Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Sport 15 Ianuarie 2013 / 00:00 682 accesări

SORANA CÎRSTEA, PE LOCUL 29 ÎN IERARHIA WTA

Jucătoarea română de tenis Sorana Cîrstea a coborât două locuri în clasamentul WTA, până pe poziţia 29, cu 1.565 de puncte, potrivit ierarhiei publicate ieri. Următoarea sportivă din România în WTA este constănţeanca Simona Halep, pe locul 45, în staţionare, cu 1.210p, în timp ce Monica Niculescu este pe locul 49, cu 1.175p, după o urcare de cinci poziţii. Irina-Camelia Begu se situează pe locul 55, după o coborâre de două poziţii, cu 1.130p, ultima româncă din Top 100 fiind Alexandra Cadanţu, pe locul 91, cu 718p, după o coborâre de două poziţii. La dublu, Niculescu este jucătoarea română cel mai bine clasată, pe locul 29, cu 2.420p, în coborâre un loc, iar Irina-Camelia Begu a ajuns pe locul 47, cu 1.940p, în coborâre zece poziţii. Primele trei locuri în clasamentul WTA de simplu sunt ocupate de următoarele jucătoare: 1. Victoria Azarenka (Belarus) 10.325p, 2. Maria Şarapova (Rusia) 10.045p, 3. Serena Williams (SUA) 9.750p.

NICULESCU, CÂŞTIGURI DE PESTE DOUĂ MILIOANE DE DOLARI

Monica Niculescu, locul 49 WTA, va depăşi la finalul Australian Open suma de două milioane de dolari americani, bani câştigaţi în cariera de jucătoare profesionistă de tenis, în timp ce Victor Hănescu, locul 63 ATP, va trece de 3,5 milioane de dolari premii totale. Niculescu va deveni a doua româncă din istorie care depăşeşte această sumă, după Irina Spîrlea, care a “adunat” cei mai mulţi bani în carieră dintre jucătoarele române - 2,6 milioane de dolari. Spîrlea este urmată acum de Niculescu, Sorana Cîrstea - 1,85 milioane de dolari, Ruxandra Dragomir - 1,8 milioane de dolari, Edina Gallovits-Hall - 1,23 milioane de dolari, Virginia Ruzici - 1,2 milioane de dolari şi Alexandra Dulgheru - 1,19 milioane de dolari. La masculin, cele mai mari premii le-a obţinut Andrei Pavel (5,225 milioane de dolari), urmat de Victor Hănescu şi de Ilie Năstase (2,07 milioane de dolari). Aceste ierarhii nu ţin cont de inflaţia dolarului şi nici de faptul că, în trecut, premiile erau mai mici în turneele de tenis de câmp.

LARISA IORDACHE, INVITATĂ LA CUPA AMERICII

Gimnasta Larisa Iordache a fost invitată la Cupa Americii, prima etapă din calendarul FIG al Cupei Mondiale. Românca a fost invitată la competiţia din 2 martie alături de alte şapte gimnaste, criteriul principal al participării fiind ierarhia probei de individual-compus de la JO de la Londra. Sportiva din lotul olimpic a participat şi în 2012 la Cupa Americii, ediţie la care s-a clasat pe locul 3. Alţi gimnaşti de calibru care au confirmat participarea sunt americanii Kyla Ross, si Danell Leyva, Elizabeth Price şi Jake Dalton, Vanessa Ferrari (Italia), Asuka Teramoto (Japonia), Elisabeth Seitz şi Marcel Nguyen (Germania), Kristian Thomas (Marea Britanie), Sergio Sasaki (Brazilia), Oleg Verniaiev (Ucraina) şi Jorge Hugo Giraldo Lopez (Columbia). Reprezentanţii României la Cupa Americii, competiţie fondată în 1976, au participat la 25 de ediţii, doar doi reuşind să o câştige: Nadia Comăneci (1973) şi Marius Tobă (1988). Pe podium au mai urcat Dan Grecu (1976), Emilia Eberle (1980), Lavinia Agache (1981), Laura Cutina (1984), Daniela Silivaş (1985), Ana Maria Bican (1995), Marian Drăgulescu (2004) şi Larisa Iordache (2012).

CM DE HANDBAL MASCULIN

Rezultate înregistrate la Campionatul Mondial de handbal masculin din Spania - duminică seară, Grupa B: Rusia - Danemarca 27-31; luni, Grupa C: Coreea de Sud - Slovenia 27-34, Belarus - Serbia 28-34; Grupa D: Algeria - Croaţia 20-31. Astăzi au loc următoarele partide - Grupa A: Tunisia - Muntenegru (ora 17.00), Germania - Argentina (ora 19.15), Franţa - Brazilia (ora 21.45); Grupa B: Qatar - Rusia (ora 16.45), Macedonia - Islanda (ora 19.00), Danemarca - Chile (ora 21.15); Grupa C: Coreea de Sud - Belarus (ora 16.45), Serbia - Arabia Saudită (ora 19.00), Slovenia - Polonia (ora 21.15); Grupa D: Algeria - Egipt (ora 17.45), Spania - Australia (ora 20.00), Croaţia - Ungaria (ora 22.15).

DOI CAPI DE SERIE ELIMINAŢI ÎN PRIMA ZI LA AUSTRALIAN OPEN

Tenismanul argentinian Juan Monaco, cap de serie nr. 11, a fost eliminat, luni, în prima zi de la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului. Monaco a fost învins, în runda inaugurală, cu 7-6 (7/3), 6-1, 6-1, de rusul Andrei Kuzneţov. Pe tabloul feminin de la Australian Open, jucătoarea germană Mona Barthel, a 32-a favorită a competiţiei, a fost întrecută, în primul tur, cu 7-5, 2-6, 6-4, de Ksenia Pervak (Kazahstan).

DRUMUL SPRE SUPER BOWL XLVII

A doua rundă a play-off-ului NFL a adus prima surpriză din play-off - eliminarea celei mai bune formaţii din AFC după sezonul regulat - Denver Broncos, care a pierdut chiar pe teren propriu meciul cu Ravens după două reprize de prelungiri! Celelalte favorite s-au impus în partidele disputate în week-end, doar Falcons avînd emoţii în disputa cu Seahawks. Rezultate din semfinalele conferinţelor: Denver Broncos - Baltimore Ravens 38-35 în 2OT (AFC); San Francisco 49-ers - Green Bay Packers 31-45 (NFC); Atlanta Falcons - Seattle Seahawks 30-28 (NFC); New England Patriots - Houston Texans (AFC) 41-28. La sfârşitul acestei săptămâni se vor disputa finalele conferinţelor, după următorul program: Atlanta Falcons - San Francisco 49-ers (NFC); New England Patriots - Baltimore Ravnes (AFC).

ESTE OFICIAL, NHL SE REIA PE 19 IANUARIE

Lock-out-ul, care dura de pe 15 septembrie în Liga nord-americană de hochei pe gheaţă (NHL), a luat sfârşit oficial, astfel că debutul unui nou sezon, redus la 48 de meciuri de echipă, în loc de 82, a fost fixat pentru 19 ianuarie. Jucătorii au ratificat sâmbătă, cu o majoritate covârşitoare, noul contract colectiv de muncă prin care sunt legaţi de proprietarii de cluburi, iar semnarea puţin după aceasta, din partea celor două părţi, a unui document rezumând principalele puncte de acord a făcut posibilă reluarea oficială a activităţii. Sezonul regulat va dura până pe 27 aprilie (adică un meci la două zile, în medie, pentru fiecare echipă), iar play-off-ul va debuta pe 30 aprilie. S-a stabilit un plafon salarial de 70,2 milioane de dolari pentru actualul sezon, acesta urmând să scadă la 64,3 milioane pentru 2013-2014.

START ÎN CM DE RALIURI, DAR... FĂRĂ LOEB

Ediţia 2013 a Campionatului Mondial de raliuri se anunţă mai deschisă ca oricând în privinţa luptei pentru coroana mondială, începând cu prima cursă, Raliul Monte Carlo (16-20 ianuarie), pentru că Sebastian Loeb va participa la doar 4 din 13 curse. Francezul de 38 ani, câştigător al ultimelor 9 titluri mondiale, va concura doar în raliurile din Monte Carlo, Suedia (7-10 februarie), Argentina (3-5 mai) şi Franţa (4-6 octombrie). Marele favorit al acestui sezon se anunţă finlandezul Mikko Hirvonen, 32 ani, de patru ori vicecampion mondial în ultimii 5 ani, care va concura pe un Citroen DS3. Cu şanse mari este creditat şi finlandezul Jari-Matti Latvala, 27 ani, al 3-lea în 2012 şi al 2-lea în 2010, care va avea la dispoziţie din acest an un Volkswagen Polo R. Un outsider care nu trebuie neglijat este norvegianul Mads Osberg, locul 4 în 2012, care va concura cu un Ford Fiesta RS. În 2013, echipele participante sunt obligate să dispute doar un raliu în afara Europei, şi nu două ca până acum, iar numărul minim de curse este 7. Din motive de securitate, înaintea probelor o maşină va deschide traseul şi se vor lua notiţe despre starea drumului în cursele pe asfalt.

JURIUL DE CONCURS A STABILIT CLASAMENTUL ETAPEI A 8-A DIN RALIUL DAKAR

Pilotul francez Guerlain Chicherit (SMG) a fost declarat câştigător al etapei a 8-a a Raliului-raid Dakar, după o îndelungată deliberare a comisarilor de cursă, cursa fiind întreruptă din cauza precipitaţiilor abundente, care au făcut, practic, imposibilă continuarea întrecerii. De altfel, doar patru piloţi au reuşit să încheie cei 183 km cronometraţi ai specialei, şi aceasta ciuntită, iniţial fiind prevăzuţi 471 km de probe speciale. Comisarii de cursă au stabilit şi că toţi ceilalţi piloţi vor lua timpul celui de-al patrulea clasat, aplicând o prevedere din ciclism, unde în cazul unei întâmplări neprevăzute (de cele mai multe ori, căzătură care antrenează zeci de rutieri) în ultimii metri se acordă acelaşi timp cu plutonul.

TORŢA PENTRU JO DE IARNĂ DE LA SOCI, PREZENTATĂ LA MOSCOVA

Organizatorii Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014, au prezentat, luni, la Moscova, torţa pentru ştafeta care va aduce flacăra olimpică de la Olimpia la Soci. Suportul pentru flacără are 95 cm, cântăreşte 1,8 kg şi este confecţionat din aluminiu. Obiectul are forma unei pene cu roşu în partea centrală, culoarea tradiţională a sportivilor ruşi. „Munca echipei noastre s-a axat pe ideea păsării de foc, o pasăre legendară din folclorul rus”, a declarat Vladimir Pirojkov, cel care a realizat designul torţei. Conform organizatorilor, torţa a fost concepută cu o atenţie deosebită în ceea ce priveşte siguranţa, astfel că flacăra va putea fi controlată şi se va putea menţine “în condiţii dificile cum sunt vânturile puternice, îngheţul sau alte surprize ale iernii în Rusia”. „Torţa pentru Soci-2014, elegantă, extraordinară şi radioasă, reprezintă frumuseţea Rusiei şi natura sa cu multiple faţete”, a declarat preşedintele comitetului de organizare, Dmitri Cernicenko. Torţa olimpică va fi purtată de 14.000 de persoane în 2.900 de localităţi din Rusia, înainte de startul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci (7-23 februarie 2014). Ştafeta va începe pe 7 octombrie 2013, la Olimpia.

TINA MAZE A INTRAT ÎN ISTORIA SCHIULUI ALPIN

Schioarea slovenă Tina Maze a câştigat proba de slalom super-uriaş desfăşurată în staţiunea austriacă Sankt Anton, contând pentru Cupa Mondială la schi alpin. Maze (29 de ani), care este şi lider în clasamentul general, le-a depăşit cu 4 sutimi pe Anna Fenninger (Austria) şi cu 99 de sutimi pe Fabiene Suter (Elveţia). Ea a reuşit primul succes din carieră în proba de super-G şi a devenit a şasea schioare din istorie care deţine cel puţin o victorie în toate cele 5 discipline ale schiului alpin, alături de Lindsey Vonn, Janica Kostelic, Anja Paerson, Pernilla Wiberg şi Petra Kronberger. Cu 1.289 de puncte acumulate în ierarhia generală, Maze va fi greu de ajuns în probele rămase de disputat. Ea este urmată la general de Maria Hoefl-Riesch (Germania) 744p, Kathrin Zettel (Austria) 597p şi Fenninger 590p. Sâmbătă, la Sankt Anton a avut loc o probă de coborâre, adjudecată de americanca Alice McKennis, aflată la prima victorie în Cupa Mondială. Schioarea în vârstă de 23 de ani a fost urmată de italianca Daniela Merighetti, la 7 sutimi, şi de Fenninger, la 16 sutimi.

MARCEL HIRSCHER A CÂŞTIGAT SLALOMUL DE LA ADELBODEN

Schiorul austriac Marcel Hirscher a câştigat slalomul special desfăşurat duminică în staţiunea elveţiană Adelboden, urmat la 30 de sutimi de compatriotul său Mario Matt şi la 62 de sutimi de italianul Manfred Moelgg. Învingător şi anul trecut în această cursă, Hirscher a obţinut victoria cu numărul 16 din carieră şi îşi consolidează astfel prima poziţie în clasamentul general al Cupei Mondiale de schi alpin. El are acum 855 de puncte, fiind urmat de Aksel Lund Svindal (Norvegia), cu 729p, şi de Ted Ligety (SUA), cu 676p. Sâmbătă, la Adelboden a avut loc un slalom uriaş, adjudecat de Ligety, campionul mondial en-titre, care i-a întrecut cu mai mult de o secundă pe colegii de podium, germanii Fritz Dopfer şi Felix Neureuther. Aflat la a 15-a victorie din carieră în această disciplină, Ligety a urcat pe locul 3 în clasamentul all-time, la egalitate cu Alberto Tomba, însă după Ingemar Stenmark şi Michael von Gruenigen.

GERMANIA A MONOPOLIZAT PODIUMUL LA CE DE SANIE

Felix Loch, campion olimpic şi mondial la sanie, a cucerit duminică şi primul său titlu de campion european, după concursul desfăşurat la Oberhof, în Germania. Sportivul german a reuşit cei mai buni timpi în cele două manşe, obţinând la prima trecere şi un nou record al pistei. De remarcat că podiumul a fost ocupat de sportivii germani, Loch fiind urmat de Andi Langenhan şi Johannes Ludwig.



12