Un cuplu artistic de viitor: Andreea Rotaru şi Vladimir Staicu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sub coordonarea coregrafului Călin Hanţiu

Un cuplu artistic de viitor: Andreea Rotaru şi Vladimir Staicu

Cultură 07 Aprilie 2014 / 00:00 2739 accesări

Andreea Rotaru şi Vladimir Staicu sunt doi adolescenţi care visează să devină, după ani de trudă şi antrenamente asidue, prim-balerini pe marile scene ale lumii. Timpul le este aliat - sunt elevi în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, ea are 14 ani, iar el, 15. Nici talentul nu le lipseşte şi nici dorinţa de a face performanţă. Pentru ca visul lor să devină realitate, ei renunţă la bucuriile vieţii de adolescent şi se pregătesc cu consecvenţă: la şcoală, dar şi în timpul liber, iar rezultatele nu întârzie să apară. Un rezultat notabil este locul I obţinut în martie, la DanceStar România 2014, cu duetul „Anima”. Premiul le-a asigurat calificarea la competiţia internaţională din Croaţia, Porec, care se va desfăşura în perioada 28 mai - 1 iunie, sub egida European Dance Union (ESDU).

Deşi talentaţi, cei doi ştiu că succesul lor nu s-ar fi realizat fără muncă, fără disciplină şi fără mâna forte a unui maestru. În cazul lor, maestrul cu care au colaborat şi care le-a ghidat paşii spre podium se numeşte Călin Hanţiu, unul dintre primii balerini de renume ai scenei tomitane, dar nu numai. „Cu cei doi copii colaborez de ceva timp, iar încet-încet, încep să se vadă roadele şi sper ca şi pe viitor să progreseze, aşa cum visez eu pentru ei. Au potenţial să devină doi reprezentanţi ai baletului constănţean pe marile scene. Pentru a face balet trebuie să ai, în primul rând, voinţă. Baletul este o meserie care se face mai mult în internat decât acasă, deoarece acolo se învaţă disciplina”, a spus maestrul Călin Hanţiu, amintindu-şi de anii petrecuţi, ca viitor balerin, la Liceul de Coregrafie din Cluj.

O COLABORARE RODNICĂ Cei doi s-au arătat extrem de încântaţi de colaborarea cu coregraful Călin Hanţiu. „Este exigent, dar dacă nu ar fi aşa, dacă ar fi blând, nu am putea face performanţă. Fără disciplină nu se face balet”, a spus Andreea Rotaru. Acest lucru îl confirmă şi colegul său de clasă şi de scenă, Vladimir Staicu, încântat că această colaborare îl ajută să evolueze, să se apropie din ce în ce mai aproape de visul său, acela de a evolua pe marile scene ale lumii.

PROGRES CONTINUU „Simt că progresez pe zi ce trece. Peste zece ani mă visez în altă ţară, iar peste 20 de ani, mă văd undeva pe o scenă din Rusia. Cel mai mult îmi place Basilio, din „Don Quijote”, pentru că este şi puternic, şi comic, în acelaşi timp”, a spus Vladimir, care s-a calificat pentru Olimpiada Naţională de Coregrafie, care se va desfăşura în perioada 14-16 aprilie, la Constanţa. Adolescentul a obţinut, şi în 2013, locul al II-lea la concursul Naţional „Primăvara artelor”, de la Bacău.

„PE TIMPUL MEU, NU SE COMENTA, SE FĂCEA. ERA PASIUNE TOTALĂ” „Pe timpul meu, nu se comenta, se făcea. Era pasiune totală. Profesorii erau foarte exigenţi, dar în sensul pozitiv. Norocul meu a fost că, alături de alţi colegi ai mei, am reuşit să facem o carieră. În primul rând, le mulţumesc celor cinci prim-solişti ai Operei Române din Cluj, din perioada anilor ’75 - ’80, care pentru mine au fost un etalon pentru tot ceea ce am realizat în viaţă: Radu Ciucă, Ioachim Pura, Emilian Barteş, Adrian Mureşan şi Francisc Zsigmond. La toate acestea se adaugă, bineînţeles, cizelarea cu maestrul Oleg Danovski”, a mai spus Călin Hanţiu, bucuros că roadele colaborării cu cei doi copii se văd deja pe podium.

Taguri articol


12