ROMÂNIA, CAP DE SERIE ÎN PLAY-OFF-UL CM DE HANDBAL FEMININ
Echipa naţională de handbal feminin a României va fi cap de serie la tragerea la sorţi de duminică a play-off-ului Campionatului Mondial din 2013, competiţie care va fi găzduită de Serbia, în perioada 7-22 decembrie, cu 24 de echipe la start. Clasată pe locul 10 la Campionatul European din Serbia, care se va încheia duminică, reprezentativa tricoloră va trece prin alte emoţii. Campioana mondială en titre, Norvegia, şi reprezentativa ţării gazdă, Serbia, sunt automat calificate. De asemenea, echipele naţionale clasate cel mai bine la Campionatul European ce se va termina duminică se vor califica şi ele, acestea fiind semifinalistele Muntenegru şi Ungaria, deoarece Serbia şi Norvegia sunt şi ele calificate în penultimul act al competiţiei continentale. Pentru celelalte opt locuri disponibile se vor duela 16 echipe, acestea urmând să fie împărţite în două urne valorice. România va face parte din prima urnă alături de reprezentativele Cehiei, Danemarcei, Spaniei, Franţei, Germaniei, Rusiei şi Suediei. În urna a doua se vor afla Islanda, Macedonia, Croaţia, Ucraina şi cele patru ţări calificate din faza grupelor preliminare, respectiv Olanda, Polonia, Slovacia şi Turcia. Manşa tur va avea loc pe 1 sau 2 iunie 2013, iar returul se va desfăşura o săptămână mai târziu, pe 8 sau 9 iunie 2013.
CAMELIA POTEC SE RETRAGE DIN COMPETIŢIILE INTERNAŢIONALE
Campioana olimpică de la Atena, Camelia Potec, a anunţat că se retrage din competiţiile internaţionale, precizând că s-ar putea să revină asupra acestei decizii în vară, însă până atunci va ocupa postul de secretar federal în cadrul Federaţiei Române de Nataţie. În vârstă de 30 de ani, Potec a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din 2004, în proba de 200 m liber. De asemenea ea a mai cucerit două medalii de bronz la Campionatele Mondiale, patru titluri, trei medalii de argint şi nouă medalii de bronz la Campionatele Europene. La Jocurile Olimpice ale tineretului are patru medalii de aur, în timp ce la Campionatele Europene de juniori are şase titluri şi trei medalii de bronz. Totodată, Potec a câştigat peste 200 de titluri naţionale. Camelia Potec a participat la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice (Sydney 2000, Atena 2004, Beijing 2008 şi Londra 2012).
VIOREL MORARIU A PRIMIT TROFEUL “VERNON PUGH” PENTRU REZULTATE EXCEPŢIONALE
Viorel Morariu a primit trofeul “Vernon Pugh” pentru rezultate excepţionale, una dintre cele mai înalte distincţii din lumea rugby-ului, în semn de recunoştinţă pentru contribuţiile sale remarcabile în sportul cu balonul oval, atât în Romania, cât şi în Europa. Preşedintele IRB, Bernard Lapasset şi preşedintele FIRA-AER, Jean-Claude Baque (deţinător al trofeului în 2010) i-au înmânat trofeul lui Viorel Morariu, în cadrul unui eveniment care a avut loc joi, la Bucureşti. Fost căpitan al echipei naţionale, Viorel Morariu, acum în vârstă de 81 ani, a ocupat poziţia de antrenor şi manager al echipei, înainte de a ocupa diverse funcţii în forurile internaţionale. Flankerul Viorel Morariu a jucat de 45 de ori în tricoul naţionalei între 1950 şi 1964, din care 22 au fost meciuri test. România a pierdut o singură partidă în 14 meciuri în care a fost căpitan. S-a retras din rugby-ul internaţional în 1964. A activat la un singur club, RC Locomotiv Griviţa Roşie (devenit RC Griviţa Roşie şi apoi RC Griviţa), cu care a reuşit să câştige zece campionate naţionale şi patru Cupe ale României. A câştigat Cupa Campionilor Europeni, după ce a învins Stade Montois (Mont-de-Marsan) în finala competiţiei. Viorel Morariu a performat la acelaşi nivel şi ca antrenor, sub conducerea lui, stejarii câştigând cinci dintre cele zece meciuri disputate între 1965 şi 1967. În 1977 a devenit manager al echipei naţionale şi a condus România în turnee internationale, în Anglia şi Ţara Galilor în 1978, Ţara Galilor în 1979, Irlanda şi Anglia în 1980, Scoţia în 1981, Anglia în 1984-85 şi Noua Zeelandă în 1991. De asemenea, a fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Rugby între 1973 si 1987 şi preşedinte între 1990 şi 1998. Acum este preşedinte onorific al FR de Rugby. A fost ales vicepreşedinte FIRA-AER în 1990, poziţie pe care a ocupat-o timp de 14 ani, înainte să devină vicepreşedinte onorific. Ca membru în consiliul IRB, între 1995-1999, Viorel Morariu a supravegheat dezvoltarea jocului în rândul naţiunilor afiliate la FIRA-AER. A mai fost preşedinte al Comisiei de Apel la Cupa Mondială din 1995 şi apoi în calitate de comisar de meci, patru ani mai târziu. Câştigători anteriori ai trofeului “Vernon Pugh”: 2011 - Jock Hobbs; 2010 - Jean-Claude Baque; 2009 - Noel Murphy; 2008 - Sir Nicholas Shehadie; 2007 - Jose Epalza; 2006 - Brian Lochore; 2005 - Peter Crittle; 2004 - Ronnie Dawson.
BUTE SE GÂNDEŞTE LA URMĂTORUL SĂU MECI
Pugilistul Lucian Bute, prezent vineri la petrecerea de final de an a echipei de fotbal Oţelul Galaţi, a declarat că discuţiile pentru următorul său meci sunt avansate şi că este posibil ca până la începutul lunii ianuarie situaţia să se clarifice. Întrebat dacă este posibil să boxeze în România, Lucian Bute nu a respins această variantă, dar a precizat că în 2013 îşi propune să boxeze la Montreal. Bute l-a felicitat pe noul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Leonard Doroftei, adăugând că speră ca acesta să facă performanţe. Pugilistul Lucian Bute l-a învins la puncte pe rusul Denis Gracev, într-un meci desfăşurat, pe 4 noiembrie, la “Centre Bell” din Montreal, şi a devenit deţinătorul centurii NABF la categoria semigrea. Bute (30-1, 24 KO) a suferit prima înfrângere la profesionişti pe 26 mai, contra britanicului Carl Froch, prin KO în repriza a cincea, pierzând astfel centura IBF.
EŞEC ÎN EUROLIGĂ PENTRU CSM TÎRGOVIŞTE
Campioana României la baschet feminin, CSM Tîrgovişte, aflată în premieră în Euroligă, a fost învinsă în deplasare de italiencele de la Famila Schio, scor 66-62 (35-30), în cea de-a şaptea partidă din grupa B. După meciul de joi, contând pentru etapa a 7-a, campioana României are 10 puncte în Grupa B. În turul al doilea al Euroligii se vor califica primele patru clasate din cele trei grupe, plus încă două echipe de pe locul 5, cu cea mai bună linie de clasament.
EUROLIGA DE BASCHET MASCULIN
Fenerbahce şi Brose sunt echipele care au obţinut ultimele două locuri calificante din Grupele A şi D ale Euroligii de baschet masculin. Fener a trecut destul de clar de Mapooro, în timp ce nemţii de la Brose au avut nevoie de prelungiri pentru a învinge pe Partizan. CSKA a învins pe FC Barcelona chiar în Spania, stricând parcursul perfect al catalanilor! Rezultate de joi seară - Grupa A: Fenerbahce Istanbul - Mapooro Cantu 77-69, BC Khimki - Panathinaikos Atena 78-77, Real Madrid - Olimpija Ljubljana 91-60. Clasament: 1. Real Madrid 7 victorii - 3 înfrângeri, 2. BC Khimki 6-4, 3. Panathinaikos 6-4, 4. Fenerbahce 5-5, 5. Olimpija 3-7, 6.Mapooro 3-7; Grupa B: Maccabi Tel Aviv - Alba Berlin 78-62, Unicaja Malaga - Elan Chalon 86-62, Montepaschi Siena - Asseco Prokom 88-95 OT. Clasament: 1. Maccabi 8-2, 2. Unicaja 8-2, 3. Montepaschi 5-5, 4. Alba 4-6, 5. Elan 3-7, 6. Asseco 2-8; Grupa D: FC Barcelona - CSKA Moscova 75-78, Beşiktaş Istanbul - Lietuvos Rytas 66-65, Brose Baskets Bamberg - Partizan Belgrad 92-90OT. Clasament: 1. FC Barcelona 9-1, 2. CSKA 9-1, 3. Beşiktaş 5-5, 4. Brose 3-7, 5. Lietuvos 2-8, 6. Partizan 2-8.
TURUL FRANŢEI DIN 2014 VA PLECA DIN ANGLIA, DE LA LEEDS
Startul în ediţia din 2014 a Turului ciclist al Franţei va fi dat în Anglia, la Leeds, au anunţat, vineri, organizatorii. Va fi pentru a doua oară, după ediţia din 2007, când Turul Franţei va pleca din Anglia, ţara câştigătorului din acest an, Bradley Wiggins.
LINDSEY VONN A SUFERIT DE DEPRESIE
Schioarea americană Lindsey Vonn, campioană olimpică la coborâre, a povestit în revista People, care apare vineri în SUA, că a suferit de depresie mai mulţi ani şi încă mai ia antidepresive. „Viaţa mea pare perfectă pentru ceilaţi, dar am şi eu probleme ca toată lumea. La un moment dat, prin 2008, nu mă puteam ridica din pat, mă simţeam fără speranţă, goală, ca un zombi”, a declarat americanca în vârstă de 28 de ani, care a câştigat primul său Glob de Cristal în martie 2008. Însă tânăra originară din Minnesota a divorţat de soţul şi managerul ei Thomas Vonn în urmă cu un an şi se simte mai bine ca niciodată. „Aveam nevoie să spun tot ce aveam pe suflet. Acum sunt împăcată cu mine, accept ceea ce sunt şi merg mai departe”, a mai spus Vonn, care după divorţ a reluat relaţia cu tatăl ei, cu care nu-şi vorbea de mulţi ani. Cu 57 de victorii la Cupa Mondială, Vonn se apropie de recordul de 62 de victorii în circuitul feminin deţinut de austriaca Annemarie Moser-Proell.
VITALI KLITSCHKO NU A PARTICIPAT LA ALTERCAŢIILE DIN PARLAMENTUL UCRAINEAN
Campionul mondial de box în versiunea WBC, Vitali Klitschko, al cărui partid de opoziţie a intrat pentru prima oară în Parlament în urma alegerilor legislative din 28 octombrie, s-a abţinut să participe la altercaţiile de joi din Parlamentul ucrainean. „În Statele Unite, pumnii boxerilor sunt consideraţi arme. Iar pumnii unui campion mondial ar putea fi consideraţi armă nucleară. Cred că nu o vom utiliza pentru moment”, a declarat el, citat într-un comunicat al partidului său, Udar (Lovitură în limba ucraineană). El s-a pronunţat în favoarea blocării Parlamentului de către opozanţi. Altercaţii între deputaţi din cadrul opoziţiei şi ai puterii au avut loc din nou joi, pentru a doua zi consecutiv în Parlamentul ucrainean, înainte ca premierul demisionar Mikola Azarov să obţină un nou mandat de şef al Guvernului. Câteva zeci de parlamentari s-au bătut, după ce opoziţia a cerut respectarea votului personal al fiecărui deputat, exprimat electronic, în cadrul Parlamentului ucrainean. În timpul bătăii au fost rupte cinci birouri ale unor deputaţi din cadrul Udar. Vitali Klitschko este campion mondial profesionist din 2008, ultima oară el apărându-şi titlul în 8 septembrie, contra germanului Manuel Charr.