Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Externe 25 Ianuarie 2013 / 00:00 1577 accesări

FYROM

Omorât de gripă

Un bărbat de 62 de ani a murit în Fosta Republică Iugoslavă Macedonia (FYROM), după ce a contractat gripa cu virus H1N1, iar alte 14 persoane sunt infectate cu acest virus, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii, la Skopje. Pacientul, care a primit îngrijiri o săptămână la domiciliu, a decedat la puţin timp după ce a fost internat la spital, a declarat un oficial din cadrul ministerului. Începând de luni, 14 persoane au fost identificate ca infectate cu virus H1NI în FYROM. O epidemie mondială de gripă H1N1 s-a soldat cu cel puţin 18.500 de persoane decedate în perioada aprilie 2009 - august 2010, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În perioada 2009-2011, 43 de persoane au decedat de gripă H1N1 în FYROM. După un an 2012 în care nicio persoană nu a murit de gripă H1N1, cel de-al 44-lea deces a fost anunţat ieri.

CANADA

Avion dispărut

Un avion având la bord trei canadieni a dispărut în Antarctica, iar căutările desfăşurate de Noua Zeelandă au fost întrerupte ieri, din cauza condiţiilor meteorologice. Avionul, un Twin Otter, realiza o misiune de suport logistic între staţia Amundsen-Scott, aflată la Polul Sud şi staţia Mario Zucchelli, aflată în Golful Terra Nova, în momentul în care a activat semnalul de urgenţă, în jurul orei locale 22.00 (miercuri, 11.00 ora României), potrivit centrului de coordonare pentru activităţile de salvare al Noii Zeelande (RCCNZ). Între cele două staţii este o distanţă de 1.400 de kilometri iar semnalul este emis din zona regiunii muntoase Regina Alexandra. Un aparat DC-3 Dakota a survolat zona timp de cinci ore, însă fără rezultat, în condiţii extrem de dificile, cu vânt de peste 170 km/h, nori denşi şi căderi masive de zăpadă. Potrivit purtătorului de cuvânt al RCCNZ, faptul că semnalul de alarmă emite este un lucru de bun augur pentru cei trei canadieni. O aterizare violentă ar fi putut defecta semnalul de alarmă iar faptul că nu s-a întâmplat este un lucru bun pentru cei trei canadieni. Echipajul are rezerve de hrană şi unelte care îi pot asigura supravieţuirea timp de cinci zile.

AFGANISTAN

Incident aerian

Un Boeing de tip 767 aparţinând unei companii ruseşti, cu 285 de persoane la bord, a fost abordat marţi, la o distanţă periculoasă, de un avion de vânătoare NATO, în spaţiul aerian al Kabulului, a anunţat presa, ieri. Potrivit unui oficial de rang înalt citat de agenţia Interfax, incidentul a avut loc marţi, către ora 12.00 GMT, după ce un avion militar s-a apropiat de avionul Boeing aparţinând companiei ruseşti Nordwind, care efectua un zbor charter pe ruta Bali-Ekaterinburg (Ural). Un reprezentant al agenţiei aviaţiei civile ruse Rosaviatsia a declarat că avionul de vânătoare s-a apropiat la 300 de metri, provocând declanşarea alertei de risc de coliziune a Boeingului. O sursă citată de Interfax a apreciat că firma rusă ar fi putut să nu fi îndeplinit în totalitate formalităţile de zbor. Avionul rusesc a aterizat normal la Ekaterinburg.

POLONIA

Premierul, în spital

Premierul polonez, Donald Tusk, a fost spitalizat ieri, cu o infecţie acută la nivelul căilor respiratorii, a anunţat Pawel Gras, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Tusk intenţionează să meargă astăzi la Parlament, pentru o serie de voturi, dar totul depinde de medici. Întrebat despre vizita anunţată pentru luni a lui Tusk, la Paris, Gras a răspuns că depinde de starea de sănătate a premierului şi de decizia definitivă a medicilor. Şeful Guvernului polonez urmează să fie primit de preşedintele francez, Francois Hollande, pentru a discuta despre bugetul şi securitatea europene.

JAPONIA

Incident maritim

O navă de pescuit taiwaneză având la bord şapte activişti a fost întâmpinată cu tunuri de apă de paza de coastă japoneză, ieri, în apropiere de apele teritoriale ale arhipelagului Senkaku şi s-a întors din drum, au anunţat autorităţile maritime ale celor două ţări. Ambarcaţiunea, care a plecat în zori din nordul Taiwanului, a ajuns la prânz în apele teritoriale ale acestui mic arhipelag din Marea Chinei de Est, controlat de Japonia dar revendicat de China şi Taiwan.

GERMANIA

Greve... aeriene

Traficul aerian pe aeroportul din Dusseldorf, al treilea ca mărime din Germania şi pe aeroportul Koln-Bonn era puternic perturbat, ieri, de o grevă a personalului de securitate. La Dusseldorf, circa 94 de zboruri au fost anulate în cursul dimineţii, între care 67 de plecări şi 27 de sosiri, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile aeroportuare. Zborurile în cauză sunt în principal curse interne, însă şi curse cu destinaţii europene. Pentru ziua de ieri erau programate 528 de zboruri, atât sosiri cât şi plecări. Pe aeroportul Koln-Bonn au fost anulate 12 plecări şi 68 de sosiri. Personalul de securitate, responsabil în special cu controlarea pasagerilor şi a bagajelor de mână înainte de îmbarcare, a fost chemat la grevă de sindicatul Verdi, în cadrul unor negocieri colective privind salariile. Protestul, care a început la ora locală 04.00 a continuat până la miezul-nopţii. Sindicatul a anunţat deja că greva va fi reluată astăzi. În decembrie, o grevă similară a personalului de securitate a dus la anularea sau întârzierea curselor aeriene pe mai multe aeroporturi germane.

SLOVENIA

Coaliţie destrămată

Lista Cetăţenească (DL) a preşedintelui Parlamentului, Gregor Virant, a părăsit, miercuri, coaliţia guvernamentală, în urma acuzaţiilor de corupţie care planează asupra premierului conservator Janez Jansa, deschizând astfel calea unei grave crize politice în Slovenia. Acest partid dispune de opt mandate în Parlamentul constituit după alegerile legislative anticipate din decembrie 2011, convocate după îndepărtarea de la putere a Guvernului de centru-stânga al premierului social-democrat Borut Pahor, ales ulterior preşedinte al republicii. Lista Cetăţenească participă din februarie 2012 la guvernarea de centru-dreapta sub conducerea lui Janez Jansa, deţinând două ministere, cel de Finanţe, condus de Janez Sustersici şi cel al Justiţiei şi Administraţiei Publice, condus de Senko Plicanici. În urma unui raport al comisiei de combatere a corupţiei care ridică semne de întrebare asupra lui Janez Jansa, din cauza importantelor lacune privind declaraţia sa de patrimoniu, Lista Cetăţenească a ameninţat că va părăsi coaliţia guvernamentală, dacă premierul nu va demisiona. Fără Lista Cetăţenească, cele patru partide care rămân în cadrul coaliţiei guvernamentale nu mai dispun de majoritatea absolută în Parlament, având doar 42 de mandate din totalul de 90. Alte două partide din cadrul coaliţiei, partidul pensionarilor DeSUS şi partidul popular SLS, i-au cerut lui Janez Jansa să demisioneze şi au anunţat că ar putea părăsi alianţa, dacă premierul nu va răspunde acestei solicitări. Această criză politică gravă izbucneşte pe fondul crizei economice şi sociale de anvergură din această ţară, fost elev model între ţările foste comuniste dar care a devenit un eventual candidat la ajutorul UE şi al FMI, după Irlanda, Portugalia, Grecia şi Spania.

EGIPT

Confruntări la Cairo

Forţele de ordine egiptene au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii adunaţi în apropierea Pieţei Tahrir din Cairo. Zeci de tineri egipteni au încercat să demonteze blocurile de beton amplasate pe o stradă care face legătura cu Piaţa Tahrir din Cairo, locul unde în ianuarie - februarie 2011 au avut loc revoltele pentru înlăturarea fostului preşedinte Hosni Mubarak. Blocurile de beton au fost montate pentru protejarea instituţiilor guvernamentale aflate în această zonă. ”Jos Mohamed Morsi! Jos Fraţii Musulmani”, au strigat protestatarii.

JAPONIA

Al zecelea ostatic mort

Japonia a confirmat, ieri, moartea celui de-al zecelea muncitor nipon luat ostatic în urmă cu o săptămână, de un comando islamist, în complexul gazifer din sudul Algeriei, după mai multe zile de eforturi de a identifica trupul ultimului japonez declarat dispărut. Doar şapte din cei 17 salariaţi japonezi ai companiei JGC care lucrau în complexul gazifer au supravieţuit luării de ostatici, care s-a terminat sâmbătă într-o baie de sânge, după asaltul forţelor algeriene. Un avion guvernamental japonez a plecat din Alger, ieri dimineaţă, avându-i la bord pe cei şapte supravieţuitori şi trupurile neînsufleţite ale altor nouă, înainte ca decesul celui de-al zecelea să fie confirmat. Japonezii vor căuta să stabilească cu exactitate condiţiile în care şi-au pierdut viaţa angajaţii niponi. Adjunctul ministrului Afacerilor Externe este prezent de miercuri în Alger, pentru a obţine explicaţii. El a transmis un mesaj al premierului japonez, Shinzo Abe, destinat preşedintelui algerian şi a discutat miercuri după-amiaza cu premierul Abdelmalek Sellal. Potrivit unui bilanţ provizoriu, 37 de străini şi-au pierdut viaţa în luarea de ostatici şi în confruntarea care a avut loc între terorişti şi forţele algeriene, conflict în care Japonia a plătit cu zece morţi, cel mai mare bilanţ al evenimentului. Islamiştii au declarat că au acţionat ca represalii la intervenţia armatei franceze în Mali, ţară vecină Algeriei.



12