Producătorii și magazinele care comercializează miere și produse apicole pentru consum, obținute din înlocuitori, vor primi amenzi de până la 25.000 lei, iar autorizația de funcționare le va fi suspendată șase luni. România a ajuns pe primul loc la producția de miere în UE, dar, în ultima perioadă, mierea contrafăcută a început să apară în mai multe lanțuri de magazine. Mierea este, din păcate, un produs ușor de falsificat, cea mai uzuală tehnică fiind cea a amestecului de produse apicole. Mai grav, însă, spun parlamentarii, este când consumatorilor li se vinde un amestec de miere și glucoză industrială, obținută prin hidroliza amidonului din porumb sau din cartofi - „Acest tip de glucoză în stare lichidă are un gust aproape identic cu cel al mierii și este imposibil de depistat la degustare. Consumul pe termen lung privează consumatorii de beneficiile mierii naturale și poate pune în pericol sănătatea“. Și asta nu-i singura metodă - mierea poate fi falsificată prin adaos de zahăr invertit, sirop de porumb și melasă, zaharină, caramel sau aspartan, amidon, gelatină și albuș de ou, diverși conservanți sau, indirect, prin hrănirea albinelor cu sirop de zahăr. Proiectul legislativ prevede că apicultorii și comercianții sunt obligați să afișeze vizibil țara de origine sau locul de provenientă a mierii; obligația o au inclusiv marii comercianți. Dreptul de a înscrie pe etichetă mențiunea „produs natural“ va reveni doar celor care... chiar fac asta. Ce surpriză!