Un avion rusesc de recunoaştere a survolat Marea Neagră, în apropierea spaţiului aerian al României, Bulgariei şi Turciei, forţele aeriene turce trimiţând patru avioane de vânătoare F-16 pentru interceptarea avionului rusesc, care s-a îndepărtat fără incidente, informează ziarul ”Hurriyet”. Potrivit Statului Major al armatei turce, un avion militar rusesc de tip Iliuşin IL-20 a fost observat, ieri la prânz, în spaţiul internaţional, în largul coastelor României, Bulgariei şi Turciei.
Începând de astăzi, nava militară „USS Donald Cook“ va face o escală de patru zile în Portul Constanţa până joi, 17 aprilie, timp în care marinarii militari români şi americani vor participa la activităţi de instruire în apele teritoriale ale ţării noastre, dar şi în apele internaţionale ale Mării Negre. O delegaţie condusă de comandantul navei americane, căpitan-comandorul Scott A. Jones, va fi primită de comandantul Comandamentului Flotei, comandorul Tiberiu Liviu Chodan, iar programul echipajului de pe „USS Donald Cook“ va cuprinde şi vizite la Arhiepiscopia Tomisului, în Portul Militar Constanţa şi la Muzeul Marinei. Vizita distrugătorului american la Constanţa are loc în conformitate cu planul de activităţi internaţionale al Forţelor Navale Române pentru 2014.
Distrugătorul „USS Donald Cook“ şi nava militară franceză „Dupuy de Lôme“ se află în Marea Neagră, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia. ”Este vorba de o misiune pentru oferirea de garanţii de securitate aliaţilor din cadrul NATO şi partenerilor de la Marea Neagră”, a comunicat Departamentul american al Apărării. Echipat cu sisteme antibalistice Aegis şi cu zeci de rachete SM-3, distrugătorul „Donald Cook“ era staţionat de două luni la baza spaniolă Rota, în cadrul sistemului antirachetă al NATO. Prezenţa navei de război americane în Marea Neagră este prevăzută înaintea reuniunii reprezentanţilor politici NATO din 15 aprilie, care vor discuta şi, eventual, vor aproba o serie de recomandări cu privire la măsuri militare suplimentare, inclusiv o scurtare a timpului de răspuns din partea forţelor NATO în cazul unei crize.
Rusia a acuzat Turcia că nu respectă acordurile internaţionale, prin autorizarea pătrunderii navelor militare NATO în Marea Neagră, dar Guvernul de la Ankara a respins acuzaţiile. Conform unui tratat internaţional, navele de război ale ţărilor nonriverane Mării Negre nu pot staţiona în zonă mai mult de 21 de zile. Moscova a exprimat preocupare în legătură cu prezenţa navelor NATO în Marea Neagră. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a atras atenţia că nave militare americane au depăşit de mai multe ori limita de 21 de zile în Marea Neagră. „USS Taylor“ a stat câteva luni în portul turc Samsun, sub pretextul unor reparaţii. De asemenea, distrugătorul „USS Truxtun“ a făcut escale în porturi din România şi Bulgaria şi a efectuat exerciţii câteva săptămâni în Marea Neagră.