Organizația caritabilă creștină SIM a anunțat că un al doilea misionar medical al său, un doctor american, a fost testat pozitiv cu virusul Ebola în Liberia. Medicul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, nu lucra cu bolnavi de Ebola care sunt în carantină, ci cu pacienți cărora le acorda consultații ginecologice la spitalul finanțat de SIM USA în Monrovia. ”Nu se știe încă cum a contractat virusul. Medicul s-a izolat el însuși, imediat, se simte bine și are un moral bun. M-a întristat profund după ce-am aflat că un alt medic misionar al nostru a contractat Ebola”, a declarat președintele SIM USA, Bruce Johnson.
VINDECĂRI SIGURE Între timp, medicul Kent Brantly, care lucra pentru o altă asociație caritabilă americană, Samaritan's Purse, a fost repatriat în SUA pentru a fi tratat. Acesta s-a însănătoșit și a ieșit din spital în luna august. Totodată, asistentul medical voluntar contaminat cu virusul Ebola în Sierra Leone a părăsit ieri Royal Free Hospital din Londra, unde a primit îngrijiri medicale. După zece zile de tratament eficient, William Pooley, de 29 de ani, a fost autorizat să părăsească spitalul. ”Mă simt foarte norocos”, a declarat, la rândul său, tânărul, care părea să aibă o stare a sănătății bună. William Pooley a fost repatriat la sfârșitul lunii august în Marea Britanie, la bordul unui avion militar al Royal Air Force, după ce a fost contaminat de virus la Kenema, în estul statului Sierra Leone, într-o zonă considerată epicentrul epidemiei. La Royal Free Hospital, asistentul a beneficiat de același tratament experimental acordat celor doi misionari americani infectați în Liberia și care sunt acum vindecați.
Virusul Ebola, împotriva căruia nu există deocamdată niciun tratament sau vaccin omologat, a dus, din luna martie până în prezent, la decesul a 1.552 de persoane: 694 în Liberia, 430 în Guineea, 422 în Sierra Leone și șase în Nigeria. Potrivit ultimului bilanț, din 26 august, al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), s-ar putea ajunge până la 20.000 de cazuri. Pe de altă parte, grupul farmaceutic francez Sanofi a anunțat că a înregistrat rezultate pozitive pentru ultima etapă a studiului, aflat în faza a III-a a testelor clinice, asupra unui vaccin împotriva febrei Dengue. Rezultatele au confirmat eficacitatea vaccinului împotriva febrei Dengue hemoragice, forma severă a acestei maladii.
PRIMELE SPERANȚE Este pentru prima dată când există un vaccin în măsură să ofere o protecție reală persoanelor cu risc de febră Dengue. Cercetarea a fost realizată pe 20.000 de copii care trăiesc în zone de endemie ale acestei boli din Brazilia, Columbia, Mexic, Honduras și Puerto Rico. Rezultatele sunt în concordanță cu cele obținute într-un alt studiu, aflat tot în faza a III-a a testelor clinice, realizat de Sanofi în Asia, pe aproximativ 10.000 de voluntari. Numărul cazurilor de febră Dengue, provocată de un virus transmis la om prin intermediul țânțarilor, este în creștere la tropice, ajungându-se la o jumătate de milion de cazuri severe și la cel puțin 10.000 de decese în fiecare an. Rezultatele studiului vor fi examinate de experți externi la începutul lunii noiembrie, la conferința anuală a societății americane de medicina tropicală, la New Orleans.
Febra Dengue este cunoscută și sub numele de ”febra oaselor rupte”, deoarece provoacă dureri osoase atât de intense încât creează senzația că oasele se rup. Între simptomele acestei boli se numără febra, durerile de cap, erupțiile cutanate, durerile musculare și articulare. Cazuri de febră Dengue au fost înregistrate, în ultimele decenii, în peste 110 țări. Maladia apare în zonele tropicale și subtropicale ale lumii.