TECĂU, ÎN TURUL SECUND LA MIXT LA AUSTRALIAN OPEN
Tenismanul constănţean Horia Tecău s-a calificat în turul al doilea al probei de dublu mixt de la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului. Tecău, care a ajuns în semifinale la ediţia de anul trecut, face pereche cu Bethanie Mattek-Sands (SUA). Cei doi, favoriţii nr. 8, au învins în primul tur cuplul ceh format din Lucie Hradecka şi Frantisek Cermak, cu 4-6, 6-3, 10-6. În runda secundă, Tecău şi partenera sa vor întâlni perechea alcătuită din Yaroslava Şvedova (Kazahstan) şi Andy Ram (Israel), care a dispus în runda inaugurală de cuplul format din Anastasia Rodionova (Austria) şi Christopher Kas (Germania), cu 4-6, 6-3, 10-5. La dublu, Tecău şi Robert Lindstedt au jucat în noaptea de duminică spre luni, în optimi, cu dublul brazilian alcătuit din Ricardo Mello şi Joao Souza, care a depăşit în turul secund cuplul româno-belgian format din Victor Hănescu şi Olivier Rochus, cu 6-4, 6-4.
CÎRSTEA A RATAT OPTIMILE LA MELBOURNE
Jucătoarea română de tenis Sorana Cîrstea a pierdut în turul al treilea al probei de simplu de la Australian Open în faţa italiencei Sara Errani (nr. 48 WTA), cu 7-6, 0-6, 2-6. Românca a cerut în două rânduri intervenţia medicilor din cauza durerilor la spate. Pentru prezenţa în 16-imi, Cîrstea va primi 160 de puncte WTA şi un cec în valoare de 54.625 de dolari. În schimb, Monica Niculescu şi Irina Begu s-au calificat în optimile de finală ale probei de dublu, după ce au trecut în turul secund de favoritele nr. 9, Natalie Grandin (Africa de Sud) şi Vladimira Uhlirova (Cehia). Româncele se vor lupta pentru un loc în sferturi cu favoritelor nr. 5, rusoaicele Nadia Petrova şi Maria Kirilenko.
SAMARA, ÎNVINSĂ ÎN PRIMUL TUR LA OPENUL UNGARIEI
Cel mai bine cotată jucătoare de tenis de masă din România, Eliza Samara, a cedat în primul tur al Openului Ungariei, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, atât la simplu, cât şi la dublu. La simplu, constănţeanca a pierdut în faţa polonezei Natalia Partyka, 0-4 (6-11, 9-11, 8-11, 6-11), în timp ce la dublu, unde a făcut pereche ca Daniela Dodean, a fost învinsă de cuplul chinez format din Ying Fan şi Yang Wu, cu 1-3 (1-11, 5-11, 6-11). Surpriza turneului a provocat-o Adrian Crişan, singurul european ajuns în semifinalele probei de simplu masculin, după ce i-a învins pe Antonin Gavlas (Cehia), cu 4-0 (11-3, 11-2, 11-9, 11-8), Yang Chu Leung (Hong Kong), cu 4-2 (11-9, 7-11, 11-9, 12-10, 10-12, 14-12), Panagiotis Gionis, cu 4-0 (11-9, 11-5, 11-7, 11-8) şi Weixing Chen (Austria), cu 4-2 (11-7, 11-5, 11-8, 6-11, 12-14, 11-3). Crişan a ratat finala, fiind eliminat de Hyuk Se Joo (Coreea de Sud), cu 2-4 (7-11, 11-8, 8-11, 5-11,11-8, 8-11).
STEAUA A CUCERIT CUPA CAMPIONILOR EUROPENI LA SPADĂ
Echipa feminină de spadă a clubului Steaua Bucureşti, alcătuită din Ana Maria Brînză, Simona Gherman, Anca Măroiu şi Simona Deac, a cucerit Cupa Campionilor Europeni, după ce a dispus în finala turneului de la Napoli de spadasinele de la Levallois (Franţa), cu scorul de 45-40. Stelistele au eliminat în sferturi o altă formaţie din Franţa, En Garde, pe care au surclasat-o cu 45-36, pentru ca în semifinale să treacă de reprezentantele gazdelor, italiencele de la Forestale, scor 39-36. Prin acest succes, primul de o asemenea amploare pentru sportul românesc în anul olimpic 2012, echipa spadasinelor steliste adaugă al treilea trofeu continental în palmaresul lor, după cele din 2008 şi 2011. La turneul final de la Napoli a mai participat o echipă românească, CSU Craiova, eliminată în sferturi de viitoarea finalistă, Levallois, cu 45-29.
NAŢIONALA DE POLO, ÎNVINSĂ ŞI DE SERBIA LA CE
Naţionala de polo a României a pierdut sâmbătă şi al patrulea meci disputat în grupa B a Campionatului European de la Eindhoven. Serbia, vicecampioană mondială şi deţinătoarea Ligii Mondiale, s-a impus autoritar, cu scorul de 14-5 (3-0, 4-0, 3-1, 4-4), golurile echipei noastre fiind marcate de Andrei Iosep 2, Nicolae Diaconu 2 şi Cosmin Radu. Poloiştii români au rămas fără niciun punct în grupa B, înaintea ultimului meci, cu Germania, programat astăzi, de la ora 18,30. Indiferent de rezultatul acestei partide, România mai are şanse de a-şi îndeplini obiectivul, respectiv clasarea între primele nouă locuri pentru a prinde turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Londra, turneu ce va avea loc la Edmonton (Canada), în aprilie. Tricolorii sunt obligaţi să câştige primul joc din turneul locurilor 9-12, meci programat miercuri, în care vor întâlni echipa clasată pe locul 5 în Grupa A, Macedonia sau Olanda.
POLONIA ŞI SUEDIA AU OFERIT CEL MAI DRAMATIC MECI AL CE
Sâmbătă, în Serbia, au avut loc primele partide din Grupa Principală A de la Campionatul European de handbal masculin. Meciul dintre Polonia şi Suedia a avut un deznodământ total ieşit din comun. Deşi la pauză a condus cu 20-9 (!), Suedia nu a reuşit să câştige, meciul terminându-se la egalitate, scor 29-29! Tot la egalitate s-a încheiat şi derby-ul zilei dintre Serbia şi Germania, scor 21-21, cele două formaţii conducând grupa. În ultima partidă, Danemarca a învins cu mari emoţii Macedonia, scor 33-32, la macedoneni evoluând şi Angelovski (HCM Constanţa). Astăzi au loc următoarele partide: Polonia - Macedonia (ora 17.20), Danemarca - Germania (ora 19.20), Serbia - Suedia (ora 21.20). În Grupa Principală B, ieri au avut loc primele partide: Ungaria - Islanda 21-27 şi Franţa - Slovenia 28-26. Meciul Spania - Croaţia a luat sfârşit după închiderea ediţiei.
LOEB A CÂŞTIGAT PENTRU A ŞASEA OARĂ RALIUL MONTE CARLO
Francezul Sebastien Loeb (Citroen DS3) şi copilotul său monegasc Daniel Elena au câştigat duminică pentru a 6-a oară Raliul Monte Carlo, prima etapă a Campionatului Mondial de raliuri (WRC),. Pe locurile următoare s-au clasat spaniolii Dani Sordo-Carlos Del Barrio (Mini John Cooper Works) şi echipajul norvegiano-britanic Petter Solberg-Chris Patterson (Ford Fiesta RS). Această a 80-a ediţie a prestigioasei curse a marcat revenirea Raliului Monte Carlo în calendarul CM, după trei sezoane în care s-a aflat doar în calendarul IRC, între 2009 şi 2011, astfel că Loeb nu a participat.
CUCHE A TRIUMFAT ÎN COBORÂREA DE LA KITZBUEHEL
Schiorul elveţian Didier Cuche (37 ani) a stabilit un record de cinci victorii în disciplina regină, câştigând sâmbătă coborârea de la Kitzbuehel, contând pentru Cupa Mondială de schi alpin, la doar două zile după ce şi-a anunţat retragerea din activitate, prevăzută pentru finalul acestui sezon. Cuche a înregistrat a 19-a sa victorie în Cupa Mondială şi a 6-a din carieră (are în palmares şi un slalom super-uriaş, în 2010) pe celebra şi foarte dificila pârtie Hahnenkamm din staţiunea austriacă. Elveţianul i-a devansat pe austriecii Romed Baumann şi Klaus Kroell, cu 24, respectiv 30 de sutimi de saecundă. „Regele coborârii de la Kitzbuehel este Cuche”, a recunoscut legendarul coborâtor austriac Franz Klammer (25 de succese în Cupa Mondială, campion olimpic şi mondial în 1976), care până acum împărţea recordul de 4 victorii în această coborâre cu elveţianul. Cuche a câştigat prima sa cursă în Cupa Mondială în 1998, la Kitzbuehel, coborârea fiind disputată atunci în două manşe, pe un traseu mai scurt.
WORLEY A CÂŞTIGAT SLALOMUL URIAŞ DE LA KRANJSKA GORA
Franţuzoaica Tessa Worley a câştigat sâmbătă slalomul uriaş de la Kranjka Gora (Slovenia), contând pentru Cupa Mondială feminină de schi alpin, obţinând astfel a 6-a victorie din carieră în această competiţie şi prima din acest sezon. Worley le-a devansat cu 66 de sutimi pe italianca Federica Grignone şi cu 89 de sutimi pe germanca Viktoria Rebensburg. Clasată a 4-a, la 3 sutimi de Rebensburg, americanca Lindsey Vonn şi-a mărit avansul în clasamentul general al Cupei Mondiale.
NADAL ŞI FEDERER, ÎN SFERTURI LA AUSTRALIAN OPEN
Spaniolul Rafael Nadal, cap de serie nr. 2, şi elveţianul Roger Federer, al treilea favorit al competiţiei, s-au calificat, duminică, în sferturile de finală de la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului. Nadal l-a învins, în optimile de finală, cu 6-4, 6-4, 6-2, pe compatriotul său Feliciano Lopez, cap de serie nr. 18, şi va juca, în faza următoare, cu cehul Tomas Berdych, al şaptelea favorit al competiţiei, care a trecut, cu 4-6, 7-6 (7/5), 7-6 (7/3), 7-6 (7/2), de spaniolul Nicolas Almagro, cap de serie nr. 10. Federer l-a învins, în optimi, cu 6-4, 6-2, 6-2, pe australianul Bernard Tomici şi va juca, în sferturile de finală, cu argentinianul Juan Martin Del Potro, al 11-lea favorit al competiţiei, care a trecut, cu 6-4, 6-2, 6-1, de germanul Philipp Kohlschreiber. În optimile de finală de pe tabloul feminin, Caroline Wozniacki (Danemarca), cap de serie nr. 1, a învins-o, cu 6-0, 7-5, pe Jelena Jankovic (Serbia), a 13-a favorită, şi o va înfrunta, în faza următoare a competiţiei, pe Kim Clijsters (Belgia), cap de serie nr. 11, care a trecut, cu 4-6, 7-6 (8/6), 6-4, de Na Li (China), a cincea favorită. Victoria Azarenka (Belarus), cap de serie nr. 3, a învins-o, în optimi, cu 6-2, 6-2, pe Iveta Benesova (Cehia) şi va juca, în sferturi, cu Agnieszka Radwanska (Polonia), a opta favorită a competiţiei, care a trecut, cu 6-1, 6-1, de Julia Goerges (Germania), cap de serie nr. 22.