Un acuzat se declară vinovat de distrugerea unor mausolee din Patrimoniul UNESCO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră la Haga

Un acuzat se declară vinovat de distrugerea unor mausolee din Patrimoniul UNESCO

Externe 29 August 2016 / 14:07 442 accesări

În premieră absolută la Haga, un acuzat admite că este vinovat de acuzațiile care îi sunt aduse. Până acum, din peste 30 de puneri sub acuzare formulate de Curtea Penală Internațională, doar trei acuzați au fost condamnați, tocmai pentru că acuzațiile formulate împotriva lor nu au fost recunoscute de inculpați, fapt ce a îngreunat desfășurarea proceselor, majoritatea pierdute din lipsă de probe. De această dată, un luptător islamist a pledat vinovat în fața Curții Penale Internaționale pentru distrugerea unor mausolee din orașul Timbuktu, aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO, acesta fiind și primul caz bazat pe distrugerea unor artefacte, scrie huffingtonpost.com.

Ahmad al-Faqi al-Mahdi a recunoscut că a distrus 14 dintre cele 16 mausolee ale orașului Timbuktu, precum și o moschee care datează din anul 1400, în timpul raidurilor islamiștilor radicali, în 2012. Ahmad a declarat pentru tribunalul de la Haga că regretă distrugerile cauzate de acțiunile sale. În martie, Ahmad a fost acuzat de ”crime de război pentru direcționarea intenționată a atacurilor asupra monumentelor istorice și clădirilor dedicate religiei”, potrivit instanței. ”Atacurile deliberate împotriva proprietăților culturale au devenit actuale arme de război”, a declarat procuroarea CPI Fatou Bensouda. Timbuktu a fost declarat, în anii '80, patrimoniu mondial UNESCO. Distrugerea patrimoniului cultural poate fi urmărită penal ca o crimă de război, potrivit Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, din 1998. Acest caz ar putea crea un precedent pentru alte cazuri similare, precum distrugerea orașului antic Palmira, anul trecut, de către rețeaua teroristă Stat Islamic.

Acest caz se poate finaliza într-o săptămână, pentru că Ahmad a pledat vinovat, și ar trebui să conducă la unul dintre puținele câștiguri ale procurorilor CPI. Inculpatul ar putea primi până la 30 de ani de închisoare. Din peste 30 de puneri sub acuzare de către CPI, numai trei acuzați au fost condamnați, Thomas Lubanga Dyilo, Germain Katanga și, cel mai recent, Jean-Pierre Bemba Gombo, foști politicieni și lideri ai rebelilor din Republica Democrată Congo.



12