Un contract preferenţial pentru un copil… prezidenţial

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Întrebările şi suspiciunile de la Călăraşi rămân

Un contract preferenţial pentru un copil… prezidenţial

Politică 18 Noiembrie 2013 / 00:00 490 accesări

@ Ne întrebăm cum a obţinut Ioana Băsescu, în nume propriu, un credit de 4,6 milioane de lei, în condiţiile în care CEC Bank nu oferă persoanelor fizice credite imobilare în valoare mai mare de 2,8 milioane de lei?

@ Din contract se poate observa că acest credit, deşi este mult mai mare decât valoarea maximă din oferta standard a băncii, a fost garantat doar cu o ipotecă pe conturile bancare şi nu pe un imobil, conform condiţiilor standard ale CEC

@ După aprobarea creditului, Traian Băsescu a cerut Guvernului să nu fie schimbat şeful CEC-ului, Radu Gheţea. Bineînţeles că a fost o cerere… nevinovată, nu-i aşa?

SUSPICIUNI E foarte complicată această poveste a terenului de la Nana, cumpărat de Ioana Băsescu. În ciuda tuturor explicaţiilor şi justificărilor, rămân întrebări fără răspuns, deranjante. Marea problemă a acestei poveşti este creditul luat de Ioana Băsescu, în valoare de 4,6 milioane de lei, adică aproximativ un milion de euro, în condiţiile în care este o perioadă foarte proastă pentru creditare. Clienţii băncilor sunt refuzaţi pe bandă rulantă pentru sume cu mult mai mici sau le sunt cerute nişte condiţii aproape imposibil de îndeplinit. Deci este un credit pentru o persoană fizică. Dar, potrivit condiţiilor expuse pe site-ul CEC Bank, persoanele fizice nu pot primi credite imobilare în valoare mai mare de 2,8 milioane de lei. Diferenţa până la cele 4,6 milioane obţinute de Ioana este imensă. Şi ea nu înseamnă oare că fiica preşedintelui a avut parte de condiţii preferenţiale? Oare dacă nu te numeşti Ioana Băsescu ai putea obţine, în aceleaşi condiţii, un credit de un milion de euro de la CEC Bank? După aprobarea creditului, Băsescu a dat acel telefon prin care cerea să nu fie schimbat şeful CEC-ului, Radu Gheţea! Serviciu contra serviciu? Suspiciunea ar exista în orice ţară civilizată din lumea asta. Ioana Băsescu a decis să facă publice documentele legate de achiziţia sutelor de hectare de teren agricol, dar la ce mai foloseşte asta? Oricine citeşte atent contractul vede că acest credit este mult mai mare decât valoarea maximă din oferta standard a băncii şi a fost garantat doar cu o ipotecă pe conturile bancare şi nu pe un imobil, conform condiţiilor standard ale băncii. Aşa că… despre ce vorbim? Aseară târziu, premierul Victor Ponta a declarat că directorul CEC, Radu Gheţea, va fi schimbat din funcţie “după năzbâtia de a acorda credit ipotecar Ioanei Băsescu”.

DIFICIL DOAR PENTRU UNII Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, sâmbătă, că este de acord cu înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în legătură cu terenurile cumpărate de Ioana Băsescu, pentru că în orice situaţie de acest gen trebuie să se facă lumină. El a atras atenţia că modalitatea de creditare este astăzi “destul de dificilă în România”, iar Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă prin care statul garantează pentru 50% din valoarea creditului agricol contractat, pentru că, în discuţiile avute cu băncile, acestea au spus că nu pot să evalueze terenurile agricole la mai mult de 40 - 45% din valoare. Pe de altă parte, liderul PC a declarat că, personal, nu va propune ca la următoarea şedinţă a USL să se discute despre posibila acuzare de înaltă trădare a preşedintelui Băsescu, susţinând că nu este momentul să se înceapă o astfel de dezbatere.



12