JUNIOARA DENISA MACOVEI, BRONZ LA CE DE LUPTE
Săptămâna trecută, la Zagreb (Croaţia), au avut loc Campionatele Europene de lupte pentru juniori, competiţie la care au participat şi doi sportivi constănţeni. Vineri, Denisa Macovei (CSS Mangalia, antrenor Marian Oancea) a reuşit să cucerească medalia de bronz la categoria 72 kg, lupte libere, la fel ca Laura Gavriliuc la 63 kg. Dorin Pîrvan (LPS “Nicolae Rotaru” Constanţa, antrenori Ioan Giuglea şi Valentin Dobrin) a concurat ieri la categoria 84 kg, lupte greco-romane, dar nu a ajuns să lupte pentru medalii.
MEDALII TRICOLORE LA CE DE KAIAC-CANOE
Echipajul masculin de canoe 2 al României, format din Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi, a cucerit medalia de aur, sâmbătă, în finală la 1.000 m, la Campionatele Europene de kaiac-canoe de la Zagreb. Echipajul tricolor, multiplu medaliat european şi mondial, a încheiat cursa cu timpul de 3:35.02 minute, trecându-şi în cont a şasea medalie de aur. Proba de canoe 2 pe distanţa de 1.000 m este şi probă olimpică, cei doi sportivi români fiind calificaţi la JO de la Londra. Tot sîmbătă, echipajul masculin de canoe 4 al României, format din Iosif Chirilă, Cătălin Costache, Mihail Simion şi Florin Comănici, a cucerit medalia de argint, în finală la 1.000 m, cu timpul de 3:23.54 minute. Pe primul loc s-a clasat echipajul din Belarus. Mihaela Lulea şi Iulian Şerban au câştigat, sâmbătă, medaliile de aur în proba de K1 paracanoe, pe distanţa de 200 m. Mihaela Lulea a încheiat cursa cu timpul de 57,41 secunde, iar Iulian Şerban a fost cronometrat cu timpul de 42,77 secunde. Duminică, echipajul masculin de kaiac 4 al României, alcătuit din Traian Neagu, Toni Ioneticu, Ştefan Vasile şi Petruş Gavrilă, a câştigat medalia de argint în finală la 1.000 m, cu timpul de 2:52.13 minute. Medalia de aur a revenit Danemarcei. Tot duminică, echipajul masculin de canoe 2 al României a cucerit medalia de argint în finală la 500 m. Echipajul format din Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi, medaliaţi cu aur sâmbătă, la 1.000 m, a încheiat cursa cu timpul de 1:40.02 minute. Medalia de aur a revenit Cehiei. Florin Comănici a cucerit, duminică, medalia de aur, în finala probei de canoe 1 pe distanţa de 5.000 m, cu timpul de 22:55.50 minute. Bilanţul delegaţiei tricolore la CE de la Zagreb este de şapte medalii: patru de aur (două la paracanoe) şi trei de argint. Obiectivul sportivilor români a fost de a cuceri una sau două medalii, acesta fiind depăşit.
LIGA EUROPEANĂ LA VOLEI
Naţionala de volei feminin a României s-a clasat pe locul 2 în Grupa A din Liga Europeană 2012, cu 19 puncte acumulate după ce a câştigat 6 meciuri din cele 12 disputate. Cu 12 victorii din 12 partide, Serbia s-a clasat pe primul loc şi s-a calificat pentru Final Four. În ultimul turneu al competiţiei, găzduit de Sala Polivalentă din Piatra Neamţ, România a învins Spania, cu 3:0 (25:21, 25:19, 25:19), într-un meci jucat sâmbătă, iar duminică a pierdut în faţa Serbiei, cu 0:3 (24:26, 18:25, 20:25). Naţionala masculină a stat în ultimul turneu al Grupei B din Liga Europeană şi a terminat pe ultimul loc al clasamentului. La turneul final, programat pe 30 iunie şi 1 iulie, la Ankara, vor evolua Turcia (ţara organizatoare), Olanda (câştigătoare Grupa B), Spania şi Slovacia (primele două clasate din Grupa A).
ADVERSARII ROMÂNILOR LA WIMBLEDON
Pe tabloul de dublu feminin al turneului de tenis de la Wimbledon, sportivele din România vor avea următoarele adversare: Irina-Camelia Begu / Monica Niculescu (nr. 15) - Elena Baltacha / Anne Keothavong (Marea Britanie), Alexandra Cadanţu / Saisai Zheng (China) - Liezel Huber / Lisa Raymond (SUA, nr. 1), Sorana Cîrstea / Ayumi Morita (România) - Casey Dellacqua / Samantha Stosur (Australia) şi Simona Halep / Aleksandra Wozniak (Canada) - Iaroslava Şvedova / Galina Voskoboeva (Kazahstan, nr. 7). La dublu masculin de la Wimbledon, Adrian Ungur va face perechea cu italianul Potito Starace, adversarii din primul tur fiind Serghei Stahovski (Ucraina) şi Dmitri Tursunov (Rusia).
UNGUR, PE LOCUL 81 ÎN CLASAMENTUL ATP
Tenismanul Adrian Ungur a coborât două poziţii şi se află pe locul 81, cu 625 de puncte, în clasamentul ATP dat publicităţii ieri. În schimb, Victor Hănescu se menţine pe locul 153, cu 345p. La dublu, constănţeanul Horia Tecău se menţine pe locul 11, cu 5.250p. Primele trei locuri în clasamentul ATP de simplu sunt ocupate de următorii jucători: 1. Novak Djokovici (Serbia) 12.280p; 2. Rafael Nadal (Spania) 10.060p; 3. Roger Federer (Elveţia) 9.435p.
NICULESCU, ÎN COBORÂRE ÎN IERARHIA WTA
Tenismena Monica Niculescu a coborât două poziţii şi se află pe locul 33, cu 1.735 de puncte, în clasamentul WTA dat publicităţii ieri. Următoarea româncă din clasament este constănţeanca Simona Halep, locul 42, în coborâre o poziţie, cu 1.400p. Şi Sorana Cîrstea a coborât două poziţii, pe locul 52, cu 1.211p, la fel Irina-Camelia Begu, care a căzut o poziţie, pe locul 64, cu 1.030p, în timp ce Alexandra Cadanţu se menţine pe locul 84, cu 786p. La dublu, tot Niculescu este jucătoarea din România cel mai bine clasată, pe locul 29, fiind urmată de Irina-Camelia Begu, pe locul 39, şi Sorana Cîrstea, pe locul 90. Primele trei poziţii în ierarhia WTA de simplu sunt ocupate de următoarele jucătoare: 1. Maria Şarapova (Rusia) 9.490p; 2. Victoria Azarenka (Belarus) 8.800p; 3. Agnieszka Radwanska (Polonia) 7.230.
ATP INTERZICE ZGURA ALBASTRĂ PROMOVATĂ DE ŢIRIAC
ATP a anunţat, sâmbătă, pe site-ul oficial al circuitului, că la competiţiile ATP World Tour din 2013 nu va fi permisă zgura albastră, o idee promovată de fostul tenisman Ion Ţiriac şi pusă în aplicare în acest an la turneul de la Madrid. În 2011, ATP a permis ca la turneul de la Madrid să se folosească zgura albastră doar în 2012, după acest turneu fiind programată o evaluare completă. În luna mai, spaniolul Rafael Nadal a lăsat să se înţeleagă, după eliminarea de la Madrid în faza optimilor de finală, că în 2013 în calendarul său va fi un turneu mai puţin, în cazul în care conducerea competiţiei va insista să se joace în continuare pe zgură albastră. Ion Ţiriac, directorul turneului madrilen, obţinuse acceptul ATP ca zgura de pe terenurile de la Madrid să fie albastră, justificându-şi dorinţa prin faptul că această culoare conferi un confort vizual mai bun spectatorilor. Această iniţiativă a fost criticată de majoritatea celor mai buni jucători din lume, aceştia fiind de părere că terenul era prea alunecos. În plus, jucătorii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că nu li s-a cerut părerea. În special Nadal s-a declarat adeptul zgurei tradiţionale, plângându-se că schimbarea de culoare a intervenit cu câteva săptămâni înainte de începerea turneului de la Roland-Garros.
PETROVA ŞI FERRER, CÂŞTIGĂTORI LA ‘S-HERTOGENBOSCH
Jucătoarea rusă Nadia Petrova, cap de serie nr. 8, a câştigat, sâmbătă, turneul de la ‘s-Hertogenbosch (Olanda), dotat cu premii în valoare totală de 220.000 de dolari. Petrova a învins-o în finală, cu 6-4, 6-3, pe sportiva poloneză Urszula Radwanska. În întrecerea masculină de la ‘s-Hertogenbosch, dotată cu premii în valoare totală de 398.250 de euro, s-a impus tenismanul spaniol David Ferrer, cap de serie nr. 1. Ferrer l-a învins în finala disputată sâmbătă, cu 6-3, 6-4, pe germanul Philipp Petzschner.
SEBASTIEN LOEB A CÂŞTIGAT RALIUL NOII ZEELANDE
Francezul Sebastien Loeb (Citroen DS3) a câştigat Raliul Noii Zeelande, a şaptea etapă a Campionatului Mondial de raliuri (WRC), devansându-i pe coechipierul său finlandez Mikko Hirvonen şi pe norvegianul Petter Solberg (Ford Fiesta RS). După acest al 72-lea succes din cariera sa în WRC, dintre care trei în Noua Zeelandă pe modele diferite (în 2005 cu Xsara, în 2008 cu C4, în 2012 cu DS3), Loeb şi-a mărit avansul faţă de Hirvonen în clasamentul general. Francezul totalizează 145 de puncte, după şapte etape, în timp ce Hirvonen are 107p, iar al treilea clasat, Petter Solberg, are 90p. Următoarea etapă este programată la începutul lunii august, în Finlanda.
ANJA PAERSON A RECUNOSCUT CĂ E LESBIANĂ
Multipla campioană mondială şi olimpică la schi alpin, suedeza Anja Paerson, a anunţat că este lesbiană şi că va avea un copil împreună cu partenera sa, Filippa, pe care a cunoscut-o în 2005. Campioana în vârstă de 31 de ani, care s-a retras din activitate în acest an, s-a confruntat timp de mai mulţi ani cu zvonuri privind orientarea sa sexuală. „S-a terminat cu zvonurile. M-am săturat să fiu altcineva şi să joc un rol. Îmi datorez mie însămi şi în special Filippei să spun adevărul”, a declarat Paerson pentru postul de radio public suedez. Ea a precizat că nu s-a gândit că se va îndrăgosti de o femeie, dar după ce a întâlnit-o pe Filippa (39 de ani), în 2005, prietenia lor s-a transformat treptat în iubire. De-a lungul carierei, Paerson a câştigat şase medalii olimpice (aur la Torino în 2006, argint la Salt Lake City în 2002 şi patru de bronz în 2002, 2006 - 2 şi 2010) şi şapte medalii de aur la Campionatele Mondiale. Ea a înregistrat 42 de victorii în Cupa Mondială şi a câştigat de două ori Globul de Cristal pentru cea mai bună schioare a sezonului (2004, 2005).
JOHAN BRUYNEEL RENUNŢĂ LA TURUL FRANŢEI 2012
Johan Bruyneel, managerul echipei de ciclism RadioShack, acuzat de agenţia antidopaj americană (USADA) pentru colaborarea cu Lance Armstrong, a anunţat că va renunţa la viitorul Tur al Franţei (30 iunie-22 iulie). „Sunt trist să anunţ că am decis, pentru prima oară după mulţi ani, să nu merg în Turul Franţei anul acesta. Ţineam mult să fiu acolo, dar în lumina recentelor acuzaţii ale USADA împotriva mea, prezenţa mea ar cădea prost pentru echipă şi pentru toţi cei care participă şi sprijină Turul”, a scris Johan Bruyneel pe site-ul său de internet, subliniind că s-a consultat în primul rând cu sponsorii echipei şi cu direcţiunea generală a firmei. Belgianul, care a fost alături de Armstrong la toate cele 7 victorii ale acestuia în Turul Franţei (1999-2005), se află printre cele 6 persoane bănuite de agenţia americană de practici dopante şi împotriva cărora a fost iniţiată o procedură.
FOST ANTRENOR DE FOTBAL AMERICAN, VINOVAT LA 45 DE CAPETE DE ACUZARE
Jerry Sandusky, fost antrenor al echipei de fotbal american al Universităţii Penn State (Pennsylvania), acuzat de agresiune sexuală împotriva minorilor, a fost găsit vinovat de un juriu, în 45 de capete de acuzare, din 48. După procesul de la tribunalul din Bellefonte (Pennsylvania), poliţia i-a pus cătuşe acuzatului în vârstă de 68 de ani, conform imaginilor televizate. Sandusky a fost acuzat de agresiune sexuală asupra a cel puţin zece băieţi, uneori foarte tineri, între care şi fiul său adoptiv, în perioada 1994-2008. El şi-a recrutat victimele prin intermediul unui program destinat tinerilor defavorizaţi. Mai mulţi tineri au povestit detalii ale violurilor, comise uneori la duşuri. Sandusky, care a fost şi asistentul lui Joe Paterno, legendar antrenor de fotbal american decedat în ianuarie din cauza unui cancer, nu a arătat nici cea mai mică emoţie în timpul procesului. Sandusky riscă o pedeapsă cumulată de 156 de ani de închisoare.