Constanţa nu are doar elevi care se remarcă prin rezultate deosebite în diverse competiţii şcolare, ci şi profesori de valoare care pun pasiune în meseria pe care o fac. Ei sunt modele pentru viitoarele generaţii. Un astfel de profesor este şi constănţeanca Gabriela Violeta Tănăsescu, cadru didactic al Liceului Teoretic „Traian” din Constanţa. Ea a primit titlul de „Profesorul anului” pentru promovarea utilizării sigure a noilor tehnologii la clasă, unul dintre obiectivele concursului naţional „Let’s create a better Internet together!“ („Împreună facem internetul mai bun!“), competiţie ce s-a desfăşurat în perioada 6 noiembrie 2013 - 15 ianuarie 2014 şi a făcut parte din evenimentul Safer Internet Day (SID) 2014. Profesorul de informatică a primit cel mai mare punctaj (37) pentru activităţile pe care le-a desfăşurat la clasă. Organizatorii spun că Gabriela Violeta Tănăsescu s-a dovedit a fi cel mai implicat profesor în activităţile de promovare şi conştientizare a siguranţei online în rândul elevilor şi al comunităţii, în scopul utilizării internetului, a resurselor online şi a platformelor web în cadrul orelor de clasă, în dezvoltarea şi menţinerea unei comunităţi online educative. „Mă bucur că proiectele mele, care s-au bazat pe accesarea diferitelor platforme educaţionale naţionale şi internaţionale, cât şi pe crearea unor noi platforme web, au avut ecou şi în afara comunităţii locale. Voi continua să mă implic în promovarea unui internet mai sigur, creativ, inovativ, atât în rândul elevilor, al profesorilor, cât şi al părinţilor”, a declarat prof. Tănăsescu, atrăgând atenţia asupra faptului că lumea trebuie să conştientizeze că trebuie respectate nişte reguli de protecţie în timpul navigării pe internet.
REGULI DE PROTECŢIE A NET-ULUI Un exemplu cât se poate de elocvent unde nu se respectă aceste reguli de protecţie a intimităţii îl reprezintă reţelele de socializare, care sunt asaltate de informaţii private ale utilizatorilor. „Persoanele care publică informaţii personale pe internet se expun unui risc permanent”, a mai spus cadrul didactic. Ea a dat exemplul unui copil care ştia numărul cardului mamei sale şi făcea cumpărături pe internet. Dascălul de la Traian atrage atenţia părinţilor că astfel de lucruri n-ar trebui să ajungă în mâinile copiilor. În competiţia „Împreună facem internetul mai bun!“ au participat 28 de şcoli din toată ţara. În concurs au intrat şi alţi doi profesori constănţeni: prof. Mirela Georgeta Roşioru de la Şcoala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazu”, clasată pe poziţia a treia, cu 35 de puncte, şi prof. Mihaela Nicolaev de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”.
Ghid şcolar pentru utilizarea sigură a internetului
SID este un eveniment global care se desfăşoară anual în februarie, sub egida reţelei - European Safer Internet Network (INSAFE) - în cadrul programului Sigur.info coordonat de Organizaţia „Salvaţi Copiii“ şi sprijinit de Comisia Europeană. Scopul este promovarea utilizării eficiente, responsabile şi în siguranţă a tehnologiilor online de comunicare şi informare mai ales de către copii şi adolescenţi. Ajunsă la ediţia a XI-a, SID 2014 a fost marcată în Bucureşti, în 11 februarie, printr-un eveniment special în cadrul căruia s-a lansat primul ghid şcolar destinat utilizării sigure şi eficiente a internetului, avizat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Cu aceeaşi ocazie, în cadrul evenimentului au fost premiaţi şi câştigătorii concursului naţional „Împreună facem internetul mai bun!“. Au fost răsplătiţi şi elevi cu vârste între 6 şi 18 ani care au elaborat proiecte multimedia, dar şi alte personane şi instituţii care au dovedit excelenţă în promovarea utilizării sigure a noilor tehnologii pe parcursul lui 2013.