Un apel telefonic fals a pus pe jar forţe masive de intervenţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un apel telefonic fals a pus pe jar forţe masive de intervenţie

Eveniment 18 Februarie 2009 / 00:00 682 accesări

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Serviciul Poliţiei Rutiere Constanţa şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean au intrat ieri în alertă, după ce în jurul orei 10.30, prin serviciul 112, a fost semnalată producerea unui grav accident rutier pe şoseaua care face legătura între localităţile constănţene Tîrguşor şi Cheia. Potrivit anunţului, la ieşirea din Tîrguşor, şoferul unui autoturism Dacia 1310 ar fi pierdut controlul direcţiei şi s-ar fi răsturnat cu maşina pe marginea şoselei. Autorul aceluiaşi apel telefonic anunţa că bărbatul aflat la volan ar fi rămas blocat în caroseria avariată a autoturismului şi că este grav rănit. În scurt timp, în zonă, au ajuns un echipaj de descarcerare al pompierilor, o autospecială SMURD precum şi un echipaj de poliţie rutieră. Timp de 40 de minute, pompierii şi ambulanţa au verificat peste 10 km de şosea, fără să găsească nicio urmă a producerii vreunui accident rutier. După ce au mai periat încă o dată zona, pompierii au concluzionat că apelul telefonic este fals şi au revenit la bază. Confirmarea că totul a fost doar o glumă proastă a venit chiar de la lucrătorii Serviciului Unic de Urgenţă 112, care au stabilit că apelul a fost efectuat de la un telefon public din localitatea tulceană Baia.

Acesta este doar unul dintre episoadele cu care se confruntă, aproape săptamînal, atît pompierii, cît şi ambulanţierii, şi asta în ciuda triajului apelurilor de urgenţă efectuat de dispeceratul 112. Potrivit purtătorului de cuvînt al ISU Dobrogea, sergent major Paula Anghel, astfel de situaţii sînt înregistrate frecvent. Numai de la începutul acestui an, dispeceratul ISU Dobrogea s-a confruntat cu 12 astfel de cazuri. În opt dintre acestea, pompierii s-au deplasat pentru stingerea unor incendii, însă nu a mai fost necesară intervenţia, trei au fost apeluri false, iar într-un caz a fost vorba despre un accident rutier, în care pompierii au fost întorşi din drum pentru că victima reuşise să iasă singură din maşină. „În astfel de situaţii, riscul cel mai mare este ca, în acelaşi timp, să fim solicitaţi pentru o intervenţie reală, iar echipajele noastre să fie blocate în teren. Spre exemplu, în cazul de la Tîrguşor, a fost trimis un echipaj de descarcerare şi unul SMURD, echipaje care nu ar fi putut interveni la timp şi salva vieţi într-o situaţie reală care putea apărea simultan”, a adăugat Paula Anghel.

La rîndul lor, politiştii spun că în momentul de faţă Serviciul Unic de Urgenţe are posibilitatea tehnică de a identifica în timp real numărul de telefon, cu o marjă de eroare de trei metri a locului de unde este efectuat orice apel telefonic către dispeceratul 112. La nivelul judeţului Constanţa, în 2008, au existat aproximativ 150 de apeluri false, în 90% din cazuri autorii acestora fiind identificaţi.

Taguri articol


12