Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Externe 23 Ianuarie 2013 / 00:00 330 accesări

BELGIA

Arşi de vii

Trei români au murit arşi de vii, unul a fost rănit grav, unul uşor, iar altul a scăpat nevătămat, luni dimineaţă, după ce furgoneta în care se aflau a fost implicată într-un accident pe autostrada E40, către Loppem şi a luat foc. Incendiul a fost controlat rapid, dar era deja prea târziu. Şoferul furgonetei, singurul care locuieşte legal în Belgia, a scăpat nevătămat. Accidentul s-a produs după ce şoferul unui camion a vrut să treacă pe banda din dreapta, pentru a ieşi pe un drum secundar spre Loppem. Două vehicule se aflau în partea dreaptă a camionului, care nu le-a putut evita. O maşină a putut să iasă pe banda de urgenţă dar camioneta românilor a fost aruncată în afara autostrăzii, peste parapetul de protecţie, după care a luat foc. În camionetă a fost găsit un număr impresionant de obiecte din cupru. Iniţial s-a crezut că pasagerii erau muncitori în drum spre locul de muncă dar au apărut suspiciuni despre o posibilă reţea de hoţi de cupru. Supravieţuitorii vor fi interogaţi. Parchetul a desemnat un specialist pentru a stabili cauzele accidentului. Este probabil ca poleiul să fi jucat un rol preponderent în producerea accidentului rutier.

GRECIA

Imigrant mort

Un adolescent afgan a murit de frig, încercând să traverseze cu şapte compatrioţi râul Evros, care marchează frontiera cu Turcia în nord-estul Greciei, a anunţat, ieri, poliţia elenă. Tânărul de 16 ani a fost găsit mort de poliţie în apele îngheţate ale râului. Potrivit primelor elemente ale anchetei, călăuza grupului i-a abandonat înainte ca barca să ajungă pe ţărmul grecesc. Trei femei care făceau parte din grup au fost spitalizate cu hipotermie. Frontiera greco-turcă a devenit una dintre principalele porţi de intrare a imigranţilor ilegali din Asia şi Africa în Europa, în pofida tentativelor elene şi europene de a le bloca accesul.

NORVEGIA

Incendiu în tunel

Un tunel rutier din Norvegia este închis din cauza pagubelor produse de un incendiu izbucnit la bordul unui camion care transporta brânză. 27 de tone de brânză brună de capră au luat foc, săptămâna trecută, într-un camion care trecea prin tunelul Brattli, situat în localitatea Tysfjord din nordul Norvegiei. Marfa a ars cinci zile, iar gazele toxice emanate au împiedicat accesul echipelor de intervenţie. Tunelul a suferit daune considerabile şi va rămâne închis câteva săptămâni, anunţă autorităţile norvegiene. Din cauza concentraţiei ridicate de grăsimi şi zahăr, brânza poate arde ca benzina, când mediul este fierbinte. Şoferul camionului a observat izbucnirea incendiului şi a abandonat vehiculul la 300 de metri de intrarea sudică în tunel. Nicio persoană nu a fost rănită.

PORTUGALIA

Coliziune feroviară

Două trenuri de pasageri au intrat în coliziune, luni seară, în apropiere de Coimbra, în centrul Portugaliei, provocând rănirea uşoară a 11 persoane, au anunţat serviciile de protecţie civilă. Coliziunea între un tren regional şi un tren intercity, care deserveşte pincipalele oraşe ale ţării, s-a produs în apropiere de gara Alfarelos, în jurul orei locale 21.50. Trenul care făcea legătura între Lisabona şi Porto, principalul oraş din nordul ţării, a lovit un alt tren în spate, potrivit presei portugheze. La faţa locului au fost mobilizaţi 142 de pompieri, în timp ce răniţii au fost transportaţi la spitalul din Coimbra. Traficul feroviar dintre Lisabona şi Porto a fost întrerupt în urma acestui accident.

FRANŢA

Gaze urât mirositoare

Un nor de gaze urât mirositoare provenind de la o uzină chimică din nordul Franţei a ajuns ieri şi pe coastele britanice, provocând panică în rândul locuitorilor din ambele ţări, serviciile de intervenţii de urgenţă primind sute de apeluri telefonice. Ministerul francez de Interne a publicat un comunicat în care se afirmă că gazele scurse de la uzina chimică Lubrizol din Rouen nu prezintă un risc pentru sănătate. Pe lângă alte utilizări, mercaptanul, care nu este toxic, este adăugat gazului metan, care este indor, pentru a alerta astfel cetăţenii în cazul unor eventuale scurgeri de gaz. Poliţia din oraşul britanic Hastings le-a dat asigurări locuitorilor că mirosul provine de la scurgerile de mercaptan de la uzina din Rouen. Poliţia din Londra a informat şi ea că a primit apeluri telefonice în care a fost anunţată că se simte miros de gaz în diferite părţi ale oraşului.

POLONIA

Morţi de frig

Bilanţul persoanelor moarte de frig în Polonia de la începutul iernii a ajuns la 101, după ce alte patru victime au fost înregistrate la sfârşitul săptămânii trecute, a anunţat, ieri, poliţia naţională. Ca urmare a ninsorilor puternice şi temperaturilor de minus 10 grade Celsius, Ministerul de Interne a reluat îndemnul la adresa populaţiei, solicitând vigilenţă sporită mai ales cu privire la copii, persoane în vârstă şi fără adăpost. De la începutul anului, 19 persoane au murit de frig în Polonia, potrivit poliţiei. Alte 62 au murit în decembrie, iar 20 în timpul unui prim val de temperaturi scăzute din perioada octombrie - noiembrie. Iarna trecută, 200 de persoane au murit de hipotermie în această ţară de aproximativ 38 de milioane de locuitori. Majoritatea victimelor sunt persoane fără adăpost, adeseori în stare de ebrietate.

IRAK

Atentat sinucigaş

Un atentat sinucigaş cu maşină-capcană, comis ieri la sud de Bagdad, a provocat moartea a cinci persoane şi rănirea altor 14, punând capăt celor patru zile de calm relativ după o serie de atentate sângeroase, soldate cu 88 de morţi, revendicate de organizaţia irakiană a reţelei teroriste al-Qaida. Explozia a avut loc la ora locală 10.30, în apropierea unui punct de control al armatei din localitatea Mahmoudiyah, la 30 de kilometri de capitală. Mahmoudiyah se află într-o regiune mixtă din punct de vedere confesional, cunoscută drept Triunghiul Morţii, din cauza numeroaselor atacuri ale insurgenţilor, care au atins cel mai înat nivel imediat după invazia americană din 2003. Nicio grupare nu a revendicat atentatul sinucigaş de ieri dar militanţii sunniţi au lansat periodic atacuri, în scopul destabilizării Guvernului.

PORTUGALIA

Grevă la metrou

Metroul din Lisabona şi-a întrerupt activitatea, ieri dimineaţă, din cauza unei greve parţiale a angajaţilor săi, care protestează faţă de măsurile de austeritate impuse de Guvern în cadrul planului de salvare a economiei Portugaliei. În urmă cu o săptămână, angajaţii metrolului din Lisabona au mai făcut o grevă împotriva măsurilor din noul Cod al Muncii, adoptat în urmă cu un an de Guvernul de centru-dreapta. Greviştii, care protestează îndeosebi faţă de sistarea acordării primelor de la sfârşitul anului şi reducerea orelor suplimentare, precum şi faţă de o eventuală privatizare, luptă împotriva destrămării companiei şi pentru apărarea locurilor de muncă. În urmă cu o săptămână, cotidianul ”Diario Economico” a anunţat că întreprinderea publică lua în considerare 180 de disponibilizări pentru 2013. Grevele şi protestele au luat amploare în ultimele luni, în Portugalia, faţă de măsurile Guvernului. Portugalia beneficiază din mai 2011 de un plan de salvare de 78 de miliarde de euro, acordat de FMI şi UE, în schimbul unui amplu plan de austeritate şi reforme. Guvernul a elaborat pentru 2013 un buget de stat de o rigoare fără precedent, care prevede o creştere generalizată a impozitelor.

RUSIA

Vânzări record de armament

Exporturile de echipament militar din Rusia au atins un nivel record, de 15,2 miliarde de dolari, în 2012, a anunţat, luni, un oficial de rang înalt. Aceste cifre, care ar trebui recalculate la sfârşitul lui ianuarie - începutul lui februarie, depăşesc obiectivul guvernamental de 12%, a precizat Aleksandr Fomin, director al serviciului federal de cooperare militaro-tehnică. Nivelul reprezintă o creştere de 15% în comparaţie cu 2011, an în care Moscova a livrat armament de 13,2 miliarde de dolari. Rusia, al doilea furnizor global de armament, după SUA, şi-a dublat vânzările de arme în raport cu începutul anilor 2000. Ţara are drept clienţi importanţi India şi China şi continuă să vândă echipamente Siriei, însă arfirmă că este vorba doar despre echipamente de apărare antiaeriană, nicidecum de armament în adevăratul sens al cuvântului. Fomin a precizat că Afganistan, Ghana, Tanzania şi Oman figurează printre noii clienţi ai industriei ruse în 2012. În decembrie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a salutat nivelul record de exporturi militare şi a precizat că noile contracte semnate în 2012 au o valoare de 15 miliarde de dolari. La sfârşitul lunii decembrie, Putin a profitat de călătoria oficială în India, primul importator mondial de armament, pentru a semna acorduri de miliarde de dolari, în special pentru elicoptere şi avioane de vânătoare.

COREEA DE NORD

Apel din Sud

Coreea de Sud a cerut, ieri, Coreei de Nord să renunţe la efectuarea de noi teste nucleare. ”Ar fi de preferat ca, în locul testelor nucleare, RPDC să se ocupe să asigure hrana propriului popor”, a indicat purtătorul de cuvânt al Ministrului de Externe sud-coreean, Cho Tai Young, într-o conferinţă de presă la Seul. După cum se ştie, de ani de zile, Coreea de Nord se confruntă cu o lipsă cronică de alimente. Comentariile purtătorului de cuvânt al diplomaţiei sud-coreene intervin în contextul zvonurilor legate de lansarea celui de-al treilea test nuclear de către Phenian. La 12 decembrie 2012, Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune, încălcând rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU.

IRAN

Slovac arestat

Autorităţile iraniene au arestat un slovac, pentru presupuse acţiuni de spionaj în contul CIA, a anunţat, ieri, la Bratislava, Ministerul slovac de Externe. Televiziunea iraniană de stat a difuzat, miercuri, declaraţii ale unui cetăţean dintr-o ţară occidentală, care mărturisea că a efectuat activităţi de spionaj în contul CIA. Într-un reportaj intitulat ”Vânătorul prins în capcană”, televiziunea prezenta un bărbat de aproximativ 30 de ani, cu părul lung, afirmând că se numeşte Matti Valok. Naţionalitatea sa nu a fost precizată. Potrivit presei slovace, bărbatul, care se numeşte Matej Valuch, în vârstă de 26 de ani, a plecat la Teheran, vara trecută, pentru a munci acolo în sectorul telecomunicaţiilor. El şi-a contactat părinţii ultima dată la începutul lui decembrie. Televiziunea iraniană a afirmat că el a fost arestat în august 2012, după ce a fost supravegheat mai multe luni, de serviciile iraniene de informaţii. El este acuzat că a contactat cercetători iranieni, pentru a obţine informaţii despre progresele ştiinţifice ale ţării, prin intermediul unei societăţi internaţionale de recrutare cu sediul în Slovacia, pe care ar fi creat-o. În acest reportaj, bărbatul povesteşte că a fost recrutat de un membru al Agenţiei Centrale americane de Informaţii, pe nume Steve Logano şi prezintă scuze poporului iranian. Teheranul acuză frecvent serviciile de informaţii americane că desfăşoară activităţi de spionaj în Iran dar este rar ca un străin să mărturisească acest tip de activităţi la televiziune. Televiziunea a prezentat, de asemenea, imagini cu mai mulţi alţi presupuşi spioni, fără să precizeze dacă şi când au fost arestaţi. Stefan Raymond, un american născut în 1967 şi Marc Antony Vandiar, un cetăţean sud-african născut în 1958, ar fi lucrat în contul CIA şi au încercat să obţină informaţii despre progresele în domeniul biotehnologiei în Iran. Un marocan, prezentat ca Fayçal şi specialist în tehnologia informaţiei, dar şi un malaezian creştin, Douglas Fernandez, care s-ar prezenta drept Ali Abderani, ar fi căutat informaţii despre progresele ştiinţifice, nucleare şi militare ale Iranului.

FRANŢA

Grevă

Şcolile primare pariziene se aflau în grevă, ieri, împotriva revenirii la un program săptămânal de patru zile şi jumătate, începând din 2013, în contextul în care în prezent, acesta este de patru zile, un prim test social pentru ministrul Educaţiei, Vincent Peillon. Guvernul socialist a decis să reintroducă săptămâna de patru zile şi jumătate, începând din septembrie 2013, urmând să aibă loc cursuri miercuri dimineaţa (existând posibilitatea unor derogări la nivelul comunelor, astfel încât acestea pot alege să amâne introducerea reformei până la începerea anului şcolar în septembrie 2014 sau pot alege sâmbătă dimineaţa ca zi de curs). Ziua de curs lunea, marţea, joia şi vinerea va fi redusă în medie cu 45 de minute, pentru a distribui uniform cele 24 de ore de curs săptămânale, cu scopul de a favoriza procesul educaţional. Copiii nu vor ieşi mai devreme de la cursuri, ci vor avea activităţi extraşcolare, culturale sau sportive organizate de municipalităţi, înainte sau după cursurile de după-amiază. Toată lumea este de acord asupra necesităţii de a reveni la săptămâna de patru zile şi jumătate în învăţământul primar (abandonat în 2008), în interesul copiilor, care au zile foarte încărcate, concentrate într-un an prea scurt, ceea ce nu favorizează procesul edicaţional. Cu toate acestea, în momentul punerii în aplicare apar diverse grupuri de rezistenţă, din cauza unor interese divergente (profesori, părinţi, politicieni, patronate). Parisul va pune în aplicare această reformă la începutul anului, în contextul în care proiectul privind activităţi extraşcolare nu este cunoscut. Ieri, 90% dintre cadrele didactice erau în grevă în 570 din cele 662 de şcoli primare, potrivit principalului sindicat din învătământul primar, SNUipp-FSU, care condamnă atitudinea pripită a Primăriei Parisului, în contextul unei lipse pregnante de formatori şi centre adaptate pentru un învăţământ extraşcolar de calitate.

RUSIA

Garanţii pentru carne

Agenţia veterinară rusă, Rosselkhodnazor, a anunţat într-un comunicat că a cerut din nou să i se prezinte de urgenţă garanţii conform cărora carnea congelată de vită şi de porc provenită din SUA şi Canada şi destinată consumatorilor ruşi nu conţine ractopamină. Acesta este un aditiv alimentar folosit pentru a creşte masa musculară a animalelor, interzis în Rusia, pe motiv că ar putea avea un impact negativ asupra sănătăţii consumatorilor. Absenţa unui răspuns la întrebările autorităţilor sanitare ruse ar putea conduce la adoptarea de restricţii provizorii la importurile în Rusia de astfel de produse, atrage atenţia agenţia citată. În decembrie, SUA au cerut Moscovei să suspende noile criterii privind importurile, care contravin, potrivit Washingtonului, obligaţiilor Rusiei ca stat membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Rosselkhodnazor a respins atunci criticile, considerându-le nejustificate. Rusia a devenit, în august 2012, al 156-lea membru al OMC, la capătul a aproape 20 de ani de negocieri dificile. Moscova a acceptat să-şi reducă taxele vamale, ceea ce a stârnit temerile mai multor sectoare ale economiei ruse, cunoscute pentru slaba lor competitivitate, că se va recurge într-o măsură mai mare la importuri, în detrimentul lor. Presa rusă a publicat, în ultimele săptămâni, mai multe articole care sugerau că anumite sectoare suferă deja din cauza deschiderii către comerţul internaţional.



12