Ultimul soldat american a părăsit Irakul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După opt ani şi nouă luni

Ultimul soldat american a părăsit Irakul

Externe 19 Decembrie 2011 / 00:00 418 accesări

Ultimul convoi cu trupe americane, format din circa 100 de vehicule blindate, având la bord 500 de militari, a intrat în noaptea de sâmbătă spre duminică în Kuweit, părăsind Irakul, la aproape nouă ani după invazia în urma căreia a fost îndepărtat de la putere Saddam Hussein. În perioada de vârf a operaţiunilor, peste 170.000 de soldaţi americani au fost desfăşuraţi la 505 baze din Irak. Aproape 4.500 de soldaţi americani şi peste 100.000 de irakieni şi-au pierdut viaţa de la începutul campaniei conduse de SUA, în 2003. Operaţiunea a costat administraţia americană aproape 1.000 de miliarde de dolari.

Forţele americane au pus capăt misiunilor de luptă din Irak în 2010, când au început să predea irakienilor sarcina asigurării securităţii. După trecerea ultimelor vehicule blindate peste graniţă, o poartă s-a închis în spatele lor, iar soldaţi americani şi kuweitieni şi-au dat mâinile şi au făcut poze. Singura prezenţă militară americană din Irak o reprezintă 157 de soldaţi însărcinaţi cu antrenamentele la ambasada americană, precum şi un mic contingent de puşcaşi marini care apără misiunea diplomatică. SUA au încheiat oficial joi campania militară din Irak, drapelul fiind coborât la Bagdad. Secretarul Apărării Leon Panetta le-a spus trupelor că operaţiunea a meritat jertfele şi eforturile financiare. Mare parte dintre cei 5.500 de militari rămaşi au plecat deja din Irak, securitatea fiind transferată oficialilor de la Bagdad.

Preşedintele american a marcat retragerea SUA printr-o întâlnire, luni, cu premierul irakian Nuri al-Maliki. Acesta a declarat că SUA şi Irakul „dau pagina şi încep un nou capitol în relaţiile lor”. Barack Obama şi premierul irakian Nuri al-Maliki au avut o conferinţă de presă comună după o întâlnire, la Casa Albă, în cursul cărora cei doi lideri au discutat despre relaţii după retragerea ultimelor forţe americane. Preşedintele Obama a dat asigurări că niciun soldat nu va rămâne în ţară, dar a avertizat alte naţiuni să nu se implice în afacerile interne ale Irakului. Pe fondul îngrijorării în legătură cu un posibil vacuum de securitate în regiune, Obama a subliniat că suveranitatea Irakului trebuie respectată. Acesta nu a menţionat nicio altă ţară nominal, deşi Iranul şi influenţa sa în regiune reprezintă o sursă de îngrijorare. Republicanii au criticat retragerea, citând temeri pentru stabilitatea Irakului, dar majoritatea americanilor susţin decizia. Pe 20 martie 2003, forţele americane au pătruns masiv în Irak pentru a-l răsturna pe fostul dictator Saddam Hussein, pe care apoi l-au capturat, iar noul regim l-a executat.

Taguri articol


12