. Li a fost controlată pozitiv în luna martie 2012, cu ocazia unui test în afara competiţiei, ale cărui rezultate au fost date publicităţii cu câteva săptămâni înaintea startului Jocurilor Olimpice de la Londra. Li Zhesi avea doar 14 ani când a reuşit să doboare recordul mondial la 4x100 m mixt împreună cu ştafeta Chinei, la Campionatele Mondiale de la Roma din 2009, performanţa fiind îmbunătăţită ulterior de reprezentantele Statelor Unite, la JO 2012. Li a cucerit şi medalia de aur în proba de 50 m liber la Jocurile Sportive ale Asiei de la Guanghzou (China), desfăşurate în anul 2010.
CICLISTUL LUXEMBURGHEZ FRANCK SCHLECK, SUSPENDAT UN AN PENTRU DOPAJ
Ciclistul luxemburghez Franck Schleck a fost suspendat un an pentru dopaj, după ce a fost depistat pozitiv cu un diuretic în timpul Turului Franţei din 2012, a anunţat, ieri, preşedintele Agenţiei Luxemburgheze Antidoping (Alad), Robert Schuller. Suspendarea lui Schelck a început din 14 iulie 2012, iar Schuller a precizat că rutierul nu a primit nicio amendă. Franck Schelck poate face apel la această decizie. Schleck a părăsit Turul Franţei 2012 ca urmare a unui control antidoping la care a fost depistat pozitiv. Schleck, locul trei în ediţia 2011 a Turului Franţei, a fost depistat pozitiv cu un diuretic (xipamidă). Luxemburghezul în vârstă de 32 de ani, fratele lui Andy Schleck, a fost supus testului antidoping la 14 iulie, zi în care a ocupat locul 40 în etapa a 13-a.
UN MEDIC AL LUI ARMSTRONG A FOST CONTROLOR ANTIDOPING ÎN BELGIA
Medicul belgian al lui Lance Armstrong, Dag Van Elslande, acuzat că ar fi fost implicat în acţiuni de dopaj, a fost în anii ‘90 şi până în 2004 controlor antidoping pentru regiunea flamandă a Belgiei, informează AFP, care citează cotidianul De Morgen. Van Elslande a fost medicul echipelor pentru care concura Lance Armstrong şi a fost acuzat de mai mulţi ciclişti, printre care Floyd Landis, Levi Leipheimer şi David Zabriskie, de practici de dopaj. Medicul a fost alături de Armstrong când americanul era component al echipelor US Postal, Discovery Channel, Astana şi RadioShack. Landis, fost la US Postal între 2002 şi 2004, l-a acuzat pe Van Elslande că efectua transfuzii sanguine, conform dosarului întocmit de USADA în cazul Armstrong. Dag Van Elslande şi-a pierdut funcţia de controlor antidoping în 2004, după ce s-a dovedit că lucra în acelaşi timp pentru o echipă ciclistă, a declarat pentru De Morgen coordonatorul activităţilor antidoping din regiunea flamandă. Uniunea Ciclistă Internaţională a anunţat, în luna octombrie, că i-a retras lui Lance Armstrong cele şapte titluri din Turul Franţei, după un raport al Agenţiei Antidoping Americane (USADA) în care rutierul texan era acuzat de dopaj sistematic. Recent, Armstrong a recunoscut pentru prima oară în public, într-un interviu acordat realizatoarei TV Oprah Winfrey, că a luat produse dopante în timpul carierei sale cicliste, după mai mult de zece ani în care a negat acest lucru.