Un alt jandarm a murit la numai 28 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cazul Baltag nu este singular

Un alt jandarm a murit la numai 28 de ani

Eveniment 17 Noiembrie 2006 / 00:00 2370 accesări

Militarul în vîrstă de 34 de ani, mort în după-amiaza zilei de 14 noiembrie, în timpul unor testări sportive organizate pe stadionul Farul din Constanţa a fost condus ieri, pe ultimul drum, de un cortegiu funerar, format din peste o sută de persoane, rude, numeroşi prieteni şi colegi din cadrul Jandarmeriei. Moartea neaşteptată şi nedreaptă a lui Ion Cezar Baltag continuă să facă obiectul unor dispute aprige, cu privire la persoanele sau instituţiile care ar putea fi în culpă pentru producerea aceastei tragedii. Autopsia efectuată de medicii legişti a demonstrat că sergentul a murit din cauza unor grave afecţiuni ale inimii şi plămînilor, care nu au fost însă depistate de doctorii militari care l-au consultat în ultimii trei ani. Parchetul Militar a declanşat o anchetă în acest caz, urmînd să stabilească cine se face vinovat de acest dramatic incident. Mai multe persoane au declarat ieri, sub protecţia anonimatului, că decesul lui Baltag nu este primul de acest gen, înregistrat în jandarmeria constănţeană. Potrivit surselor, în august 2001, sergentul Ionel Agrigoroaie, de 28 de ani, a murit în împrejurări suspecte, din cauza unor grave afecţiuni cardiace şi pulmonare, deşi potrivit fişelor medicale eliberate de centrul Militar Zonal, era apt pentru efectuarea serviciului. Reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Constanţa nu au putut da relaţii cu privire la acest precedent, dar nici nu l-au infirmat. "Lui Agrigoroaie i s-a făcut rău în timpul serviciului şi a fost transportat în stare gravă la Spitalul Militar Constanţa, dar medicii de aici au dispus transferarea sa la Bucureşti. A murit pe masa de operaţie şi la autopsie au aflat că tot aşa, ca şi Cezar, a avut o pneumonie netratată şi probleme la inimă, afecţiuni care au evoluat şi au recidivat. Ca şi Cezar, nici Nelu Agrigoroaie nu ştia că este bolnav, avea vizitele medicale la zi şi fusese declarat sănătos. Afecţiunea nu a fost depistată la controalele medicale pentru că doctorii fac doar o simplă electrocardiogramă, nu fac şi tomografie. Era însurat, avea un copil iar soţia era însărcinată în luna a şasea cu al doilea" a declarat M.T., un fost jandarm care a lucrat cu Agrigoroaie.

Medicul era în concediu

Mulţi dintre cei care l-au cunoscut pe Ion Cezar Baltag spun că acesta ar fi supravieţuit dacă pe 14 noiembrie, la testarea de pe stadion, ar fi existat un medic. Din păcate, singurul specialist care ar fi putut fi prezent se afla în concediu de odihnă, la faţa locului fiind doar un sanitar, militar în termen, aflat acolo pentru a pune, la nevoie, un leocoplast sau pentru a administra o pastilă. "Nu a fost prezent nici un medic pentru că metodologia nu prevede această obligaţie. Inspectoratul nu are un doctor al său, există doar un medic al Spitalului Militar, care are arondate mai multe unităţi, printre care şi IJJ. Acesta se afla în concediu pe 14 noiembrie şi nu era suplinit de nimeni" a declarat col. Dumitrel Lupaşcu, purtătorul de cuvînt al IJJ Constanţa. La o zi după moartea lui Baltag, IJJ a continuat testările sportive, cu o nouă serie de candidaţi la statutul de subofiţer. De această dată, ca prin minune, metodologia s-a schimbat şi la faţa locului au apărut o ambulanţă şi un medic, echipaj solicitat expres de această dată de conducerea Inspectoratului.

Moartea lui Baltag, cauzată de condiţii inumane de lucru

Potrivit colegilor şi prietenilor, moartea lui Baltag a fost posibilă nu neapărat din cauza unei culpe medicale, ci a fost provocată şi de condiţiile inumane de lucru în care o parte din jandarmii IJJ-ului şi-au desfăşurat activitatea în anii trecuţi. "Cînd au venit americanii, în 2003, Cezar s-a angajat la Detaşamentul 3 Pază Aeroport Kogălniceanu, unde a lucrat doi ani. Toată jandarmeria ştie ce condiţii mizerabile erau aici, pentru că se lucra în frig, sub stres continuu, în cîmp, fără pic de căldură. Uniformele pe care le primeam erau proaste, bocancii buni se dădeau pe sub mînă sau nu se găseau deloc, aşa că ni-i cumpăram singuri. Noi credem că Cezar a avut o răceală mai veche, netratată la timp şi care s-a agravat din cauza acestor condiţii. Mai mulţi din cei care au efectuat paza la Aeroport s-au îmbolnăvit grav, pentru că stăteam cîte opt ore în frig, la minus 15 grade şi chiar dacă ai ţinută de iarnă bună, nu poţi să rezişti" a declarat C.M, un fost coleg al lui Baltag. Acuzele privind condiţiile inumane de lucru ale jandarmilor de la Aeroport au fost confirmate şi de I.L., un alt militar care acum se consideră norocos pentru că a prins un post mai călduţ, de pază la o instituţie. "În ultimii ani au fost mereu probleme cu echipamentul. Prin 2004 trebuia să primim uniforme noi, toţi cei 100 de jandarmi de la Aeroport. Ne-au adus din alea din Kosovo, bune, dar purtate, însă problema era că nu erau decît 50. Despre bocancii pe care îi aşteptam de luni bune, nici nu mai zic, erau doar 20 de perechi. Nici acum nu s-au schimbat prea multe. Acum purtăm uniforme de vară dar sîntem în noiembrie şi dacă vine gerul, nu ştiu ce ne facem. Avem o singură uniformă, şi la muncă, şi la paradă şi la înmormîntare. Cînd ne cheamă la ture suplimentare sau la vreo alarmă, se întîmplă să o luăm direct din maşina de spălat şi să o purtăm udă, cel puţin opt ore" a adăugat jandarmul. Mulţi sînt furioşi pe nepăsarea conducerii IJJ dar se tem să spună prea multe, de frică să nu îşi piardă locurile de muncă.

Colegii şi prietenii lui Ion Cezar Baltag se află încă în stare de şoc, nevenindu-le să creadă că amicul lor de numai 34 de ani a trecut în nefiinţă. Un tînăr cuminte, care şi-a văzut mereu de treabă şi care nu a vrut altceva decît să trăiască normal, ca şi ceilalţi semeni ai săi. Înlăcrimaţi, prietenii spun că nu realizează încă pierderea sa şi că, ignorînd parcă realitatea crudă, îl aşteaptă să se întoarcă în orice clipă şi continuă să spere că într-o bună zi, se vor reîntîlni la un grătar, aşa cum îi plăcea lui.

Taguri articol


12