Un mic asteroid a trecut pe lângă planeta noastră în prima noapte a acestei luni, la doar câteva ore după ce a fost reperat de astronomi, informează space.com.
Asteroidul ''2016 VA'' a ''zburat'' la circa 77.000 de kilometri de Pământ, la ora 00.32 GMT, la 2 noiembrie, potrivit oamenilor de știință de la Minor Planet Center (MPC) din Cambridge, Massachusetts. Pentru a face o comparație, Luna orbitează în jurul Terrei la o distanță medie de 385.000 de kilometri. Dimensiunea rocii spațiale a fost estimată la 7 - 22 metri. Asteroidul ''2016 VA'' a fost descoperit abia la 1 noiembrie de astronomii la centrul de observație de pe Muntele Lemmon din Arizona.
Astfel de evenimente nu sunt neobișnuite; cercetătorii susțin că milioane de roci spațiale orbitează în jurul Soarelui, în apropierea Pământului, iar oamenii de știință nu au descoperit decât circa 15.000 dintre acestea. Un astfel de obiect a devenit faimos după ce a intrat în atmosfera terestră deasupra orașului rusesc Chelyabinsk, în februarie 2013. Roca a explodat în aer, generând o undă de șoc ce a produs spargerea a mii de geamuri ale locuințelor din zonă; peste 1.200 de persoane au fost rănite de cioburi, mai arată sursa citată.
Asteroidul din Chelyabinsk a avut un diametru de circa 20 de metri, au anunțat cercetătorii. Pentru a produce pagube la nivel global și a constitui o amenințare pentru civilizația umană, un asteroid care se ciocnește cu Pământul ar trebui să aibă cel puțin 1 kilometru în diametru. Potrivit observațiilor, ''2016 VA'' orbitează în jurul Soarelui la 10,5 luni, pe o axă care este mult mai eliptică decât cea a Terrei, și se apropie cel mai mult de Soare la 0,43 unități astronomice (UA) și la cel mult 1,4 UA (o unitate astronomică reprezintă distanța medie de la Pământ la Soare - circa 150 de milioane de kilometri).