ROMÂNIA NU A MAI FOST INVITATĂ LA CUPA MONDIALĂ DE HANDBAL FEMININ
Forul naţional danez de handbal a anunţat că ediţia din 2012 a Cupei Mondiale de handbal feminin de la Aarhus se va desfăşura cu doar patru echipe, printre care nu se numără şi cea a României, dublă câştigătoare a competiţiei. Naţionala de handbal feminin a României a fost o prezenţă constantă la Cupa Mondială din Danemarca, organizată anual, începând din 2005, pe bază de invitaţie, de către forul nordic de profil. „Probabil, nu au nici bani şi nu se mai dau premii, din ce ştiu. La un moment dat se ştia că nu mai organizează deloc turneul, dar probabil că au redus cheltuielile şi tocmai de aceea organizează întrecerea cu doar patru echipe“, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu. Danezii au pus deja în vânzare bilete pentru turneul care va avea loc în perioada 5-7 octombrie, la Aarhus, cu participarea echipelor naţionale ale Norvegiei, Rusiei, Danemarcei şi Franţei. În 2012, competiţia şi-a schimbat şi denumirea, din Cupă Mondială, în GF Forsikring Golden League. Reprezentativa României a câştigat turneul de două ori, în 2009 şi 2010, iar în 2006, la a doua ediţie, a jucat finala, fiind învinsă de Rusia, cu 29-28. Rusia este şi echipa care a cucerit cele mai multe medalii la Cupa Mondială, patru: trei de aur şi una de bronz. La ultima participare, în 2011, echipa României a încheiat competiţia de la Aarhus fără victorie.
BASCHETBALISTUL VLAD MOLDOVEANU VA EVOLUA ÎN FRANŢA
Internaţionalul român Vlad Moldoveanu (24 ani, 2,06 m), a semnat un contract valabil pe un an cu formaţia franceză de baschet STB Le Havre. Pentru jucătorul român, care este fiul preşedintelui ANST, Carmen Tocală, va fi al doilea sezon în Europa, după ce în sezonul 2011-2012 a evoluat la Treviso (Italia). În sezonul trecut, echipa franceză a încheiat pe locul 14, cea mai bună performanţă fiind jucarea semifinalei Cupei Franţei. Vlad Moldoveanu se află la echipa naţională, care va debuta miercuri, la Sibiu, în preliminariile CE de baschet masculin din 2013.
KATARINA BULATOVIC, CEA MAI BUNĂ MARCATOARE LA JO
Katarina Bulatovic (Muntenegru), noua jucătoare a formaţiei Oltchim Rm. Vîlcea, a fost cea mai bună marcatoare în turneul de handbal feminin de la Jocurile Olimpice de la Londra, cu 53 de goluri, fiind declarată şi cel mai bun inter dreapta. Iată echipa turneului din întrecerea feminină de handbal - cel mai bun portar: Kari Aalvik Grimsbo (Norvegia); cea mai bună extremă stânga: Jo Hyobi (Coreea de Sud); cel mai bun inter stânga: Bojana Popovic (Muntenegru); cel mai bun coordonator de joc: Marta Mangue (Spania); cel mai bun inter dreapta: Katarina Bulatovic (Muntenegru); cea mai bună extremă dreapta: Alexandra Do Nascimento (Brazilia); cel mai bun pivot: Heidi Loke (Norvegia).
CAMPIOANA OLIMPICĂ ARE DOI JUCĂTORI ÎN ECHIPA IDEALĂ
Federaţia Internaţională de Handbal a publicat echipa ideală turneului masculin, unde campioana olimpică Franţa şi vicecampioana Suedia sunt reprezentate de câte doi jucători. Iată echipa ideală - cel mai bun portar: Thierry Omeyer (Franţa); cea mai bună extremă stânga: Jonas Kalmann (Suedia); cel mai bun inter stânga: Aron Palmarsson (Islanda); cel mai bun coordonator de joc: Nikola Karabatic (Franţa); cel mai bun inter dreapta: Kim Andersson (Suedia); cea mai bună extremă dreapta: Ivan Cupic (Croaţia); cel mai bun pivot: Julen Aguinagalde (Spania). Golgeterul competiţiei a fost desemnat suedezul Niclas Ekberg, autor a 50 de goluri.
VOLEIBALISTUL BRAZILIAN GIBA ŞI-A ANUNŢAT RETRAGEREA INTERNAŢIONALĂ
După ce Brazilia a pierdut finala turneului olimpic de volei masculin, scor 2:3, cu Rusia, celebrul voleibalist brazilian Gilberto Amauri de Godoy Filho, cunoscut sub numele de Giba, a anunţat că se retrage din naţională. În vârstă de 35 de ani, Giba este căsătorit cu fosta internaţională română de volei Cristina Pîrv. Considerat cel mai bun jucător din lume între anii 2004 şi 2008, Giba, deşi era căpitanul Braziliei, a fost în acelaşi timp rezervă de lux după Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008. „Astăzi (n.r. - duminică) mă simt trist. Se fac 20 de ani de când sunt în echipa naţională şi mi-aş fi dorit să închei cu o medalie de aur. Plec de la Londra cu argintul. Este bine, însă nu este chiar ce mi-aş fi imaginat. Asta este viaţa. Îi mulţumesc lui Bernardo (n.r. - Bernando Rezende, selecţionerul Braziliei) pentru tot ce m-a învăţat”, a spus Giba. Cu Brazilia, celebrul purtător al tricoului cu nr. 7 a câştigat un titlu olimpic (în 2004, la Atena), trei Campionate Mondiale (în 2002, 2006 şi 2010) şi opt Ligi mondiale.
CIO I-A RETRAS MEDALIA CAMPIOANEI DE LA ARUNCAREA GREUTĂŢII
Sportiva belarusă Nadzeya Ostapchuk, campioană olimpică la aruncarea greutăţii la Londra, a fost descalificată şi a rămas fără medalia de aur, a anunţat, ieri, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO). Atleta a efectuat două controale antidoping, care au arătat că a folosit „metenolon, un agent anabolizant aflat pe lista 2012 a produselor intezise“, conform CIO. Ostapchuk (21,36 m) a reuşit marea supriză la JO, impunându-se în faţa favoritei Valerie Adams (Noua Zeelandă - 20,70 m) şi a rusoaicei Evgeniia Kolodko (20,48 m). CIO va realoca medaliile sportivelor care au încheiat după Nadzeya Ostapchuk astfel: Valerie Adams - locul 1, Evgeniia Kolodko - locul 2 şi Lijiao Gong (China) - locul 3. Ostapchuk a declarat, ieri, că va contesta decizia CIO.
BULGARIA, LA CEA MAI SLABĂ PERFORMANŢĂ DIN ULTIMII 60 DE ANI LA JO
Bulgaria a obţinut la Jocurile Olimpice de la Londra doar două medali, una de argint, prin Stanka Zlateva - la lupte libere, şi una de bronz, prin Tervel Pulev - la box, aceasta fiind cea mai slabă performanţă a sportivilor din ţara de la sud de Dunăre din ultimii 60 de ani, informează novinite.com. Bulgaria a ocupat locul 63 în clasamentul pe naţiuni, alături de Estonia, Indonesia, Malaysia, Puerto Rico şi Taiwan, în condiţiile în care sportivi din 85 de ţări au câştigat medalii la JO. Delegaţia bulgară la Londra a fost formată din 63 de sportivi, faţă de 72 la JO de la Beijing, unde au fost cucerite patru medalii: una de aur, una de argint şi patru de bronz, încheind competiţia pe locul 42 pe naţiuni. Rezultate mai slabe au fost obţinute de Bulgaria în 1952, la JO de la Helsinki, când au participat tot 63 de sportivi, care au cucerit o medalie de bronz, prin boxerul Boris Georgiev. Aceasta a fost prima medalie obţinută de sportivii bulgari la JO.
PUGILIŞTII CAMERUNEZI CARE AU FUGIT DIN SATUL OLIMPIC, AMENINŢAŢI?
Pugiliştii camerunezi care au fugit din satul olimpic de la Londra au declarat, luni, pentru BBC, că au făcut acest lucru deoarece erau ameninţaţi de conducători ai delegaţiei Camerunului, precizând că în cazul unei înfrângeri sportivilor li se confiscau paşapoartele. „Autorităţile cameruneze ne ameninţau, acelea care ne-au adus la Olimpiadă. Când un coleg era învins, i se cerea să predea paşaportul”, a declarat boxerul Blaise Yepmou Mendouo, menţionând că bonusurile promise sportivilor au fost reduse la jumătate. Cei cinci componenţi ai lotului camerunez de box, Thomas Essomba (49 kg), Christian Donfack Adjoufack (80 kg), Yhyacinthe Mewoli Abdon (60 kg), Blaise Yepmou Mendouo (91 kg) şi Serge Abomo (64 kg), care au fugit în urmă cu peste o săptămână din satul olimpic, s-au întâlnit cu jurnaliştii BBC într-un loc secret la Londra. Thomas Essomba a declarat că el şi colegii săi caută ajutor pentru a obţine rezidenţa în Marea Britanie. „Nu stăm pentru că nu ne place ţara noastră, ci pentru că vrem să practicăm sportul pe care îl iubim. Vrem să devenim profesionişti. Nu ne putem întoarce în Camerun. Dacă ne vom întoarce nu vom mai putea practica boxul”, a afirmat Essomba. Şeful delegaţiei Camerunului la Londra, David Ojong, a declarat că sportivii mint, că nu au fost ameninţaţi şi inventează motive pentru a-şi justifica fuga. Alături de cei cinci pugilişti, au mai fugit din satul olimpic şi fotbalista Drusille Ngako Tchimi şi înotătorul Paul Ekane Edingue.
UN JUDOKA ŞI TREI ANTRENORI DIN RD CONGO PARTICIPANŢI LA JO AU FUGIT DIN SATUL OLIMPIC
Un judoka şi trei antrenori din RD Congo, care au participat la Jocurile Olimpice de la Londra, au dispărut din satul olimpic şi sunt căutaţi în capitala britanică, a anunţat o sursă din cadrul Ministerului Congolez al Tineretului şi Sporturilor. Cei patru sunt Cedric Mandembo, judoka de la categoria 100 kg, Blaise Bekwa, antrenor de box, Guy Nkita, director tehnic naţional de atletism şi Ibula Masengo, antrenor de judo. Delegaţia congoleză, formată din 12 persoane, între care şi cei patru dispăruţi, are programată revenirea la Kinshasa la jumătatea acestei săptămâni. Săptămâna trecută, au mai fugit din satul olimpic de la Londra şapte camerunezi, tot atunci fiind semnalată şi dispariţia a trei ivorieni.
DJOKOVIC A CÂŞTIGAT MASTERSUL DE LA TORONTO
Tenismanul sârb Novak Djokovic, nr. 2 mondial, l-a învins, duminică noapte, pe francezul Richard Gasquet, scor 6-3, 6-2, în finala Mastersului 1000 de la Toronto. Acesta este primul titlu câştigat de sârb după Mastersul 1000 de la Miami, din luna martie. Djokovic şi-a apărat astfel titlul cucerit în 2011. Proba de dublu a fost câştigată de fraţii Bob Bryan / Mike Bryan, care au trecut de spaniolii Marcel Granollers / Marc Lopez, scor 6-1, 4-6, 12-10. Granollers şi Lopez i-au eliminat în semifinale pe constănţeanul Horia Tecău şi suedezul Robert Lindstedt, cu 7-6 (12/10), 7-5.