ARGENTINA
Accident feroviar
Cel puţin 49 de persoane au murit şi 550 au fost rănite, ieri, într-un accident feroviar produs la Buenos Aires, a anunţat ministrul argentinian al Transporturilor, Juan Pablo Schiavi. Circa 30 de persoane erau ieri încă blocate în vagoane. Din motive încă nedesluşite, trenul a intrat în gară cu viteza de 20 de kilometri pe oră şi a lovit tampoanele de oprire de la capătul liniei. Potrivit poliţiei, trenul, care transporta aproximativ 2.000 de călători, ar fi rămas fără frâne la intrarea în gară şi a lovit tampoanele de la capătul liniei.
BULGARIA
Infrastructură învechită
Preşedinţia, Parlamentul, 14 ministere, trei spitale şi mai multe ambasade din Sofia ar putea rămâne în orice moment fără curent electric, din cauza infrastructurii învechite. 85.000 de persoane care locuiesc în centrul capitalei bulgare şi 110.000 din alte cartiere se află în aceeaşi situaţie, au subliniat reprezentanţi ai companiei de electricitate CEZ, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei deplorabile a infrastructurii energetice din Sofia. Echipamentele învechite provoacă pene frecvente. Compania ar avea nevoie de 100 de milioane de leva, circa 50 de milioane de dolari, pe o perioadă de 3-4 ani pentru punctele critice ale reţelei, cu condiţia ca înlocuirea cablurilor să înceapă în curând. Reprezentanţii administraţiei locale din Sofia şi ai CEZ au anunţat că vor încerca să obţină fonduri europene pentru modernizare.
GERMANIA
Reluarea lucrului
Greva controlorilor de pe aeroportul din Frankfurt, care urma să dureze până vineri seară, a fost suspendată ieri la ora 20.00 GMT pentru a permite reluarea negocierilor, a declarat preşedintele sindicatului din domeniul securităţii aeriene GdF din Germania. Societatea care gestionează aeroportul, Fraport, a comunicat sindicatului GdF disponibilitatea sa de a relua negocierile, însă a cerut să înceteze în prealabil greva controlorilor, care perturbă traficul începând de joia trecută. Negocierile vor fi reluate azi. Până acum acestea erau blocate deoarece Fraport considera exorbitante revendicările GdF în termeni de creşteri salariale şi timp de lucru. Ieri, greva a determinat societatea Fraport să anuleze 170 de curse aeriene, număr în constantă diminuare de la declanşarea mişcării şi care reprezintă ceva mai mult de 10% din traficul cotidian al aeroportului, primul ca mărime din Germania şi al treilea din Europa. Fraport şi compania aeriană germană Lufthansa, cu sediul la Frankfurt, mobilizează împreună salariaţi pentru a suplini personalul aflat în grevă şi a asigura aproape toate cursele intercontinentale şi europene. Lufthansa a pierdut între 50 şi 100 de milioane de euro în termeni de cifre de afaceri de la începutul grevei.
SPANIA
Greva piloţilor
Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească în perioada următoare în Spania că greva piloţilor de la compania IBERIA continuă şi în zilele de 24 şi 29 februarie. Vor fi afectate în marea lor majoritate zborurile interne şi europene. Singurele zboruri transatlantice anulate în aceste zile sunt cele care fac legătura între Madrid şi Lima, Bogota, Sao Paolo, Buenos Aires. Pentru a evita situaţiile neplăcute, cetăţenii români sunt sfătuiţi să contacteze, în prealabil, compania aeriană pentru reconfirmarea orarului de zbor. Informaţiile referitoare la posibilităţile de reprogramare sau rerutare pe alte zboruri sunt disponibile pe pagina web a companiei aeriene.
AUSTRIA
Scurgere de amoniac
Aproape 4.000 de persoane au fost evacuate, 39 au fost rănite şi 29 spitalizate marţi seară la Viena în urma unei scurgeri de amoniac dintr-o staţie de răcire din apropierea sălii de concerte Arena, din sudul capitalei austriece. Cartierul Landstrasse, Hotelul Etap, cei care participau la spectacolul Cats din Theaterzelt şi la concertul lui Tim Bendzko din Gasometer au fost evacuaţi din zona periculoasă. Alarma s-a declanşat în apropierea sălii de spectacole Arena, unde s-a sesizat o scurgere de amoniac, mai multe persoane plângându-se de usturimi de ochi şi dificultăţi la respiraţie. Scurgerea a fost oprită de tehnicieni şi pompieri, iar situaţia este în prezent stabilă.
ITALIA
Discriminarea romilor
Consiliul Europei trage un nou semnal de alarmă privind intoleranţa faţă de romi şi imigranţi din Italia, dovedită prin discursile politice, dar şi agresiunile care au vizat aceste comunităţi. Raportul prezentat de Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) are la bază informaţii strânse până la sfârşitul lui iunie 2011. Potrivit ECRI, Italia a făcut paşi înainte pentru a combate acest fenomen, actualizându-şi legislaţia. De asemenea, tribunalele au anulat o serie de măsuri discriminatorii adoptate de Guvern şi de unii primari. Raportul semnalează, însă, creşterea numărului de discursuri politice cu accente rasiste, în care imigranţii sunt prezentaţi ca surse de infracţionalitate. O mare parte a romilor se confruntă cu o formă de marginalizare, în pofida programelor introduse în unele comune şi regiuni pentru a faviriza integrarea socială. Taberele autorizate se află la periferia centrelor urbane. Iar în ceea ce priveşte taberele ilegale, acestea au făcut obiectul demolărilor sau evacuărilor forţate, ce au contribuit la intensificarea discriminării în viaţa de zi cu azi a romilor. ECRI critică şi presa, pentru intensificarea acestui climat.
SIRIA
Jurnalişti ucişi
Violenţele care continuă în Siria din martie 2011 s-au soldat cu moartea a peste 7.600 de persoane, majoritatea civili, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului. Potrivit organizaţiei, printre victime figurează aproape 5.500 de civili, 1.700 de militari şi poliţişti, precum şi peste 400 de soldaţi care s-au alăturat forţelor de opoziţie. Peste 400 de persoane şi-ar fi pierdut viaţa numai marţi în Siria, dintre care circa 200 la Homs, unde trupele guvernamentale au atacat fief-uri ale opoziţiei. Printre victimele de ieri se numără şi doi jurnalişti occidentali, jurnalista americană Marie Colvin şi fotoreporterul francez Remi Ochlik. Activişti sirieni au declarat că un cetăţean american şi unul francez şi-au pierdut viaţa după ce un abuz a lovit un centru de presă improvizat din zona Baba Amr, bombardată. ONU a renunţat să mai furnizeze estimări ale bilanţului victimelor din Siria în ianuarie, după ce a depăşit 5.400 de morţi. Guvernul de la Damasc afirmă că cel puţin 2.000 de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi.
SUA
Cutremur
Locuitorii din 13 state americane au informat că au simţit un cutremur cu magnitudinea 4, care s-a produs marţi în sud-estul statului Missouri. Potrivit Institutul american de Geofizică, cutremurul a avut epicentrul la 14,5 kilometri la est-sud-est de Sikeston, Missouri şi la 25,7 kilometri la sud-vest de Cairo, Illinois. Hipocentrul seismului a fost localizat la cinci kilometri adâncime. Cutremurul a fost resimţit în 13 state, cel mai îndepărtat loc de epicentru fiind la New Bern, North Carolina, la 1.287 de kilometri distanţă. Pe lângă cei din Missouri, Illinois şi North Carolina, locuitorii din statele Pennsylvania, Georgia, Alabama, Tennessee, Kentucky, Indiana, Wisconsin, Kansas, Arkansas şi Oklahoma au afirmat că au simţit seismul.
ABHAZIA
Tentativă de asasinat
O persoană necunoscută a deschis focul ieri asupra liderului abhaz Aleksandr Ankvab, dar oficialul nu a fost rănit, a declarat o sursă din forţele de ordine. Maşina preşedintelui a fost vizată de gloanţe în oraşul Gudauta. Preşedintele Ankvab se îndrepta spre capitala Suhumi la serviciu. Acesta nu a fost rănit, dar garda lui de corp a fost rănită grav. Aleksandr Ankvab, care a fost ministru de interne al Abhaziei între 1992 şi 1993, a obţinut aproape 55% din voturi la alegerile din 26 august 2011. Aceasta este a cincea tentativă de asasinat vizându-l pe Aleksandr Ankvab din ultimii cinci ani. Două atentate eşuate au avut loc în 2005. Iar în 2007, a fost rănit uşor la cap, după ce maşina sa a fost atacată cu un lansator de rachete. În 2009, locuinţa sa a fost atacată, oficialul a fost rănit la mână şi la un picior.
ESTONIA
Arestare
Autorităţile estone au arestat, ieri, pe aeroportul din Tallinn, un membru al serviciilor secrete estone (KaPo), suspectat de trădare. Potrivit acuzării, Aleksei Dressen este suspectat că a transmis date secrete unei ţări străine, în schimbul unor compensaţii materiale. Suspectul a fost arestat împreună cu soţia sa, Viktoria, care se afla într-un avion cu destinaţia Moscova. Femeia avea asupra sa un dispozitiv pe care erau stocate informaţii secrete. Parchetul eston crede că Viktoria Dressen juca rol de curier pentru soţul său. Potrivit legislaţiei estone, Alşeksei Dressen riscă o pedeapsă cuprinsă între şase ani de detenţie şi închisoare pe viaţă. Şi în 2009, Estonia a arestat un fost oficial din Ministerul Apărării, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Herman Simm, a fost condamnat la peste 12 ani de închisoare, pentru transmiterea de secrete NATO şi alte secrete militare către Rusia.
MAREA BRITANIE
Ameninţare somaleză
„Ameninţarea insurgenţilor islamişti somalezi la adresa Marii Britanii este reală, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi dacă nu i se acordă atenţie”, a declarat ieri premierul britanic David Cameron, cu o zi înainte de o conferinţă internaţională asupra situaţiei din Somalia. Premierul britanic a declarat că se teme că tineri britanici de origine somaleză sunt intoxicaţi de propaganda mişcării shebab, insurgenţi islamişti ce poartă un război împotriva fragilului Guvern de tranziţie din Somalia. Această ameninţare are la bază faptul că membrii mişcării shebab s-au alăturat în mod public al-Qaida şi încurajează un Jihad violent nu numai în Somalia, dar şi în exteriorul acestei ţări. Un oficial britanic de rang înalt a anunţat recent că un număr substanţial de britanici figurează printre militanţii străini antrenaţi în taberele mişcării shebab din Somalia. Institutul londonez RUSI a apreciat că este vorba despre circa 50 de persoane. Somalia se confruntă de 20 de ani cu un război civil.
AZERBAIDJAN
Grupare teroristă anihilată
Ministerul azer pentru Securitate Naţională a anunţat că a descoperit o grupare teroristă cu legături cu Corpul Gardienilor Revoluţiei iranieni şi cu organizaţia teroristă libaneză Hezbollah. Gruparea, condusă de un ofiţer iranian şi de un agent Hezbollah, plănuia atacuri vizând ambasada israeliană şi centrul cultural evreiesc din capitala azeră Baku. Nu este clar deocamdată câte persoane au fost reţinute. Relaţiile dintre oficialii de la Teheran şi Baku s-au deteriorat în ultimii ani. Luna trecută, Azerbaidjanul a arestat două persoane care ar avea legături cu serviciile iraniene de spionaj. Potrivit autorităţilor din fosta republică sovietică au spus că cei doi planificau atacuri împotriva străinilor din ţară, inclusiv vizându-l pe ambasadorul israelian la Baku. Azerii formează cea mai numeroasă minoritate etnică din Iran.
NOUA ZEELANDĂ
Comemorare
Noua Zeelandă a ţinut, ieri, un moment de reculegere pentru a comemora un an de la cutremurul care a devastat centrul celui de al doilea cel mai important oraş din ţară şi în urma căruia au murit 185 de persoane. „Data de 22 februarie va fi mereu una dintre cele mai negre zile din istoria acestei ţări mândre”, a declarat premierul neo-zeelandez John Key. Oraşul Christchurch, capitala insulei sudice, a fost afectat de un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter. Circa 60.000 de persoane s-au reunit la ceremonia de comemorare în Hagley Park, la Christchurch, în prezenţa familiilor victimelor. Guvernatorul general Jerry Mateparae a dat citire unui mesaj de condoleanţe din partea prinţului Charles al Marii Britanii şi a proiectat un mesaj video din partea secretarului de Stat american Hillary Clinton. La un an de la cutremur, Christchurch întârzie să se relanseze, eforturile de reconstrucţie fiind frânate de replici şi nehotărâre politică.
ISRAEL
Cabinetul se rarefiază
Purtătorul de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu Yoaz Hendel a demisionat, conform presei israeliene, după o serie de alte demisii ale membrilor Cabinetului. Luni, şeful de cabinet al premierului, Natan Eshel, a renunţat la funcţia sa după ce a recunoscut că a avut o conduită rea faţă de o angajată a biroului său. Plângerea care a dus la demisia lui Natan Eshel a fost depusă chiar de Yoaz Hendel precum şi de doi alţi oficiali, secretarul cabinetului Zvi Hauser şi consilierul militar Yohanan Locker. Premierul Netanyahu şi-a arătat dezaprobarea faţă de cei trei, exprimând faptul că şi-a pierdut încrederea în ei, conform principalelor publicaţii israeliene.
AUSTRALIA
Demisie
Ministrul australian al Afacerilor Externe Kevin Rudd a demisionat din funcţie, a anunţat ieri biroul său, pe fondul speculaţiilor că ar putea contesta conducerea premierului Julia Gillard. Presa australiană a scris în ultimele zile despre speculaţiile că acesta vrea să o înlocuiască pe Julia Gillard la conducerea Partidului Laburist. Julia Gillard i-a urmat lui Kevin Rudd în funcţia de premier în iunie 2010, după ce acesta a pierdut susţinerea partidului. Ranya Alkadamani, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, a confirmat că Rudd a demisionat în timp ce se afla la Washington.
BOSNIA-HERŢEGOVINA
Aderare la UE
Noul Guvern central din Bosnia-Herţegovina vrea să îndeplinească toate condiţiile stabilite de UE şi să aplice pentru aderarea la blocul comunitar până la sfârşitul lunii iunie, a declarat noul premier, Vjekoslav Bevanda. Anunţul vine după ce liderii comunităţilor musulmană, sârbă şi croată au pus capăt blocajului politic care a împiedicat realizarea reformelor necesare pentru avansarea spre aderarea la UE şi care a lăsat economia în suferinţă în urma alegerilor fără un câştigător ferm din octombrie 2010. Liderii etnici rivali din Bosnia-Herţegovina au ajuns în cele din urmă la un acord politic în decembrie care a rezultat în formarea Guvernului central şi în adoptarea a două noi legi considerate esenţiale pentru relansarea planului de aderare la UE.