Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Externe 26 Ianuarie 2013 / 00:00 493 accesări

RUSIA

Activistă înjunghiată

O activistă ecologistă din Rusia a fost înjunghiată de un necunoscut, în apropiere de Moscova şi este internată în stare gravă, a anunţat, vineri, partidul Rusia Dreaptă. Liudmila Garifulina, deputată în cadrul Adunării Municipale a oraşului Staraia Kupavna, situat la 20 de kilometri est de Moscova, a fost atacată de un necunoscut, care i-a aplicat mai multe lovituri de cuţit, miercuri seară, în apropiere de domiciliu. Atacul este legat, probabil, de activităţile profesionale ale deputatei. Valeri Zubov, un deputat al Rusiei Drepte (centru-stânga) în Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus, a declarat că aceasta se opune distrugerii unei păduri locale de către dezvoltatori imobiliari. Garifulina, în vârstă de 63 de ani, care este asistenta lui Zubov la Duma de Stat, a fost operată dar se află în continuare în stare gravă. În noiembrie, deputata a fost bătută de un necunoscut. Atunci a suferit un traumatism cranian. Mai mulţi activişti ecologişti au fost atacaţi în Rusia, în ultimii ani. Unul dintre ei a fost jurnalistul Mihai Beketov, care s-a opus construirii unei autostrăzi controversate ce ar fi pus în pericol pădurea din Himki, în nordul Moscovei. Bătut cu brutalitate de necunoscuţi, în noiembrie 2008, Beketov se deplasează în scaun cu rotile. Un alt critic al autostrăzii, ecologistul Konstantin Fetisov, a intrat în comă după un atac brutal, în noiembrie 2010.

ITALIA

Cutremur

Un cutremur cu magnitudinea de moment 5, s-a produs vineri după-amiază în nordul Italiei şi a stârnit panică, fiind resimţit în oraşele Bologna, Florenţa, Milano, Modena şi Reggio Emilia, scrie ziarul ”Corriere della Sera”. Autorităţile italiene verifică dacă s-au înregistrat victime şi care sunt daunele în urma seismului. Până în acest moment nu au fost semnalate victime sau pagube materiale semnificative. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 4,8 kilometri, iar epicentrul a fost la trei kilometri de orăşelul Frassinoro.

GRECIA

Violenţe

Trei sute de poliţişti au luat cu asalt, vineri dimineaţă, un depou de metrou din Atena, pentru a pune capăt ocupării acestuia de către grevişti. Patru persoane au fost reţinute şi eliberate în scurt timp. Salariaţii metroului se aflau în cea de-a noua zi de grevă, pentru a protesta faţă de tăierile salariale. Greva, declarată ilegală şi abuzivă de justiţie, a provocat, la Atena, ambuteiaje uriaşe în ultimele zile. Joi, Guvernul a ordonat rechiziţionarea metroului, iar sindicatele din transport au ripostat chemând la încetarea totală a lucrului, vineri. Personalul de la metrou, care beneficia până acum de unele avantaje salariale, contestă alinierea prevăzută la grila generală de salarizare impusă în sectorul public şi care prevede o scădere a tuturor veniturilor.

CANADA

Fără curent

Mii de persoane din estul Canadei au rămas fără curent electric, fără căldură şi automobile, din cauza frigului polar. Cu temperaturi de aproape minus 30 de grade Celsius, reţeaua electrică este supraîncărcată iar consumul de energie bate toate recordurile, potrivit companiei publice Hydro-Quebec. Recordul istoric a fost înregistrat miercuri seara, cu 39.620 de megawaţi. Ca urmare, unele părţi ale reţelei au fost supraîncarcate iar întrerupătoarele automate au oprit curentul electric pentru mii de consumatori. Joi dimineaţă, peste 20.000 de persoane nu aveau electricitate, dar după-amiază, numărul acestora a scăzut la 4.800. În Quebec, trei persoane din patru au rămas fără căldură electrică, astfel, restabilirea acesteia este primordială pentru ei. Frigul a afectat şi automobilele, ale căror acumulatoare s-au descărcat. Totuşi, frigul nu i-a împiedicat pe sute de tineri să danseze în aer liber la festivalul de muzică electronică Igloofest, care s-a desfăşurat în Portul Vechi din Montreal, cu lumini electrice multicolore. Tinerii au bătut recordul de participare la cel mai rece weekend al festivalului Igloofest după ediţia din 2007.

GERMANIA

Zboruri perturbate

Traficul în aeroporturile din Dusseldorf, al treilea cel mai important aeroport german şi Koln-Bonn era perturbat, vineri, de o grevă a personalului din domeniul securităţii, pentru a doua zi consecutiv. La Dusseldorf, 80 de zboruri erau anulate, vineri, majoritatea aparţinând companiilor Air Berlin şi Lufthansa, a declarat un purtător de cuvânt al aeroportului, amintind că joi au fost anulate 50 zboruri. Pe aeroportul Koln-Bonn, 28 de zboruri erau anulate dintr-un total de 195 prevăzute, potrivit unui purtător de cuvânt. Personalul din domeniul securităţii, însărcinat cu controlul pasagerilor şi verificarea bagajelor de mână, înaintea îmbarcării, a fost îndemnat să participe la grevă începând de joi, de către Sindicatul Serviciilor, Verdi, în cadrul unor negocieri salariale colective, reclamând o creştere a salariilor cu 30%. Angajatorii se opun unei creşteri salariale de această amploare. În decembrie, o grevă similară a personalului de securitate a antrenat anularea sau întârzierea unor zboruri pe mai multe aeroporturi germane.

SUA

Nominalizare

Preşedintele Barack Obama l-a nominalizat, vineri, pe Denis McDonough, un mai vechi colaborator, pentru postul strategic de secretar general al Casei Albe, anunţă un oficial de rang înalt din cadrul Executivului american. McDonough, până în prezent adjunct al consilierului pentru Securitate Naţioanlă, îl va înlocui pe Jack Lew, pe care Obama l-a nominalizat la Trezorerie.

CHINA

Închisă într-o morgă părăsită

O femeie din China a fost încarcerată de autorităţi, timp de trei ani, într-o morgă dezafectată, informează presa oficială de la Beijing, citată de BBC News online. Femeia, Chen Qingxia, a fost condamnată după ce criticase modul în care soţul ei fusese deţinut într-un lagăr de muncă forţată. Ea a petrecut 18 luni în detenţie într-un centru de reeducare, dar apoi a fost mutată într-o morgă dezafectată. Femeia a fost deţinută în provincia Heilongjiang, iar starea sa de sănătate este precară. Conform presei chineze, cazul ei urmează să fie reanalizat curând şi ar putea fi deţinută în condiţii mai bune. Calvarul femeii a început în 2003, când soţul ei a fost arestat pentru că a încălcat măsurile de caratină impuse pe fondul epidemiei de pneumonie atipică, scrie ziarul oficial ”Global Times”. După eliberarea soţului, femeia a denunţat modul în care acesta fusese tratat în detenţie. Dar, pentru îndrăzneala de a contesta sistemul penitenciar chinez, femeia a fost şi ea condamnată la închisoare.

JAPONIA

Centrală închisă

Cea mai mare centrală nucleară din Japonia ar putea fi parţial sau integral închisă, din cauza poziţionării în proximitatea faliilor geologice, care ar putea fi declarate active, potrivit noilor norme de siguranţă. Activitatea complexului atomic Kashiwazaki-Kariwa, care are în componenţă şapte reactoare, este în prezent sistată, ca urmare a seismului de la Niigata din 2007, dar şi în contextul noilor măsuri de siguranţă, adoptate în urma accidentului de la Fukushima, provocat de un seism şi un tsunami, la 11 martie 2011. Toate centralele atomice din Japonia sunt oprite după incidentul Fukushima, cu excepţia celei de la Ohi, unde funcţionează două unităţi din patru. Kashiwazaki-Kariwa, exploatată de Tokyo Electric Power (Tepco), la fel ca şi Fukushima, este construită parţial deasupra unei falii geologice. Operatorul le consideră inactive, însă noua autoritate pentru siguranţa nucleară, înfiinţată în septembrie 2012, le-ar putea reclasifica, ca urmare a unei înăspriri a normelor, aflată în prezent în stadiu de cercetare. Autoritatea ia în calcul definirea ca activă a unei falii care s-a mişcat în ultimii 400.000 de ani, în loc de 120.000 sau 130.000 de ani, nivelul regulilor din prezent, a explicat un oficial. Kashiwazaki-Kariwa nu este nici pe departe singura instalaţie nucleară suspectată că ar fi construită pe un teren ce prezintă riscuri geologice. Cinci alte centrale fac obiectul unor anchete geologice elaborate, care ar putea provoca interzicerea redeschiderii activităţii, inclusiv pentru amelioratorul experimental de la Monju. Guvernul cere repunerea în activitate a centralelor, în scopul aprovizionării de energie, însă doar în cazul în care reactoarele sunt evaluate ca fiind sigure de către autoritatea statutar independentă.

MALI

Pod dinamitat

Combatanţi islamişti au dinamitat, în noaptea de joi spre vineri, un pod strategic, în apropiere de frontiera cu Niger, pe drumul care duce către Gao, unul dintre principalele oraşe din nordul Mali. Această acţiune de sabotaj vizează unul dintre drumurile pe care puteau să le utilizeze militari din Ciad şi nigerieni din cadrul forţei africane, în curs de mobilizare în Niger. Două mii de militari ciadieni şi 500 nigerieni sunt în curs de mobilizare în Niger, cu obiectivul de a deschide o nouă cale către Gao, pentru a alunga grupările islamiste armate din Mali. În noaptea de miercuri spre joi, aviaţia franceză a bombardat poziţii islamiste la Ansongo, la 40 de kilometri de Tassiga, pe drumul către Gao.

EGIPT

Sărbătoare... violentă

Mii de manifestanţi protestau vineri în Piaţa Tahrir, la Cairo, faţă de preşedintele islamist Mohamed Morsi şi reclamau o nouă revoluţie, cu ocazia aniversării a doi ani de la revolta populară în urma căreia Hosni Mubarak a fost îndepărtat de la putere. Aproximativ 110 persoane au fost rănite vineri. Poliţia a utilizat gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor adunaţi în faţa palatului prezidenţial din Heliopolis, o suburbie a capitalei Cairo. O filială a mişcării islamiste Fraţii Musulmani din oraşul egiptean Ismailiya a fost incendiată de manifestanţi ostili preşedintelui Mohamed Morsi. Incendiul a cuprins sediul local al Partidului Libertăţii şi Justiţiei, aripa politică a mişcării Fraţii Musulmani.



12