Un convoi de vehicule militare ruse părăseşte teritoriul georgian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un convoi de vehicule militare ruse părăseşte teritoriul georgian

Externe 21 August 2008 / 00:00 562 accesări

Un convoi de aproximativ 40 de camioane militare ruse a traversat, miercuri, graniţa din Georgia spre Rusia. Potrivit unui reporter al agenţiei Reuters, camioanele, care au trecut din regiunea georgiană separatistă pro-rusă Osetia de Sud, erau acoperite cu prelate. Aproximativ 12 dintre ele păreau să transporte o încărcătură grea, în timp ce altele păreau goale sau cu o încărcătură uşoară. Nu există însă niciun indiciu că vehicule blindate ruse ar trece frontiera. Statele occidentale au cerut Rusiei să îşi retragă trupele desfăşurate în Georgia în timpul conflictului pe tema regiunii separatiste Osetia de Sud.

“Trupele ruse vor rămîne în zona-tampon din jurul republicii separatiste georgiene Osetia de Sud, atît timp cît Moscova consideră că este necesar”, a declarat, miercuri, un general rus. “Timpul o va demonstra. Depinde cît de mult va avansa procesul politic”, a declarat Anatoli Nogoviţin, adjunctul şefului Statului Major al armatei ruse, întrebat cît timp forţele ruse vor rămîne în zonă. Acesta a spus că trupele ruse de menţinere a păcii dispun, de asemenea, de un mandat de operare în zona-tampon din jurul Abhaziei, a doua regiune separatistă pro-rusă din Georgia. Zona include şi oraşul Senaki, unde armata georgiană deţine o bază militară importantă.

Rusia a respins noul proiect de rezoluţie ONU privind Georgia

Rusia a respins, marţi, în Consiliul de Securitate ONU, un nou proiect de rezoluţie privind Georgia, prezentat de Franţa, pe motiv că el nu menţionează cele şase puncte ale acordului de pace acceptat de Tbilisi şi Moscova. Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a explicat că, în opinia Moscovei, menţionarea explicită în text a celor şase puncte ale acordului de pace negociat de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, este indispensabilă. Or, proiectul nu menţionează decît două din aceste puncte, referitoare la revenirea forţelor ruse şi georgiene la poziţiile lor dinainte de declanşarea conflictului, la 7 august. Ciurkin nu a precizat dacă va bloca textul în cazul unui vot, avertizînd că acesta ar fi o pierdere de timp. Potrivit lui Ciurkin, acordul prevede mai întîi retragerea trupelor georgiene la cazărmile lor şi, ulterior, retragerea progresivă a trupelor ruse de pe teritoriul georgian. “Textul francez tinde să inverseze această situaţie şi trădează planul în şase puncte”, a precizat el.

Abhazia va cere Rusiei să îi recunoască independenţa

Teritoriul separatist georgian Abhazia va cere Rusiei să îi recunoască oficial independenţa, a anunţat, ieri, vicepreşedintele Parlamentului abhaz, Viaceslav Ţugba. Parlamentul abhaz a examinaz, miercuri după-amiază, o cerere în acest sens a preşedintelui Serghei Bagapş. Cererea va fi supusă pentru aprobare finală astăzi, într-un congres naţional, o adunare a tuturor partidelor politice şi organizaţiilor sociale abhaze, care se va desfăşura într-o piaţă publică din Suhumi. Şi Parlamentul Osetiei de Sud va cere, în următoarele zile, Rusiei să recunoască independenţa acestei regiuni separatiste georgiene, a declarat, miercuri, preşedintele oset, Eduard Kokoitî.

Camera Superioară a Parlamentului rus se va reuni luni, în sesiune extraordinară, pentru a discuta despre recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, a anunţat, ieri, agenţia oficială rusă Ria Novosti. Consiliul Federaţiei este dispus să recunoască independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, declarase anterior preşedintele Camerei, Serghei Mironov. Dacă va fi luată o decizie pozitivă, ea va trebui confirmată de preşedintele rus, Dmitri Medvdev.

Ucraina nu va opri revenirea navelor ruseşti în Portul Sevastopol

Ucraina a anunţat miercuri că nu va împiedica revenirea navelor ruseşti folosite în operaţiunile din Georgia în bazele din Marea Neagră, diminuînd riscurile unui conflict cu Rusia. Ucraina, care a susţinut Georgia în conflictul cu Rusia, este nemulţumită de faptul că Moscova a folosit nave din Peninsula Crimeea la recentele operaţiuni militare, cerînd monitorizarea deplasărilor flotei ruse. Rusia a denunţat noile reguli, precizînd că flota sa primeşte ordine doar de la Kremlin. Ministrul ucrainean al Apărării, Iuri Iehanurov, a dat asigurări că navele ruseşti nu vor fi împiedicate să revină în port.

Noile reglementări vor obliga Rusia să ofere detalii despre armamentul şi personalul aflat la bordul navelor şi avioanelor. În plus, Rusia va trebui să anunţe înainte cu 72 de ore orice deplasare a navelor, iar Ucraina va avea dreptul evacuării navelor şi aeronavelor de pe teritoriul său. Rusia, care a trimis nave de patrulare după operaţiunile din Georgia, a anunţat că datele despre deplasările flotei erau transmise şi pînă acum. “Este procedura standard de înştiinţare în vigoare din 1997 pentru orice navă care părăseşte portul, fără explicarea misiunii. Decretul Iuşcenko rămîne subiect al relaţiilor bilaterale”, a declarat un oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării. Ucraina a închiriat portul Sevastopol Rusiei pînă în 2017, anunţînd că nu intenţionează prelungirea contractului. Iehanurov a precizat că nicio navă rusească nu a revenit în port miercuri.

Nouă agenţi georgieni şi un ofiţer rus de origine georgiană, arestaţi pentru spionaj în Rusia

Nouă agenţi georgieni şi un ofiţer rus de origine georgiană au fost arestaţi în Rusia, pentru activităţi de spionaj în favoarea Georgiei, au anunţat serviciile de informaţii ruse (FSB). Directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, a anunţat “arestarea a nouă agenţi georgieni care spionau obiective militare şi pregăteau acte teroriste, inclusiv pe teritoriul Rusiei”. “Toţi agenţii au mărturisit”, a afirmat Bortnikov. Serviciile secrete ruse au arestat şi un ofiţer de origine georgiană din armata rusă, suspectat de spionaj în favoarea Georgiei. “Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a arestat, în regiunea Stavropol, un ofiţer în armata rusă, de origine georgiană, Mihail Hacidze, suspectat de spionaj în favoarea Georgiei”, a declarat serviciul ce presă al FSB, fostul KGB. “Ancheta a permis adunarea de dovezi incontestabile ale activităţilor sale de spionaj”, a continuat FSB, potrivit căruia “ofiţerul fusese recrutat la sfîrşitul anului 2007, pe teritoriul georgian”. În timpul serviciului său în Caucazul de Nord, în Rusia, el aduna informaţii secrete despre forţele armate ruse, starea lor de pregătire pentru luptă şi informaţii despre colegii săi, potrivit FSB. Marţi, Bortnikov acuzase Georgia că plănuieşte acţiuni teroriste în Rusia după conflictul din jurul regiunii separatiste Osetia de Sud şi ceruse implementarea de măsuri suplimentare de securitate în zonele sensibile. Şeful FSB a declarat că Rusia are informaţii potrivit cărora forţele de securitate georgiene plănuiesc o serie de acţiuni teroriste în puncte strategice.

Taguri articol


12