"Un actor nu iese niciodată la pensie"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Valentin Teodosiu, actor al Teatrului de Comedie Bucureşti:

"Un actor nu iese niciodată la pensie"

Cultură 06 Iulie 2006 / 00:00 1362 accesări

Cunoscutul actor Valentin Teodosiu se află, în această perioadă, pe litoralul românesc, pentruo mini-vacanţă, prilej cu care colaborează cu Televiziunea "Neptun" ca invitat special la sit-com-ul "Aurora Cioclopedică". Într-un interviu acordat cotidianului "Telegraf", actorul a vorbit despre activitatea sa artistică, precum şi despre miniserialul în care va juca la Constanţa.

Reporter: De ce aţi plecat de la Teatrul Nottara în favoarea Teatrului de Comedie?

Valentin Teodosiu: Pentru că am simţit că George Mihăiţă va face treabă bună şi nu m-am înşelat, iar la ora actuală, Teatrul de Comedie este cel mai bun teatru din România.

Rep.: Ce părere aveţi despre manageriatul teatrelor româneşti în ziua de azi?

V.T.: Nu există un manageriat, există directori capabili să conducă sau nu. George Mihăiţă ştie să conducă şi să facă bani. A obţinut mereu bani pentru renovarea teatrului, reuşind să facă şi Sala Studio, unde se joacă mereu cu casa închisă. Teatrul Nottara se laudă cu un număr mare de premiere, dar noi jucăm cu sala plină şi acest lucru este o bucurie pentru actori. Problema e că pentru cultură nu există suficienţi bani. Puterea nu este interesată de acest element. E trist că actorii teatrelor naţionale au un venit cu 40% mai mare decît celelalte teatre. Există colegi care se "prostituează", nu am nimic cu cei care fac reclame pentru a-şi întreţine familia, e normal, trebuie să trăiască. Din teatru şi film nu se trăieşte foarte bine. La 16 ani după prima grevă a regizorilor, revenim la poarta Ministerului Culturii şi Cultelor. Noua lege a cinematografiei este săracă.

Rep.: Mai este cinematografia românească ofertantă pentru un actor de talia dvs.?

V.T.: Pentru mine, da. Pentru că fac parte din actorii care joacă în 80% din filmele care se fac în prezent. Păcat că unii dintre cei mai mari actori ai scenei şi ai ecranului sînt uitaţi, de exemplu Ilarion Ciobanu, şi ca el, atîţia alţii.

Rep.: Care sînt proiectele dvs. de perspectivă?

V.T.: Cu Sergiu Nicolaescu am patru proiecte. Sperăm să ne iasă măcar unul. Sergiu Nicolaescu vrea să facă un film după piesa "Poker", a lui Adrian Lustig, care se joacă la Teatrul de Comedie cu casa închisă. Sergiu şi Lustig au făcut scenariul acestui film şi sperăm ca, împreună cu George Mihăiţă şi Vladimir Găitan, să-l facem în această toamnă. Mai avem un proiect cu filmul "Comisarul Moldovan", al cărui scenariu este foarte bun. Tot cu Sergiu vrem să ecranizăm şi un film de război.

Rep.: Este adevărat că aveţi o relaţie specială cu Horaţiu Mălăele şi Sergiu Nicolaescu?

V.T.: Da. Horaţiu Mălăele este prietenul meu de 30 de ani. Împreună am regizat şi jucat în piese de teatru de succes, precum "Scapino" şi "Puricele", iar acum lucrez cu el la spectacolul "Regizorul", care va avea premiera în toamnă. Sîntem prieteni buni şi pe scenă şi în afara ei. Este un profesionist de excepţie, iar pentru acest lucru îl apreciez. Cu Sergiu Nicolaescu lucrez încă din perioada studenţiei. El este părintele cinematografiei româneşti. În prezent, s-a creat o barieră între generaţiile tinere şi mature de regizori. Tinerii luptă împotriva bătrînilor, dar un regizor care nu are ceva de spus nu este luat în considerare. Un actor nu iese niciodată la pensie. În teatru şi film e nevoie şi de bătrîni.

Rep.: Sînteţi mulţumit de actualele alegeri repertoriale?

V.T.: Sînt mulţumit. Sînt solicitat de tinerii dramaturgi cu care încerc să colaborez. Fac şi radio şi televiziune. Am două gemene superbe şi o nevastă foarte talentată, iar dacă pot să îmi fac şi meseria, o fac cu plăcere. Sînt trist că actorii sînt prost remuneraţi, de aceea m-am hotărît să fiu cel mai scump actor.

Rep.: Ce părere aveţi despre teatrul în cluburi?

V.T.: Depinde de calitatea piesei şi dacă nu se promovează vulgaritatea. Sînt de acord cu teatrul în spaţii neconvenţionale, dar numai dacă se respectă aceste două reguli. Mă bucur că regizorii tineri organizează spectacole în cluburile bucureştene sau închiriază sălile de teatru.

Rep.: Vă gîndiţi la viitoare colaborări cu teatrele din provincie?

V.T.: Dacă sînt solicitat şi mă interesează regizorul, mă duc cu plăcere. Trebuie să fie un text şi un regizor bun, pentru că nu mai sînt în perioada în care trebuie să experimentez.

Rep.: Veţi juca şi în sit-com-ul Televiziunii "Neptun", intitulat "Aurora Cioclopedică". Ce părere aveţi despre colaborarea cu acest post de televiziune local?

V.T.: Am o părere foarte bună. Am răspuns favorabil solicitării directorului de programe Sorin Lucian-Ionescu, mai ales că, după cinci ani, beneficiez şi eu de o mini-vacanţă. Joc cu plăcere în acest sit-com. Mă bucur că lucrez alături de Sorin, pentru că, dacă el nu ar fi avut un condei bun, nu aş fi acceptat.

Rep.: Cum este cînd sînteţi recunoscut pe stradă?

V.T.: Mă bucur, în primul rînd, că oamenii mi-au învăţat numele şi nu mă mai confundă cu nimeni. Dau cu plăcere autografe şi sînt încîntat că oamenii îmi caută cartea "Un clovn pentru eternitate", în care prezint întîmplări din culisele teatrului şi nu numai.

Rep.: De curînd, aţi început şi un proiect muzical. Despre ce este vorba?

V.T.: Încă din 2001, am terminat primul CD din categoria "Actorii cîntă". Ascultătorii vor auzi melodii din cunoscutele musicaluri jucate la "Nottara" şi sper să-l lansez în această toamnă. Lumea este bucuroasă atunci cînd vede că un actor cîntă, dansează, arată mai multe valenţe.



12