În cursul zilei de ieri, suverana britanică a inaugurat noua sesiune legislativă a Parlamentului de la Londra, printr.-un discurs ce în mod tradiţional reprezintă prezentarea schematică a legilor aflate în studiu. Printre cele 29 de proiecte de lege menţionate de şeful Guvernului britanic se numără reforma sistemului judiciar, acordarea de noi puteri poliţiei şi continuarea punerii în aplicare, contestată, a proiectului privind cărţile de identitate. Tony Blair insistă asupra securităţii şi a răspunsului ce trebuie dat "ameninţării teroriste". Marea Britanie se află în stare de alertă după atentatele de la 7 iulie 2005 în sistemul de transporturi londoneze, soldate cu moartea a 52 de persoane şi rănirea altor 700.
Lupta împotriva imigraţiei ilegale şi o lege asupra încălzirii climatice sînt alte teme-cheie ale acestui discurs-program, redactat de premierul Tony Blair, însă citit de regină în faţa parlamentarilor reuniţi în Camera Lorzilor. Noua lege privind schimbarea climatică respectă promisiunea de a reduce cu 60% emisiile de dioxid de carbon pînă în 2050. De asemenea, vor fi propuse noi măsuri pentru combaterea mai eficientă a crimei organizate şi reforma sistemului instanţelor de judecată.
Tony Blair vrea să demonstreze, prin intermediul acestui ultim pachet legislativ al mandatului său, că Guvernul pe care îl conduce de zece ani are idei noi. Acesta a fost aspru criticat de opoziţia care îl acuză că este liderul marionetă al unui Executiv inactiv şi afectat de atitudinea rebelă a unor politicieni. Premierul britanic se confruntă însă şi cu opoziţia unui număr de politicieni laburişti din cauza măsurilor antiteroriste adoptate de Cabinetul său. Şi aşa Partidul Laburist nu mai dispune de majoritate în Parlament, în urma alegerilor din 2005 parţial din cauza opoziţiei populare faţă de războiul din Irak,iar anunţul său că nu va candida pentru un nou mandat a încurajat politicienii laburişti rebeli să nu îl mai susţină în Legislativ. Nou program legislativ este rezultatul unui efort comun al premierului Blair şi al ministrului de Finanţe, Gordon Brown, posibil succesor. Conservatorii britanici, creditaţi de analiştii politici cu victoria în alegerile legislative din 2009, susţin că noul program legislativ propus de Tony Blair reia idei vechi şi că Guvernul actual este obsedat de putere.
În materie de politică externă, premierul britanic şi-a reafirmat hotărîrea de a favoriza instaurarea unui climat de pace în Orientul Mijlociu, în Irak şi în Afganistan şi de a rezolva problemele privind proliferarea nucleară din jurul Iranului şi Coreii de Nord. De cealaltă parte a Oceanului, Casa Albă a respins zvonurile conform cărora ar exista disensiuni între preşedintele George W. Bush şi premierul britanic Tony Blair pe tema strategiei aplicate în Irak.