HALEP, ÎN FINALĂ LA BRUXELLES
Jucătoarea constănţeană de tenis Simona Halep (nr. 49 WTA) s-a calificat, vineri, în finala turneului de la Bruxelles, dotat cu premii în valoare de 637.000 de dolari. În semifinale, Halep a trecut, după 80 de minute de joc, de Sofia Arvidsson (Suedia, 62 WTA), cu 6-4, 6-3. În vârstă de 20 de ani, Halep şi-a egalat cea mai bună performanţă din carieră, calificarea într-o finală WTA, după ce a evoluat de două ori în ultimul act la Fes (Maroc), în 2010 şi 2011, un turneu din categoria International, cu premii mai mici, de 220.000 de dolari. În finala de la Bruxelles, programată sâmbătă, de la ora 16.30 (în direct la Eurosport 2), Halep o va înfrunta pe Agniezska Radwanska (Polonia, 3 WTA), principala favorită a turneului din Belgia. Halep şi Radwanska s-a mai întâlnit în turul al treilea al Australian Open, în 2011, când jucătoarea poloneză s-a impus cu 6-1, 6-2. Prin accederea în finală, Halep şi-a asigurat 57.000 de dolari, cel mai mare premiu din carieră, şi 320 de puncte WTA. Câştigătoarea turneului va primi 470 de puncte WTA şi 107.000 de dolari. Prin rezultatul de la Bruxelles, cel mai bun al unei jucătoare române de la începutul sezonului, Simona Halep (603.000 de dolari premii totale, dintre care 161.000 de dolari anul acesta, fără turneul în curs) ar putea ajunge în Top 40 WTA. Cea mai bună clasare din carieră a Simonei a fost locul 40 WTA.
CN DE BOWLING LA ARENA LAKE VIEW
Sâmbătă şi duminică, pistele de bowling de la arena Lake View din Constanţa vor găzdui turneele finale ale Campionatelor Naţionale de duo şi trio. Sâmbătă, de la ora 11.00, are loc proba de duo masculin, iar de la ora 14.00, proba de duo feminin. Proba de trio este programată duminică, de la ora 11.00. Cluburile din judeţul Constanţa au înscris în competiţia de duo masculin următorii jucători: Valentin Fătu - Florian Mihăilescu, Romeo Gagenoiu - Cătălin Gheorghe, Ion Grecu - Marcel Tarase, Ion Fătu - Mihăiţă Gogoaşă (toţi de la Elcomex&Delfinii Cernavodă), Viorel Pavel - Mihai-Robert Pavel (Constructorul Constanţa), Felicia Bianu - Eugenia Dumitraşcu (Sport’s Palace Lake View Constanţa). La duo feminin, campioana naţională la individual, Luminiţa Farkas-Bucin (Elcomex&Delfinii), va face pereche cu Odette Piticariu (North Star Bucureşti). Iată şi echipele constănţene de la trio: Gagenoiu - Farkas - Gogoaşă, V. Fătu - Gheorghe - Mihăilescu, Marius Briciu - Gabriel Deaconu - Bogdan Obadă, Grecu - Tarase - I. Fătu, Alexandru Tăriceanu - Gabi Anghelescu - Corneliu Antimirescu (Elcomex&Delfinii), Eugenia Dumitraşcu - Ion Ioancea - Felicia Bianu (Sport’s Palace Lake View).
BC FARUL VA LUPTA PENTRU PROMOVARE LA BUCUREŞTI
Comisia Centrală de Competiţii, Legitimări, Transferări şi Clasificări din cadrul Federaţiei Române de Baschet, organizatorul Diviziei B la baschet masculin, a analizat cererile depuse de formaţiile BC Farul Constanţa, Timba Timişoara şi Steaua Bucureşti pentru organizarea turneului final şi a propus federaţiei ca acest turneu să se desfăşoare la Bucureşti, la “Arena de Baschet”. Turneul final se va desfăşura în perioada 1-3 iunie şi alături de cele trei echipe amintite mai participă şi CSU Galaţi.
CN DE KUNG-FU LA CONSTANŢA
Sâmbătă, la Complexul “Tomis” din Constanţa, se va desfăşura Campionatul Naţional de Kung-Fu la probele de Non-Contact Sanda (luptă sportivă fără contact la cap), Sanda (luptă sportivă full-contact), Da Leitai (luptă sportivă cu contact total) şi Full-Fighting Jeet Kune Do (luptă sportivă cu contact după conceptele lui Bruce Lee). Campionatul este organizat de Federaţia Română de Arte Marţiale de Contact, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, al CS “Marea Neagră” Constanţa şi CSU “Neptun” Constanţa. Din judeţul Constanţa au confirmat participarea următoarele cluburi: CS “Marea Neagră” Constanţa, CSU Neptun Constanţa, CS “Taichido Ryu” Constanţa, CS Shaolin Callatis Mangalia, CSA Axiopolis Cernavodă, CS Noua Generaţie Mangalia şi CS Panda Poarta Albă. Programul campionatului este următorul - sîmbătă, ora 10.00: deschiderea oficială la sala de jocuri sportive, meciuri demonstrative de luptă sportivă cu bastonul cu două segmente “Erjie Gun” (Nunchaku); ora 10.15-14.00: meciuri la “Non-Contact Sanda” la seniori, copii, tineret, cadeţi şi juniori, meciuri la “Da Leitai” la juniori şi seniori; ora 14.30-19.00: meciuri la “Sanda” seniori, juniori, cadeţi şi mini-cadeţi la sala de box, meciuri la “Full-Fighting JKD” juniori şi seniori, la sala de box; ora 19.00-19.30: festivitatea de premiere. Intrarea în cele două săli este liberă, iar competiţia are ca scop selecţionarea celor mai buni sportivi pentru alcătuirea lotului naţional în vederea participării la Campionatul Mondial din luna iulie.
ADVERSARELE ROMÂNCELOR LA ROLAND GARROS
Jucătoarea constănţeană de tenis Simona Halep o va înfrunta în primul tur al celui de-al doilea turneu de Grand Slam al anului, de la Roland Garros, pe favorita nr. 26, Petra Ceskovska (Cehia), conform tragerii la sorţi care a avut loc vineri vineri. Tot în runda inaugurală, Sorana Cîrstea o va întâlni pe Na Li (China, fav. nr. 7), Alexandra Cadanţu va juca în compania Mariei Şarapova (Rusia, cap de serie nr. 2), iar Edina Gallovits-Hall o va avea ca adversară pe Irina Falconi (SUA). Favorita nr. 32, Monica Niculescu, o va întâlni pe Nina Bratchikova (Rusia), în timp ce Irina-Camelia Begu va juca în compania franţuzoaicei Aravane Rezai, beneficiara unui wild-card. La masculin, Adrian Ungur (91 ATP), aflat pentru prima oară pe tabloul principal la un turneu de Grand Slam, îl va întâlni pe argentinianul David Nalbandian (40 ATP), în runda inaugurală la Roland Garros. Celălalt jucător român de pe tabloul principal, Victor Hănescu (145 ATP) va juca în compania spaniolului Pablo Andujar (36 ATP). Turneul de la Roland Garros, dotat cu premii în valoare totală de 18.718.000 de euro, va începe duminică.
LIGA EUROPEANĂ LA VOLEI MASCULIN
Vineri s-au disputat la Piatra Neamţ primele meciuri din cadrul primului turneu al Grupei B din Liga Europeană la volei masculin, voleibaliştii tricolori cedând în faţa Olandei după un joc extrem de echilibrat. Rezultate: Cehia - Turcia 3:0 (25:17, 25:16, 25:21) şi România - Olanda 0:3 (26:28, 24:26, 19:25). Programul partidelor - sâmbătă, ora 17.00: Turcia - Olanda, ora 19.30, România - Cehia (în direct la Digi Sport 2); duminică, ora 17.00: Olanda - Cehia, ora 19.30: România - Turcia (în direct la Digi Sport 1).
HANDBALISTELE TRICOLORE, ÎNVINSE DE FRANŢA
Vineri seară, în prima partidă din cadrul turneului preolimpic de la Lyon, care reprezintă ultima şansă de calificare la Jocurile Olimpice de la Londra, reprezentativa de handbal feminin a României a pierdut, scor 19-24 (9-12), în faţa Franţei. În celălalt joc disputat vineri: Muntenegru - Japonia 30-24 (14-13). Programul meciurilor - sâmbătă: România - Muntenegru (ora 15.45), Franţa - Japonia (18.00); duminică: România - Japonia (ora 15.15), Franţa - Muntenegru (ora 17.30). Exceptând întâlnirea Franţa - Japonia, celelalte partide vor fi transmise în direct de Dolce Sport. Primele două clasate vor obţine calificarea la JO.
BUTE ÎL ÎNFRUNTĂ PE FROCH
Pugilistul român Lucian Bute, campionul mondial en titre la categoria supermijlocie (versiunea IBF), se află în faţa celui mai greu meci din cariera sa de profesionist, adversarul de sâmbătă noaptea, britanicul Carl Froch, fiind un nume greu al categoriei super-mijlocie. Bute îşi pune din nou în joc centura de campion mondial, versiunea IBF, pe care a cucerit-o în 2007. Meciul va avea loc la Capital FM Arena din Nottingham (Anglia) şi va fi televizat în direct pe Money Channel, cu începere de la ora 2.00. Bute şi Froch au trecut cântarul oficial care a avut loc vineri. Bute a cântărit 75,84 kg, în timp ce advesarul său a avut 75,80 kg, astfel că ambii pugilişti s-au încadrat în limitele categoriei (76,204 kg). Lucian Bute (32 de ani) este neînvins ca profesionist, câştigând toate cele 30 de meciuri disputate până în prezent (24 înainte de limită). Românul îşi va pune pentru a zecea oară titlul în joc în faţa lui Carl Froch (34 de ani), care a înregistrat în cursul carierei sale 28 de victorii (20 prin KO) şi două înfrângeri. Bute va avea o bursă de 2,3 milioane de euro, iar Froch cu 500.000 mai puţin.
ÎNOTĂTORUL NORBERT TRANDAFIR, BRONZ EUROPEAN LA 100 M
Înotătorul român Norbert Trandafir a câştigat, vineri, medalia de bronz în proba de 100 m liber din cadrul Campionatelor Europene de nataţie care se desfăşoară la Debrecen (Ungaria). Trandafir a parcurs cei 100 m în 49 de secunde şi 13 sutimi (baremul de calificare la JO 2012 este 48,82 sec.). Medalia de aur a fost câştigată de italianul Filippo Magnini (48,77 sec.), iar pe locul secund s-a clasat francezul Alain Bernard (48,95 sec.). Tot vineri, înotătoarea română Camelia Potec s-a calificat în finala probei de 1.500 m. În serii, Potec a fost înregistrată cu al patrulea timp şi va concura în finala programată sâmbătă seară. În schimb, la 200 m liber, Potec a ratat, vineri, calificarea în finala care va avea loc sâmbătă seară. Potec va mai concura şi duminică, în proba de 400 m liber. Joi, Potec a fost a şasea în proba de 800 m liber. Constănţeanul Dragoş Agache (CS Farul) a prins şi el semifinalele la 50 m bras, cu al 11-lea timp din serii.
LIGA CAMPIONILOR LA HANDBAL MASCULIN
Sâmbătă şi duminică, la Koln, vor avea loc partidele din Final Four-ul Ligii Campionilor la handbal masculin. Programul partidelor - sâmbătă: Fuchse Berlin - THW Kiel (ora 16.15) şi AG Copenhaga - Atletico Madrid (ora 19.00); duminică: finala mică (ora 16.15), finala mare (ora 19.00). Partidele de sâmbătă vor fi transmise în direct pe Digi Sport 3, iar cele de duminică pe Digi Sport 2. Joi seară, formaţia germană Frisch Auf Goppingen a câştigat Cupa EHF la handbal masculin după ce a învins, pe teren propriu, în manşa retur a finalei, echipa franceză Dunkerque HB, cu 34-28 (15-14). În meciul tur, cele două formaţii au încheiat la egalitate, scor 26-26. Goppingen a câştigat Cupa EHF pentru al doilea sezon consecutiv.
PLAY-OFF ÎN NBA
Miami Heat a reuşit calificarea în finala Conferinţei Estice a play-off-ului NBA după ce s-a impus clar în meciul al şaselea al seriei cu Pacers: Indiana Pacers - Miami Heat 93-105 (2-4 la general). Dwyane Wade a făcut cel mai bun meci al său în acest play-off, reuşind 41 de puncte, zece recuperări şi trei pase decisive, adică aproape jumătate din punctele echipei sale! Cum şi LeBron James a înscris 28p, Heat şi-a asigurat o victorie lejeră şi o nouă calificare în finala conferinţei, unde va întâlni pe învingătoarei meciului din această seară, dintre Boston Celtics şi Philadelphia 76-ers, care se află la egalitate la general: 3-3.
SPORTIVUL ITALIAN CU CELE MAI MULTE MEDALII OLIMPICE A MURIT LA VÎRSTA DE 93 DE ANI
Fostul scrimer Edoardo Mangiarotti, sportivul italian cu cele mai multe medalii olimpice, a murit, vineri, la vârsta de 93 de ani, la locuinţa sa din Milano, a anunţat presa italiană. Mangiarotti, născut la 7 aprilie 1919, a câştigat 13 medalii olimpice: la JO de la Berlin din 1936 (o medalie de aur), la Londra în 1948 (două de argint - una de bronz), în 1952 la Helsinki (două de aur - două de argint), în 1956 la Melbourne (două de aur - una de bronz) şi în 1960 la Roma (una de aur - una de argint). La Melbourne şi la Roma, Mangiarotti a fost portdrapelul delegaţiei Italiei. Începând cu ediţia din 1936 şi până la cea din 2004, de la Atena, Mangiarotti nu a ratat nicio ediţie a Jocurilor Olimpice, fiind prezent în calitate de sportiv, jurnalist la Gazzetta dello Sport, secretar general al Federaţiei Internaţionale de Scrimă, şeful delegaţiei italiene scrimă sau reprezentant al Comitetului Internaţional Olimpic. Mangiarotti era al patrulea în clasamentulor celor mai medaliaţi sportivi din istoria JO, după Larisa Latînina (18 medalii) - gimnastică, Michael Phelps (16 medalii) - înot şi Nikolai Andrianov (15 medalii) - gimnastică.