Un curent de aer rece în jurul craniului poate să vindece insomnia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un curent de aer rece în jurul craniului poate să vindece insomnia

Monden 16 Iulie 2009 / 00:00 376 accesări

O căciulă echipată cu un dispozitiv care pompează aer rece în jurul craniului sau un curent de aer rece pe timpul nopţii pot avea un rol important în declanşarea somnului profund şi în vindecarea insomniilor. Prin aceste metode se obţine răcirea cortexului prefrontal, o parte a creierului care declanşează somnul profund. Testele recente au demonstrat că persoanele care suferă de insomnie prezintă un nivel mai ridicat de activitate în această parte a creierului, pe timpul nopţii, comparativ cu persoanele care nu suferă din cauza tulburărilor de somn. Prin scăderea temperaturii creierului, această activitate cerebrală este încetinită, iar persoanele suferind de insomnie pot să se bucure de un somn revigorant. Opt voluntari au purtat această căciulă specială cu o oră înainte de a merge la culcare şi în timpul primei lor ore de somn. Scanările efectuate în timpul somnului au demonstrat că prin purtarea acestei căciuli speciale s-a încetinit metabolismul cerebral şi ritmul prin care celulele din cortexul frontal procesează zahărul şi nutrimentele din sînge. Şase dintre cei opt voluntari au declarat că s-au bucurat de un somn revigorant, au avut mai puţine gînduri neplăcute înainte de a adormi şi s-au trezit de mai puţine ori în timpul nopţii.

În căutarea unor alternative care să excludă medicamentele, cercetătorii Universităţii din Pittsburgh au petrecut ultimii ani studiind metabolismul creierului pe timpul nopţii. S-a descoperit că pacienţii suferind de insomnie prezintă o activitate cerebrală crescută, mai ales în cortexul frontal. Celulele lor cerebrale continuă să funcţioneze la capacitate maximă pe timpul nopţii, deşi ar trebui să se odihnească. Echipa de cercetători a încercat să găsească modalităţi prin care să încetinească metabolismul cerebral. Aşa s-a ajuns şi la ideea de a testa efectele hipotermiei asupra creierului. Această tehnică este deja folosită în medicina modernă. Oamenii de ştiinţă au descoperit beneficiile acestei metode în urmă cu zece ani, cînd şi-au dat seama că bebeluşii al căror creier a fost privat de oxigen la naştere au şanse mai mari de supravieţuire dacă creierele lor sînt răcite foarte repede, de la temperatura normală de 37 grade Celsius la temperatura de 32 grade Celsius. Prin această metodă, celulele creierului sînt împiedicate să se sinucidă, aşa cum fac de obicei atunci cînd sînt private de oxigen.

Răcirea temperaturii scalpului este folosită şi ca o metodă de a minimiza căderea părului în cazul pacienţilor suferind de cancer care fac chimioterapie. Cercetătorii americani au recrutat opt pacienţi care sufereau de insomnie primară şi au scanat creierul acestora în timpul nopţii, pentru a măsura nivelul activităţii lor cerebrale din cortexul frontal în timp ce dormeau. Au folosit ulterior căciula specială cu dispozitivul care pompează lichid rece, pentru a vedea dacă există vreo diferenţă între cele două valori măsurate. Rezultatele acestui studiu, prezentate într-o conferinţă medicală la Seattle, au arătat o scădere semnificativă a activităţii cerebrale, după scăderea temperaturii la nivelul creierului. Specialiştii britanici consideră însă că există şi alte metode mai simple pentru a răci corpul şi care îi ajută pe pacienţi să adoarmă. Profesorul Jim Horne de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie susţine că un simplu ventilator, amplasat în apropierea patului, care suflă un curent de aer rece spre faţa pacientului, poate fi la fel de eficient.



12