UN DAR AMÎNAT…

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

UN DAR AMÎNAT…

Politică 06 Decembrie 2008 / 00:00 537 accesări

La mulţi ani de Sfîntul Nicolae, nu numai celor care poartă acest nume sau copiilor care au primit daruri, ci şi tuturor cititorilor ziarului nostru, cărora le doresc să se bucure din plin de această sărbătoare creştină! Preşedintele României nu ne-a făcut cadou, măcar nouă, gazetarilor, darămite românilor, în general, minunea nominalizării unui premier… El a anunţat acum două zile, după comunicarea rezultatelor finale ale alegerilor, că va amîna momentul desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru pînă la întrunirea noului parlament. Astfel încît, amînarea acestui dar lasă loc unui şir nesfîrşit de speculaţii. Totuşi, Traian Băsescu a ţinut să cam dea niţel peste nas, pe un ton sarcastic, acelor ziarişti, printre care cu modestie mă număr şi eu, care au afirmat că şeful statului va ţine seama, în desemnarea viitorului premier, de faptul că 2009 va fi un an electoral prezidenţial. Eu mă simt onorat de acest bobîrnac stilistic al preşedintelui, însă îl anunţ pe această cale că nu mă las păcălit de grija sa pentru starea naţiunii, ori de alte aparenţe constituţionale sau democratice cu care încearcă să ne îmbîrlige!

Dar, pentru că tot a venit vorba de rezultatele finale ale alegerilor, aşa cum s-au oglindit ele în conferinţa de presă de la Cotroceni, aş vrea să fac cîteva scurte comentarii pe acest subiect. Aşadar, PSD a primit cu aproximativ 90.000 mai multe voturi, la nivel naţional, decît PD-L, în schimb democrat-liberalii dispun de trei mandate parlamentare în plus, datorită unei aritmetici electorale extrem de complicate. Cine a cîştigat alegerile, de fapt? Preşedintele a explicat, ferindu-se de nominalizări ca o fată mare de numele iubitului, deşi era la mintea cocoşului despre ce partide este vorba, că numărul superior de parlamentari este cel care conferă titlul de cîştigător, dar a criticat deficienţele legii votului uninominal, a cărei modificare a cerut-o în viitoarea legislatură, dînd exemplul mai multor cazuri controversate. „Ce credibilitate va avea - a spus Traian Băsescu - un parlamentar care se va duce în colegiul său, ştiind că a primit doar două-trei mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, aflat pe locul întîi, cu zece-unsprezece mii de voturi, a ratat intrarea în parlament?” Bună întrebare! Răspunsul este simplu. Respectivul parlamentar va avea parte de aceeaşi credibilitate de care se vor bucura aproximativ 30% dintre candidaţii PD-L ce au intrat în parlament prin aceeaşi norocoasă metodă, care seamănă, mai curînd, cu o „ruletă ţaristă”…

Însă mai este un aspect foarte interesant! Dacă facem o medie între numărul maxim de voturi primit de Mircea Geoană într-un colegiu uninominal şi numărul minim, respectiv 34 de voturi, de care a beneficiat un candidat PD-L din diaspora, cîştigînd un mandat nesperat în parlament, ajungem chiar la cifra enunţată de preşedinte. Adică un loc în parlament a fost obţinut cu o medie aritmetică de aproximativ zece mii de voturi. Conform acestui calcul, ce ţine seama şi de numărul total al parlamentarilor, rezultă că diferenţa de 90.000 de voturi naţionale ce desparte PSD de PD-L reprezintă circa 9 mandate, cu alte cuvinte, cam de trei ori mai mult decît numărul de mandate în plus cu care se laudă PD-L-ul!

Şi atunci, cine a cîştigat alegerile, domnule preşedinte Traian Băsescu?!?



12