PROGRAMUL SPORTIVILOR ROMÂNI LA JO
Programul sportivilor români care vor concura în acest weekend la Jocurile Olimpice de la Londra, se prezintă astfel - SÂMBĂTĂ, ora 11.00, SCRIMĂ (ExCeL - South Arena 1) - spadă echipe (feminin) - calificări - finala (ora 20.00): Ana Maria Brînză, Anca Măroiu, Simona Cristina Gherman, ora 12.00, POLO (Olympic Park - Water Polo Arena) - Grupa B: România / Muntenegru; ora 13.35, ATLETISM (Olympic Park - Olympic Stadium): Ancuţa Bobocel şi Cristina Casandra - 3.000 m obstacole (feminin) - calificări. DUMINICĂ - ora 13.00, ATLETISM (London - The Mall) - maraton: Constantina Diţă şi Lidia Şimon; ora 16.00, GIMNASTICĂ (North Greenwich Arena - O2) - finalele pe aparate (feminin + masculin): Sandra Izbaşa (la sărituri) şi Flavius Koczi (la sol); ora 16.30, BOX (ExCeL - South Arena 2) - feminin 60 kg - turul 1: Mihaela Lăcătuş; ora 21.00, ATLETISM (Olympic Park - Olympic Stadium): Angela Moroşanu - 400 m garduri (feminin) - calificări. Orele de start sunt cele ale României.
LA ÎMPLINIREA A 50 DE ANI, MEDALIE DIN PARTEA COSR PENTRU BITANG
Antrenoarea lotului olimpic feminin de gimnastică, Mariana Bitang, a primit, vineri, din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), cu ocazia împlinirii a 50 de ani, flori şi o medalie aniversară, a anunţat cosr.ro. Pe medalia primită de antrenoare sunt gravate pe o faţă numele şi data - Mariana Bitang, 03.08.2012, iar pe cealaltă sigla COSR. De asemenea, Bitang a primit din partea comunităţii românilor din Marea Britanie un tort în formă de medalie. Mariana Bitang a declarat vineri, în ziua în care împlineşte 50 de ani, că este o zi ca oricare alta şi că are speranţe că România va mai cuceri medalii olimpice la Londra. Antrenoarea lotului olimpic feminin, care s-a născut pe 3 august 1962, la Rm. Sărat, a cucerit, alături de partenerul său de viaţă, Octavian Bellu, peste 250 de medali la competiţiile mondiale.
RĂZOR ŞI GRASU AU RATAT CALIFICAREA ÎN SEMIFINALE, RESPECTIV FINALĂ
Sportiva Bianca Răzor nu a reuşit, vineri, să se califice în semifinalele probei de 400 m din cadrul concursului de atletism de la Jocurile Olimpice de la Londra. Răzor, care a concurat în seria a şasea, a înregistrat timpul de 52 de secunde şi 83 de sutimi, al cincilea din serie. În semifinale au acces primele trei sportive din fiecare serie şi încă trei atlete cu cei mai buni timpi, în afara celor calificate prin clasare. Din păcate, şi Nicoleta Grasu a ratat calificarea în finala probei de aruncare a discului, vineri seară reuşind doar o aruncare de 61,86 m.
JUDOKA VLĂDUŢ SIMIONESCU, ÎNVINS ÎN OPTIMI
Vlăduţ Simionescu a fost eliminat în optimile de finală ale categoriei plus 100 kg din cadrul concursului de judo. După ce în primul tur trecuse prin ippon de Iuri Krakovetski (Kîrghistan), Simonescu a fost învins prin ippon de germanul Andreas Toelzer. La JO de la Londra, delegaţia României a obţinut două medalii la judo, ambele de argint, prin Alina Dumitru (48 kg) şi Corina Căprioriu (57 kg). Andreea Chiţu (52 kg) şi Dan Fîşie (66 kg) au fost eliminaţi în turul secund al competiţiei, iar Daniel Brata (100 kg) a pierdut încă din primul tur.
GABRIEL SÎNCRĂIAN A RATAT TREI ÎNCERCĂRI LA SMULS
Sportivul Gabriel Sîncrăian a ratat toate cele trei încercări la proba smuls, la categoria 85 kg, ratând restul finalei olimpice, la Jocurile Olimpice de la Londra. Triplu medaliat cu bronz, la Campionatul European din acest an, Gabriel Sîncrăian a intrat în concurs la proba smuls cu o încercare la 167 kg, nereuşită însă. Nici a doua nu a fost reuşită şi nici a treia, astfel că sportivul român a ratat restul finalei olimpice, neavând dreptul să mai continue la aruncat şi, implicit, să puncteze la total. La haltere, România a mai cucerit o medalie de bronz, prin Răzvan Martin (cat. 69 kg) şi una de argint, prin Roxana Cocoş (cat. 69 kg), în timp ce Florin Croitoru (cat. 56 kg) s-a clasat pe locul 9.
PUGILISTUL BOGDAN JURATONI, ELIMINAT ÎNCĂ DE LA PRIMUL MECI
Pugilistul Bogdan Juratoni a fost învins joi seară la puncte, scor 10-12, de către Abbos Atoev (Uzbekistan), într-un meci din turul secund al categoriei 75 kg. Juratoni era singurul boxer român calificat la Jocurile Olimpice. La feminin, Mihaela Lăcătuş va debuta duminică, la categoria 60 kg, împotriva chinezoaicei Cheng Dong.
NICIO FINALĂ PENTRU ÎNOTĂTORII ROMÂNI
Norbert Trandafir n-a reuşit nici el să prindă o finală olimpică la Londra, consolându-se însă cu performnţa de a fi singurul român care a mers mai departe din serii, la 50 m liber. Trandafir nu a trecut de serii la 100 m liber, la fel ca Alexandru Coci (200 m fluture), Dragoş Agache (100 m bras) şi Camelia Potec (200 m, 400 m şi 800 m liber), iar delegaţia României la înot şi-a încheiat deja participarea la JO de la Londra. Joi seară, Trandafir a luat startul în cea de-a doua semifinală, pe culoarul opt, încheind cursa ultimul, cu timpul de 22,30. Ultimul timp de calificare în finală a fost 21,88.
PHELPS, LA A 21-A MEDALIE LA JO
Sportivul american Michael Phelps şi-a păstrat titlul olimpic la 100 metri fluture, după ce s-a impus în 51 de secunde şi 21 de sutimi, vineri seară, la Londra, reuşind astfel să obţină a 21-a medalie la Jocurile Olimpice. Phelps i-a devansat pe sud-africanul Chad Le Clos şi pe rusul Evgeny Korotyshkin. Phelps a devenit la Londra cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice.
PHELPS ŞI-A ANUNŢAT RETRAGEREA DIN ACTIVITATE DUPĂ JO
Înotătorul american Michael Phelps a declarat joi, după ce şi-a adjudecat cea de-a 20-a medalie olimpică din palmares, că Jocurile Olimpice de la Londra reprezintă ultima competiţie a carierei sale, care s-ar putea încheia sâmbătă cu un palmares de 22 de medalii olimpice. „Nu voi mai avea competiţii de înot începând de duminică, nici concursuri demonstrative sau orice altceva de acest gen”, a spus Phelps, cel mai medaliat sportiv din istoria JO. Înotătorul în vârstă de 27 de ani a precizat că este o uşurare faptul că a câştigat la 200 m mixt primul său titlu individual la Londra. Phelps a înotat vineri seară în finala de 100 m fluture (s-a calificat cu cel mai bun timp), iar sâmbătă, în ultima zi a concursului olimpic de înot, va participa cu echipa SUA la ştafeta 4x100 m mixt. Americanul a câştigat la Londra patru medalii: aur la ştafetă 4x200 m liber şi la 200 m mixt şi argint la 4x100 m liber şi la 200 m fluture. Phelps, care la 200 m mixt i-a devansat pe compatriotul său Ryan Lochte şi pe ungurul Laszlo Cseh, a devenit primul înotător din istorie care a obţinut trei titluri olimpice consecutive în aceeaşi probă.
ÎNCĂ UN RECORD MONDIAL PENTRU REBECCA SONI
Americanca Rebecca Soni şi-a păstrat titlul de campioană olimpică în proba de 200 m bras, stabilind şi un nou record mondial în finală, cu 2:19,59, un timp cu 41 de sutimi mai bun decât precedentul record mondial, stabilit tot de ea, în semifinale. Soni le-a devansat pe japoneza Satomi Suzuki (2:20,79) şi pe rusoaica Iulia Efimova (2:20,92). Sportiva în vârstă de 25 de ani a devenit prima înotătoare din istorie care îşi păstrează titlul olimpic în această probă. Ea a mai câştigat la Londra şi medalia de argint la 100 m bras. La 100 m liber s-a impus olandeza Ranomi Kromowidjojo, o sportivă de origine indoneziană şi surinameză. Ea le-a devansat pe bielorusa Aliaksandra Herasimenia şi pe Tang Yi (China). Campion olimpic la 200 m spate a devenit americanul Tyler Clary, urmat de japonezul Ryosuke Irie şi de americanul Ryan Lochte, deţinătorul titlului.
JUDO CU CAPUL ACOPERIT, LA JO
Judoka Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani (categoria +78 kg) a devenit prima saudită din istoria olimpică! Vineri, la Londra, sportiva în vârstă de 16 ani s-a prezentat pe tatami având capul acoperit cu un fel de cască de baie şi a fost învinsă prin ippon, după un minut şi 22 de secunde, de către portoricanca Melissa Mojica. Acest meci a fost unul dintre cele mai urmărite ale dimineţii, iar publicul din sala Excel a primit-o călduros pe Shaherkani. După meciul pierdut, sportiva a ieşit de pe tatami în aplauzele spectatorilor. Ea, împreună cu tatăl său, a negociat participarea la turneul de judo cu federaţia internaţională de profil şi cu CIO, care în cele din urmă au fost de acord ca saudita să intre pe tatami cu capul acoperit.
SUA, PRIMA ECHIPĂ CALIFICATĂ ÎN SFERTURI LA VOLEI MASCULIN
După ce a învins Brazilia joi seară, în reeditarea finalei olimpice de acum patru ani, SUA şi-a asigurat un loc în faza eliminatorie a competiţiei. Din Grupa B, pretenţii la calificare emite acum şi Germania, după ce s-a impus în faţa Serbiei. În Grupa A, Bulgaria are punctaj maxim, dar nu se poate considera încă în sferturi, pentru că grupa este foarte echilibrată. Iată rezultatele etapei a treia din faza grupelor - Grupa A: Bulgaria - Australia 3:0 (25:23, 25:21, 25:22); Polonia - Argentina 3:0 (25:18, 25:20, 25:16); Italia - Marea Britanie 3:0 (25:19, 25:16, 25:20). Clasament: 1. Bulgaria 9p; 2. Polonia 6p; 3. Italia 6p; 4. Argentina 3p; 5. Australia 3p; 6. Marea Britanie 0p. Grupa B: Germania - Serbia 3:2 (22:25, 27:29, 25:18, 25:20, 20:18); Rusia - Tunisia 3:0 (25:21, 25:15, 25:23); SUA - Brazilia 3:1 (23:25, 27:25, 25:19, 25:17). Clasament: 1. SUA 9p; 2. Brazilia 6p; 3. Rusia 6p; 4. Serbia 4p; 5. Germania 2p; 6. Tunisia 0p.
SUA, RECORD DE PUNCTE LA UN MECI OLIMPIC DE BASCHET
Baschetbaliştii americani au stabilit un record de puncte pentru un meci în istoria Jocurilor Olimpice, joi seară, învingând Nigeria, cu 156-73, în Grupa A a turneului de la Londra. Precedentul record data de la Jocurile Olimpice din 1988, turneu la care Brazilia a reuşit 138 de puncte în faţa Egiptului. Cel care a marcat depăşirea recordului din 1988 a fost Andre Iguodala, cu patru minute şi 36 de secunde înainte de finalul meciului. Cel mai bun rezultat al SUA înaintea celui de joi fusese înregistrat la Jocurile Olimpice de la Atlanta, din 1996: scor 133-70 cu China.
FEDERER, ÎN FINALA OLIMPICĂ DUPĂ CEL MAI LUNG MECI DE TREI SETURI
Liderul ATP, elveţianul Roger Federer, l-a învins, vineri, cu 3-6, 7-6 (7/5), 19-17, după o partidă de aproape patru ore şi 26 de minute, cea mai lungă de trei seturi din era Open, pe argentinianul Juan Martin Del Potro, locul 9 ATP, şi s-a calificat în finala turneului olimpic de tenis. Federer şi-a asigurat astfel prima sa medalie olimpică la simplu. Federer îl va înfrunta în ultimul act pe britanicul Andy Murray, locul 4 ATP, care a trecut, în cealaltă semifinală, cu 7-5, 7-5, de sârbul Novak Djokovic, locul 2 ATP. În finala de duminică, Murray va avea ocazia să-şi ia revanşa în faţa lui Federer, care l-a învins, pe 8 iulie, în ultimul act la Wimbledon. Federer a fost campion olimpic la dublu la Beijing, în 2008, alături de Stanislas Wawrinka. La JO de la Londra, Federer şi Wawrinka au fost eliminaţi în turul al doilea de cuplul israelian Jonathan Erlich / Andy Ram.
ŞARAPOVA - SERENA WILLIAMS, FINALA OLIMPICĂ LA TENIS FEMININ
Jucătoarea rusă Maria Şarapova s-a calificat, vineri, la Wimbledon, în finala turneului olimpic de tenis, după ce a învins-o pe compatrioata sa Maria Kirilenko, scor 6-2, 6-3. În finală, Şarapova o va întâlni pe americanca Serena Williams, care a dispus, în cealaltă semifinală, cu 6-1, 6-2, de Victoria Azarenka (Belarus). Astfel, finala turneului olimpic va fi una “de vis”, între Serena Williams, câştigătoare la Wimbledon în acest an, şi Şarapova, victorioasă la Roland Garros.
CICLISTA VICTORIA BARANOVA, EXCLUSĂ DE LA JO PENTRU DOPAJ
Sportiva rusă Victoria Baranova a fost exclusă de la Jocurile Olimpice de la Londra, înainte de debutul competiţiei olimpice pe pistă, după un control antidoping pozitiv, au anunţat, vineri, surse oficiale. Baranova, în vârstă de 22 de ani, a fost depistată pozitiv cu testosteron în afara competiţiei, luna trecută. Tânăra ar fi trebuit să evolueze în echipa rusă pentru probele pe pistă la JO. Cazul Baranova este primul care vizează ciclismul la JO de la Londra.
UN ATLET MAROCAN, DEPISTAT POZITIV, A PĂRĂSIT LONDRA
Atletul Amine Laalou, de care se legau speranţele marocanilor la câştigarea unei medalii la atletism, în proba de 1.500 m, a fost depistat dopat cu un diuretic la un concurs desfăşurat în luna iulie a acestui an şi nu va lua startul la Jocurile Olimpice de la Londra, informează ediţia electonică a L’Equipe. Sportivul în vârstă de 30 de ani a fost depistat dopat cu furosemid, cu ocazia reuniunii atletice de la Monaco, din 20 iulie. Este vorba de aceeaşi substanţă care a fost descoperită şi în cazul compatrioatei sale, Mariem Alaoui Selsouli (1.500 m), care a fost suspendată pentru JO. Laalou a fost informat de rezultatul controlului antidoping şi a părăsit deja Londra. El ar fi urmat să participe la cea de-a doua serie a probei de 1.500 m, programată vineri seară.