Un raid al forţelor NATO, vizînd un grup de luptători Taliban ce capturase o cisternă de benzină în nordul Afganistanului, a provocat, vineri, moartea a peste 90 de persoane, printre care şi civili, au anunţat poliţia şi martori. Joi seară, miliţiile Taliban au capturat un camion pe autostrada către Angorbagh, în districtul Kunduz. Camionul s-a împotmolit în albia unui rîu, erau civili lîngă luptătorii Taliban şi au fost bombardaţi, peste 60 de persoane fiind rănite. Numeroase persoane arse primeau, vineri dimneaţă, îngrijiri medicale la un spital din Kunduz, capitala districtului.
Un supravieţuitor, Mohammad Daud, în vîrstă de 32 de ani, a povestit că talibanii au spus sătenilor că puteau să vină să se servească din camionul-cisternă blocat în rîu. „Sătenii s-au grăbit către cisternă cu toate bidoanele şi sticlele pe care puteau să le aducă”, îşi aminteşte el. „Erau între zece şi 15 talibani pe plafonul cisternei şi în acest moment au fost bombardaţi, toţi cei care se aflau acolo au murit”, susţine Mohammad Daud. Preşedintele afgan în exerciţiu, Hamid Karzai, a declarat, vineri, că „vizarea, indiferent în ce manieră, a civililor este inacceptabilă”. La rîndul săuz, ONU a cerut anchetarea minuţioasă a bombardamentului NATO. Armata germană a dezminţit informaţiile furnizate anterior. Bombardamentul NATO împotriva unui grup de luptători Taliban care capturase o cisternă de benzină în nordul Afganistanului nu a provocat victime civile. Armata germană susţine că raidul s-a soldat cu moartea a 56 de luptători.
Această dramă survine în contextul în care forţele internaţionale, compuse în mare parte din trupe americane, sînt acuzate din ce în ce mai frecvent că bombardează fără discriminare şi că ucid uneori numeroşi civili în Afganistan, unde aproximativ 100.000 de militari străini luptă împotriva insurecţiei talibanilor. Acest atac aerian intervine la patru zile după ce comandantul forţelor americane şi ale NATO în ţară, generalul Stanley McChrystal, a recomandat într-un raport revizuirea strategiei trupelor internaţionale, după opt ani de conflict, cu scopul de a cîştiga încrederea populaţiei.
Solicitarea anticipată a armatei privind suplimentarea trupelor în Afganistan i-a divizat pe consilierii preşedintelui Obama, care încearcă să stabilească efectivele necesare pentru indeplinirea misiunii în regiune. Dezbaterea a început chiar înainte ca oficialii de rang înalt ai armatei să ceară oficial suplimentarea trupelor, administraţia încercînd să stabilească priorităţile şi dacă suplimentarea efectivelor de militari şi puşcaşi marini americani ar contribui la îndeplinirea acestora. De partea scepticilor este vicepreşedintele Joe Biden, care şi-a exprimat îngrijorarea că o prezenţă mai puternică în Afganistan ar putea provoca devierea de la obiectivul stabilizării Pakistanului. De cealaltă parte se află reprezentantul special în regiune, Richard C. Holbrooke, care, este de acord cu stabilizarea Pakistanului, dar consideră că suplimentarea trupelor în Afganistan este vitală pentru protecţia civililor şi subminarea miliţiilor Taliban şi a al-Qaida în regiune.