Un altfel de tratament al tasărilor vertebrale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu mai multe avantaje pentru bolnavi

Un altfel de tratament al tasărilor vertebrale

Sănătate 11 Iunie 2013 / 00:00 16752 accesări

Întreaga lume medicală militează pentru intervenţii şi tratamente mai puţin agresive pentru pacienţi. De asemenea, se urmăreşte şi un timp de recuperare cât mai rapid pentru bolnavi, astfel încât şi costurile de spitalizare să fie mai mici. Pe de altă parte, specialiştii iau în calcul şi teama pacienţilor, aşa că au un motiv în plus pentru a găsi metode cât mai simple, dar şi rapide. În cazul pacienţilor care suferă din cauza tasărilor vertebrale, dar care se tem de intervenţia chirurgicală, specialiştii au anunţat o nouă metodă: kiphoplastia, o alternativă la operaţia deschisă, procedură care în ultimii ani este tot mai mult utilizată. Dr. Dan Benţia, medic specialist neurochirurg, a explicat că noua metodă o înlocuieşte pe cea veche. Ea este mult mai performantă şi prezintă o serie de avantaje pentru pacient: durată de anestezie redusă, timp redus de intervenţie, durată redusă de spitalizare (cel mult o zi). „Pacientul resimte ameliorarea durerilor, a contracturii musculare de la spate, ameliorarea posturii, a mersului, a respiraţiei şi, în general, îmbunătăţirea calităţii vieţii”, spune medicul.

Tasarea vertebrală reprezintă scăderea în înălţime a unei vertebre, care dacă depăşeste o anumită valoare determină afectarea stabilităţii coloanei vertebrale, cu dureri importante la nivel local vertebral, modificări ale curburii coloanei, iar dacă afectează partea din spate a corpului vertebral poate duce la compresiune asupra măduvei spinale urmată de paralizie parţială sau totală asupra membrelor, pierderea sensibilităţii la nivelul membrelor şi abolirea controlului sfincterian. „Kiphoplastia este o tehnică chirurgicală minim invazivă cu ajutorul căreia pot fi tratate tasările vertebrale, aceasta având cea mai frecventă indicaţie în cazul persoanelor care suferă de osteoporoză. Procedeul este însă folosit şi în cazul tasărilor vertebrale acute post-traumatice (dacă nu sunt compresive pe măduvă şi dacă depăşesc 15% din înălţimea vertebrală), al tasărilor vertebrale progresive, al tumorilor vertebrale benigne sau maligne, dacă nu invadează sau comprimă măduva (se poate asocia în această procedură biopsie din vertebră în scop diagnostic şi terapeutic)”, declară dr. Benţia.

SIMPTOME Simptomele tasării vertebrale sunt: durerea lombară sau toracală intensă, la nivelul vertebrei afectate sau întinsă pe o suprafaţă mai mare, însoţită sau nu de contractare musculară zonală şi rigiditatea coloanei vertebrale, scăderea semnificativă în înălţime, determinate de scăderea în înălţime a coloanei vertebrale, incurbarea spatelui (cifoza sau scolioza), simptome nespecifice: dureri la nivelul stomacului, bazinului, tulburări de respiraţie, tulburări de mers până la imposibilitatea menţinerii poziţiei în picioare din cauza durerilor intense de spate agravate la poziţia în picioare.



12