Peste 100 de inspectori școlari și directori de unități de învățământ vor fi dați în judecată de către Ministerul Educației pentru că nu și-au făcut autoevaluarea. Dar cum puteau să-și facă aceștia evaluarea când în formularul trimis de onor minister nu exista rubrică pentru a acoperi acest aspect?! Și de ce nu exista? Pentru că funcționarii Ministerului au uitat să o treacă. Comisia ministerială care a coordonat procesul de evaluare a distribuit, în luna februarie, formulare care nu corespundeau cu cele prevăzute în metodologia MEN. Mai precis, formularele nu conțineau o rubrică. Iar acum încearcă să-și acopere greșeala pasând vina în curtea a 140 de inspectori și directori, chemându-i în instanță.
Ministerul condus de Valentin Popa vrea să mențină rezultatul evaluării anuale, respectiv punctajele obținute de inspectori sau de directorii Caselor Corpului Didactic, dar să invalideze formularul folosit la evaluare. Din formularele folosite în 2018 lipsea coloana în care inspectorii își treceau propria auto-evaluare. Ca să anuleze aceste acte nelegale Direcția juridică a MEN a decis să acționeze în instanță. Vor urma zeci sau sute de procese, în funcție de numărul inspectorilor care vor contesta acțiunea MEN.
Potrivit dcnews, mandatul ministrului Valentin Popa, rectorul Universității din Suceava, a debutat cu scandal. În timpul audierilor, câțiva parlamentari parlamentari PNL au tăiat panglici în faţa lui Valentin Popa şi i-au oferit o carte de gramatică, pentru corectarea dezacordurilor din exprimarea ministrului „pamblică“. Cele mai prestigioase universități din țară sunt în conflict cu ministrul Popa, care a tăiat fondurile pentru studenții acestora și a dirijat banii către universitățile ai căror rectori l-au sprijinit politic la preluarea mandatului. Printre beneficiarii finanțărilor se află, coincidență, chiar universitatea din Suceava. Universitatea București a cerut demisia ministrului Popa, care se află în prezent în proces și cu inspectorii învățământului preuniversitar.