SORIN BUŞU, NOUL DIRECTOR EXECUTIV AL DJST CONSTANŢA
Devenit vacant după ieşirea la pensie a Elenei Frîncu, postul de director executiv al DJST Constanţa a fost atribuit, prin Ordinul 303 al Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, lui Sorin Buşu, care a ocupat până ieri funcţia de director adjunct al DJST. În vârstă de 29 de ani, Sorin Buşu este economist de meserie, membru al Organizaţiei Municipale a PDL Constanţa, şi a sosit în cadrul DJST în urmă cu un an, când a câştigat un concurs pentru ocuparea postului de Şef Servicii Achiziţii Publice, Investiţii, Patrimoniu, Administrativ, Logistică. Noul director executiv şi-a luat în primire funcţia încă de ieri, însă este numit temporar, fiind obligat să susţină un examen în următoarea perioadă.
CVM TOMIS AFLĂ AZI ADVERSARA DIN SEMIFINALA PLAY-OFF-ULUI
După ce a trecut de Steaua Bucureşti în număr minim de meciuri, în primul tur al play-off-ului Diviziei A1 la volei masculin, CVM Tomis Constanţa îşi va afla astăzi adversara din semifinale. Aceasta va fi Dinamo Bucureşti sau Explorări Baia Mare, care şi-au împărţit victoriile în partidele precedente şi joacă meciul decisiv în Capitală, de la ora 16.00 (în direct pe Digi Sport 2). În cealaltă semifinală, Remat Zalău va întâlni învingătoarea meciului dintre VCM Piatra Neamţ şi Unirea Dej, care începe la ora 17.00.
START ÎN PLAY-OFF-UL DA1 LA VOLEI FEMININ
Astăzi, în Divizia A1 la volei feminin, debutează play-off-ul, în care primele opt clasate vor lupta pentru titlul naţional şi pentru calificarea în Cupele Europene. Ştiinţa Bacău şi CSM Lugoj au căzut de acord să dispute primele două meciuri, din cele trei prevăzute, la Bacău, joi (ora 17.00) şi vineri (ora 14.00). Campioana CV 2004 Tomis Constanţa şi-a amânat meciurile cu SCM U. Craiova pentru că în zilele în care trebuie să joace primele două partide evoluează în semifinalele Cupei CEV! În aceste condiţii, astăzi vor avea loc doar două meciuri, ambele de la ora 18.00: Dinamo Bucureşti - Unic Piatra Neamţ (în direct pe Digi Sport 2) şi CSM Bucureşti - CSU Tg. Mureş. În primul tur din play-off se joacă în sistemul “cel mai bun din trei meciuri”, pe 14, 17 şi 21 martie.
HALEP, ÎNVINSĂ ÎN TURUL AL TREILEA LA INDIAN WELLS
Jucătoarea constănţeană de tenis Simona Halep, locul 50 WTA, a fost învinsă de rusoaica Maria Şarapova, cap de serie nr.2 şi poziţia secundă în ierarhia mondială, în turul al treilea de la Indian Wells (SUA), turneu dotat cu premii în valoare totală de 5.536.664 de dolari. Şarapova s-a impus, cu 6-3, 6-4, după o oră şi 36 de minute de joc. Pentru performanţa reuşită la Indian Wells, Halep va primi 80 de puncte WTA şi un cec în valoare de 23.291 de dolari.
CLASĂRI PE PODIUM PENTRU MICII ATLEŢI DE LA CS FARUL
La finalul săptămânii trecute, la Bucureşti, a avut loc Campionatul Naţional pentru Copii, etapa zonală la atletism. Printre participanţi s-a numărat şi mai mulţi sportivi de la CS Farul Constanţa, antrenaţi de fosta campioană în probele de sprint, Evelina Lisenco, care a obţinut patru clasări pe podium. Astfel, la copii 1, Andrei Cojocaru a venit pe locul secund la triatlon, la copii 2, Stere Şiangă a terminat pe poziţia a doua la triatlon, în timp ce, la copii 3, Teodora Bălan s-a impus la lungime şi a încheiat pe ultima treaptă a podiumului la 200 m. La sfârşitul acestei săptămâni, la Băile Felix, se vor desfăşura Campionatele Naţionale de Cros pentru copii, la care vor fi prezenţi patru sportivi de la CS Farul: Andrei Cojocaru (copii 1), Cristina Olteanu (copii 2), Teodora Bălan şi Cristi Mitreangă (ambii la copii 3), toţi pregătiţi de Evelina Lisenco.
MEDALII PENTRU KARATIŞTII DE LA CS “MAREA NEAGRĂ“ LA CN
La finele săptămânii trecute, la sala din Complexul Olimpic de la Izvorani s-a desfăşurat Campionatul Naţional de Karate Kumite al stilului “Shito-Ryu“. Printre cei 140 de sportivi reprezentând 15 cluburi din ţară s-au aflat şi doi karatişti de la CS Marea Neagră, aceştia urmând pe podium la categoriile la care au participat. La categoria senioare -55kg, Laura Ocolişan a obţinut medalia de bronz, în timp ce juniorul Ioan Gidu, la categoria -60kg, a devenit campion naţional. Aceasta a fost prima participare a CS “Marea Neagră“ la Campionatul Naţional de karate, după o pauză de doi ani. „Conducerea clubului va urmări tot ceea ce se întîmplă în cadrul Federaţiei Române de Karate. Vom începe să ne reintegrăm în această federaţie şi sperăm să nu ne mai lovim de problemele din trecut, de arbitraje incorecte şi de favorizarea sportivilor din Bucureşti“, a declarat preşedintele clubului constănţean, Florin Iordănoaia.
FAZA ZONALĂ DE KARATE TRADIŢIONAL
CS Karate Tradiţional, în colaborare cu Primăria Eforie, a organizat, a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, ediţia a 21-a a fazei zonale de Karate Tradiţional pentru copii. Au participat 150 de copii componenţi ai cluburilor sportive din Bucureşti, Craiova, Ploieşti, Sinaia, Breaza, Năvodari, Slatina, Mizil şi Eforie. Clubul constănţean, condus de sensei Niculae Dumitrescu şi senpai Dănuţ Ciucu, a participat cu cinci sportivi, dintre care trei s-au calificat la faza finală a Campionatului Naţional, care va avea loc la Brăila. Cele mai bune rezultate au fost obţinute la copii 1 de Edna Ciorabai - locul 1 la kumite individual şi locul 2 la kata individual, iar la copii 2 de Liliana Nache - locul 4 la kata individual şi Matei Dolha - locul 5 la kumite individual.
LN DE HANDBAL FEMININ
Ieri s-a disputat ultimul meci din etapa a 18-a a Ligii Naţionale de handbal feminin: ASC Corona Braşov - Oltchim Rm. Vîlcea 31-35. Astăzi sunt programate alte două partide: HC Roman - HC Zalău (restanţă din etapa a 19-a) şi SCM Craiova - CSM Ploieşti (meci în devans din etapa a 20-a). Clasament: 1. Oltchim Rm. Vîlcea 32p, 2. HC Zalău 27p, 3. Dunărea Brăila 25p (golaveraj: 479-433), 4. U. Jolidon Cluj 25p (496-454), 5. Oţelul Galaţi 23p, 6. CSM Bucureşti 17p (523-550), 7. HCM Baia Mare 17p (451-505), 8. Corona Braşov 15p (466-473), 9. HC Roman 15p (437-480), 10. CSM Ploieşti 14p (498-518), 11. CSU NEPTUN CONSTANŢA 14p (456-503), 12. CSM Bacău 11p, 13. Cetate Deva 10p, 14. SCM Craiova 6p.
HC ZALĂU - CB MAR ALICANTE, ÎN SEMIFINALELE CUPEI EHF
Echipa feminină de handbal HC Zalău va întâlni în semifinalele Cupei EHF formaţia spaniolă CB Mar Alicante, conform tragerii la sorţi efectuate marţi la Viena. Echipa antrenată de Gheorghe Tadici va juca primul meci în deplasare, pe 31 martie sau 1 aprilie, iar partida retur va avea loc la Zalău, pe 7 sau 8 aprilie. În cealaltă semifinală, formaţia rusă Lada Togliatti va întâlni echipa daneză KIF Vejen. Alicante este finalista ultimei ediţii a Cupei Cupelor, pierdută în faţa echipei Ferencvaros Budapesta (29-34 şi 23-23). Ibericele au trecut în actuala ediţie a Cupei EHF de formaţia bielorusă HPK Arkatron, în turul III, cu 29-17 şi 31-22, a eliminat în optimi echipa maghiară Budapest Bank-Bekescsabai, cu 22-25 şi 25-19, iar în sferturi a trecut de formaţia turcă Maliye Milli Piyango SK, cu 26-26 şi 26-20.
ARGINT PENTRU GEORGIAN CARPEN LA CE DE LUPTE
Sportivul român Georgian Carpen a cucerit medalia de argint la categoria 66 kg, stilul greco-romane, în ultima zi a Campionatelor Europene de lupte de la Belgrad, după ce a fost învins în finală de germanul Frank Stabler. Carpen a trecut în primul tur de moldoveanul Ion Luchiţă, în optimi a dispus de bulgarul Emilian Todorov, în sferturi l-a învins pe rusul Islam-Beka Albiev, iar în semifinale s-a impus în faţa bielorusului Iaroslav Kardaş. Medaliile de bronz au fost adjudecate de suedezul Ove Mathias Gunther şi de Islam-Beka Albiev. România a cucerit în total patru medalii la CE de la Belgrad: două de argint, prin Estera Dobre (48 kg) şi Georgian Carpen (66 kg, greco-romane), şi două de bronz, prin Ştefan Gheorghiţă (84 kg, libere) şi Ana Maria Pavăl (55 kg).
TRAGERE LA SORŢI PENTRU CE DE GIMNASTICĂ
Uniunea Europeană de Gimnastică (UEG) a tras la sorţi, ieri, ordinea de intrare în concurs la Campionatele Europene din 2012, de la Bruxelles (concursul feminin), respectiv Montpellier (concursul masculin). Competiţia feminină se va desfăşura la Bruxelles, în perioada 9-13 mai. La nivelul junioarelor, România va evolua în sudiviziunea 1, alături de Grecia, Islanda, Ucraina, Croaţia, Lituania, Marea Britanie, Suedia şi două grupe mixte. Senioarele vor debuta tot în prima subdiviziune alături de Italia, Danemarca, Austria, Polonia, Rusia şi Croaţia, la paralele. La CE din Belgia vor participa 250 de gimnaste, din 40 de ţări, din care 145 de senioare. La masculin, CE se vor desfăşura la Montpellier, în perioada 23-27 mai. Juniorii tricolori vor evolua în sudiviziunea a treia, cu Ucraina, Ungaria, Serbia, Lituania, Finlanda, Slovenia, Armenia, Suedia, Olanda şi două grupe mixte, iar seniorii vor concura în prima subdiviziune, cu Portugalia, Lituania, Olanda, Belarus, Irlanda, Georgia, Grecia, Marea Britanie şi două grupe mixte. Gimnaştii români vor debuta la inele. La competiţia din Franţa s-au înscris 159 de seniori şi 163 de juniori, din 39 de ţări. CE din 2012 se vor desfăşura pe echipe şi finale pe aparate, în timp ce juniorii vor concura şi pentru titlul la individual-compus.
PROBLEME PENTRU ŞAHISTELE CU DECOLTEU
European Chess Union (ECU) a adoptat noi reguli stricte în privinţa decolteului jucătoarelor de şah. Asociaţia europeană cu sediul în Elveţia organizează competiţii de nivel înalt, cum ar fi Campionatul European pe naţiuni sau Campionatul European feminin, care se desfăşoară în prezent în Turcia. Potrivit regulamentului, şahistele din competiţie pot deschide doar doi nasturi la bluză, nu mai mult. „Nu există în schimb nicio restricţie în ceea ce priveşte lungimea rochiei sau a fustei. Unele societăţi sunt mai severe. Este plăcut să vezi jucătoare de şah cu fustă scurtă, unele fete sunt foarte frumoase. Dar trebuie să existe limite”, a declarat secretarul general al ECU, Sava Stoislavljevic. El a precizat că aceste reguli au fost adoptate din cauza observaţiilor spectatorilor şi nu a adversarilor bărbaţi distraşi de decolteurile prea adânci. Şahistele care nu vor respecta noile reguli nu vor putea asista la ceremonia de deschidere sau de închidere a turneului.
VITALI KLICIKO NU ESTE INTERESAT DE RECORDUL LUI FOREMAN
Pugilistul ucrainean Vitali Kliciko, campion mondial WBC al greilor, nu intenţionează să devină cel mai vârstnic campion din istoria boxului şi preferă să se dedice carierei sale politice în Ucraina. Legendarul George Foreman a devenit cel mai bătrân campion mondial la box în 1994, la vârsta de 45 ani. Kliciko, 40 de ani, nu intenţionează însă să doboare recordul americanului, precizând că nu va mai urca în ring pentru mult timp şi se va concentra pe cariera de politician. Kliciko este preşedintele unui partid aflat în opoziţie intitulat Udar şi va candida la alegerile pentru primăria Kievului, a doua oară după 2006, când a mizat pe o platformă electorală anti-corupţie. Partidul său va participa şi la alegerile parlamentare de la finele acestui an.
SE RETRAGE ANJA PAERSON
Suedeza Anja Paerson, una din cele mai celebre sportive ale schiului alpin feminin, a anunţat că va pune capăt carierei sportive după finalele Cupei Mondiale de la Schladming (Austria), ce vor avea loc săptămâna aceasta, de miercuri până duminică. „Cariera mea este fantastică. Am reuşit mai mult decât am visat”, a declarat schioarea care va împlini 31 de ani pe 25 aprilie. Anja Paerson a obţinut prima victorie în Cupa Mondială la doar 17 ani, în decembrie 1998, la slalomul de la Mammoth Mountain (SUA), ea devenind ulterior una dintre cele mai complete sportive: s-a impus cel puţin o dată în toate cele cinci discipline ale schiului alpin, cu un total de 42 de victorii. Ea numără, de asemenea, 6 medalii olimpice şi 11 medalii mondiale, dintre care şapte de aur.