Ani la rând, România a fost codaşă la capitolul transplanturi, dar şi la capitolul organe prelevate de la persoane aflate în moarte cerebrală. Însă anul 2013 ne-a adus veşti tot mai bune: programul naţional de transplant a fost „resuscitat”, efectele fiind tot mai vizibile: din ce în ce mai multe vieţi salvate. De această dată, România este lăudată, centrele care efectuează transplanturi de organe înregistrând recorduri, statistici care clasează ţara noastră în fruntea clasamentului. Coordonatorii de program din fiecare judeţ au început să-şi facă treaba cu adevărat, să le explice familiilor persoanelor care se află în stare gravă pe patul de spital că nimeni şi nimic nu le va mai salva. Imediat ce este stabilit diagnosticul de moarte cerebrală, aducerea la viaţă a respectivului pacient devine „misiune imposibilă”. Asta susţin, cu alte cuvinte, specialiştii.
În doar trei luni, două prelevări de organe au avut loc de la persoane declarate în moarte cerebrală, fapt care a dus la salvarea mai multor vieţi. Ieri a avut loc cea de-a doua prelevare, a anunţat directorul medical al SCJU, dr. Cătălin Grasa. Medicii constănţeni i-au stabilit unui pacient de 52 de ani, din judeţul nostru, diagnosticul „fatal”. „Avea un accident vascular cerebral hemoragic, s-ar părea o complicaţie survenită în urma unei hipertensiuni arteriale netratată. Au fost efectuate în cel mai scurt timp toate testările care se impun, constatându-se că nu mai are activitate cerebrală. Nu s-a mai putut face nimic”, a declarat directorul medical al SCJU, dr. Cătălin Grasa. La rândul său, medicul anestezist constănţean Irina Dincă a precizat că sub nicio formă diagnosticul nu poate fi eronat, examinările efectuate fiind cât se poate de concludente. „Sunt mai multe testări care i se fac pacientului, iar imediat ce constatăm procesul ireversibil, vorbim cu familia”, a spus ea. Şi în acest caz familia a înţeles, aşa că a dat acceptul prelevării de organe. „Am luat legătura în cel mai scurt timp cu specialiştii de la Bucureşti. A venit o echipă a Spitalului Fundeni, care, alături de specialişti ai spitalului nostru, i-a prelevat pacientului rinichii”, a spus dr. Dincă. Misiunea nu a fost una grea. „N-au fost probleme, prelevarea a durat aproximativ patru ore şi s-a desfăşurat în sala de politraumă din Clinica de Ortopedie, care este dotată la standarde moderne. Rinichii au fost transportaţi la Bucureşti în condiţiile impuse, pe cale terestră, cu ambulanţa”, a mai adăugat medicul anestezist.
Prima reuşită!
SCJU „Sf. Apostol Andrei” Constanţa a reuşit, în aprilie 2013, un pas extrem de important în ceea ce priveşte alinierea la mari spitale din ţară, dar şi din Europa. În premieră la SCJU, specialişti din Bucureşti şi Constanţa au prelevat trei organe de la un tânăr de 30 de ani, declarat în moarte cerebrală. Familia bărbatului a înţeles situaţia celui drag, procesul de ireversibilitate, aşa că a decis prelevarea organelor sănătoase, implicit salvarea altor vieţi.
Şeful Secţiei Anestezie Terapie Intensivă (ATI) Adulţi, dr. Victoria Bădărău, explica, la prima prelevare, că, atunci când un pacient primeşte Scorul Glasgow (metodă standardizată de evaluare a afectării neurologice, la pacientul comatos şi la pacientul cu politraumatisme) 3 sau 4, există obligaţia, prin lege, să se stabilească diagnosticul de moarte cerebrală, scor stabilit la ambele cazuri. „Se fac zeci de analize care se repetă la trei-patru ore, totul se verifică permanent, ca la carte”, a asigurat medicul-şef.
La sfârşitul lunii februarie 2013, SCJU a primit vizita unor reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Transplant, alături de doi specialişti ai proiectului care a fost lansat, în 2011, de către Consiliul Europei - „Black Sea Area”, în care a fost cuprinsă şi România. „Se încearcă stabilirea unor posibilităţi noi de colaborare vizavi de ceea ce înseamnă donatori şi transplant pentru ţările riverane Mării Negre. A venit momentul să facem o evaluare, şi nu numai. Este un alt început pentru SCJU, să putem da şi noi donatori în ţară. Discuţia cu cei doi specialişti, unul din Institutul de Donări şi Transplant din Barcelona şi unul de la Spitalul Judeţean din Coimbra - Portugalia, a fost o trecere în revistă a ceea ce putem să facem aici, la SCJU”, declara, în februarie, dr. Grasa. Atunci, directorul medical a spus că a implementat sistemul ce se aplică şi în alte spitale din România, că au fost identificaţi medici anestezişti care se vor ocupa şi vor evalua, în funcţie de situaţie, pacienţii potenţiali donatori. „Suntem de acord şi este normal. Încercăm să plecăm la un drum nou. Pentru un an, vom fi monitorizaţi. Considerăm că avem un potenţial, numai că trebuie să trecem de teama de a intra în această zonă şi de a prezenta familiei, corect şi concret, situaţia. O să ne folosim şi de experienţa centrelor din ţară care au deja donatori de organe”, preciza dr. Grasa.