Jesse Jackson Jr., fiul celebrului militant pentru drepturile civile şi co-preşedinte al campaniei lui Barack Obama pentru Casa Albă, ar fi unul dintre cei cinci candidaţi care ar fi negociat cu guvernatorul de Illinois pentru a obţine locul lăsat vacant în Senat de preşedintele ales. Dacă se confirmă, această informaţie riscă să îl atragă pe Obama în scandal şi să îi afecteze imaginea, pentru că Jesse Jackson Jr, în vîrstă de 43 de ani, a fost co-preşedinte al campaniei lui Obama, iar soţia preşedintelui ales, Michelle, are relaţii personale cu familia acestuia. Guvernatorul de Illinois, Rod Blagojevich, este acuzat că a încercat să vîndă postul lăsat vacant de Obama în Senat, în schimbul unei funcţii sau slujbe bine plătite pentru soţia lui. Actul de acuzare de 76 de pagini menţionează cinci posibili candidaţi cu care Blagojevich negocia, iar Jesse Jackson Jr. ar fi candidatul numărul 5, potrivit unor surse judiciare citate de ABC. Pe de altă parte, Jackson, membru al Camerei Reprezentanţilor şi o stea în ascensiune în Partidul Democrat, făcuse lobby în mod deschis pentru a primi locul lui Obama în Senat şi s-a întîlnit cu guvernatorul cu două zile înainte de arestarea acestuia. Potrivit actului de acuzare, Blagojevich, care a fost eliberat între timp pe cauţiune, a spus că ar putea încheia o afacere cu candidatul numărul 5 la Senat, care oferea guvernatorului ”ceva tangibil şi în avans”. Potrivit procurorului Patrick Fitzgerald, Blagojevich a fost înregistrat spunînd că un reprezentant al candidatului numărului 5 i-a oferit 500.000 de dolari în schimbul locului lui Obama în Senat.
Contactat la Chicago, Jackson a declarat iniţial că nu ştie dacă este candidatul numărul 5, dar i s-a spus că nu este vizat în ancheta deschisă împotriva lui Blagojevich. El a recunoscut însă că a fost chemat să împărtăşească anchetatorilor ceea ce crede despre procesul de selecţie şi se va prezenta cît mai curînd posibil, după ce va consulta un avocat. ”Wall Street Journal” scrie că un avocat al lui Jesse Jackson Jr. a recunoscut că acesta este probabil candidatul numărul 5. Jackson a negat însă că el sau altcineva în numele său ar fi oferit bani în schimbul funcţiei. Implicînd un apropiat al lui Obama, scandalul, despre care analiştii spuneau iniţial că nu îl va afecta, riscă să îl atragă pe preşedintele ales. După ce iniţial s-a declarat şocat, dar a spus că nu este potrivit să comenteze o anchetă în curs, Obama a cerut demisia guvernatorului. Numirea unui senator într-o funcţie rămasă vacantă revine guvernatorului statului respectiv. Potrivit ”Wall Street Journal”, un alt posibil candidat cu care negocia guvernatorul de Illinois ar fi Tom Balanoff, membru important al Service Employees International Union (SEIU), unul dintre cele mai mare sindicate din SUA. Balanoff a precizat că va coopera cu ancheta, fără a face alte comentarii.
Deocamdată, Barack Obama beneficiază de o amplă susţinere în rîndul opiniei publice, în calitate de preşedinte ales, majoritatea americanilor avînd încredere în capacitatea sa de a conduce ţara, potrivit unui sondaj “Wall Street Journal”/NBC, publicat joi. Sondajul arată că 73% dintre alegătorii chestionaţi aprobă modul în care Obama se pregăteşte să devină, la 20 ianuarie, al 44-lea preşedinte al SUA. Viitorul preşedinte beneficiază de o susţinere mai mare în rîndul opiniei publice decît Bill Clinton după alegerea sa în 1992 sau decît George W. Bush în 2000. Însă, 77% dintre persoane cred că se va confrunta cu probleme mult mai mari decît majoritatea preşedinţilor aleşi în ultimii ani. Proporţia americanilor care au opinie favorabilă despre Obama ajunge la 67%, cel mai ridicat nivel atins vreodată de fostul senator de Illinolis, în timp ce opiniile negative sînt în proporţie de 16%, potrivit sondajului realizat în perioada 3-5 decembrie. Nivelul de popularitate al lui Obama a crescut şi în rîndul republicanilor. 29% dintre alegătorii care au votat pentru John McCain în noiembrie au acum o opinie favorabilă despre preşedintele ales, faţă de doar 9% în octombrie. 67% dintre respondenţi se declară mai degrabă mulţumiţi de nominalizările anunţate de Obama pînă acum. Majoritatea respondenţilor spun că se aşteaptă ca Obama să reuşească într-o largă paletă de domenii, printre care ameliorarea imaginii SUA (80%), repunerea pe picioare a economiei (73%), retragerea majorităţii militarilor din Irak în 16 luni (70%) şi ameliorarea infrastructurilor ţării. Potrivit sondajului, în opinia a 62% dintre respondenţi, criza economică fie se va agrava, fie se va stabiliza anul viitor. 79% dintre respondenţi spun că nu vor regreta cînd Bush va părăsi Casa Albă, faţă de 55% care spuneau că îl regretă pe Clinton la retragerea sa, în decembrie 2000. 48% cred că Bush va rămîne în amintire ca unul dintre cei mai proşti preşedinţi ai ţării. Doar 18% cred acest lucru despre Bill Clinton şi 6% despre Bush tatăl. 35% dintre respondenţi consideră că cea mai mare reuşită a lui Bush a fost asigurarea securităţii ţării în faţa unor eventuale atentate, iar 25% cred că cea mai mare reuşită a fost alungarea de la putere a lui Saddam. 35% cred că războiul din Irak a fost cea mai mare greşeală a lui Bush.