Un afiş al Uniunii Creştin-Democrate conduse de cancelarul german, prezentînd-o pe Angela Merkel şi pe o candidată a formaţiunii în ţinute cu decolteuri largi, a agitat campania electorală, în contextul apropierii alegerilor legislative germane. ”Avem de oferit mai mult”, afirmă sloganul afişului, care o prezintă pe Angela Merkel, în vîrstă de 55 de ani, într-o ţinută de seară îndrăzneaţă, care a generat deja multe comentarii în 2008. Pe acelaşi afiş de campanie, candidata CDU şi fosta dizidentă est-germană Vera Lengsfeld, în vîrstă de 57 de ani, oferă un decolteu nu mai puţin generos decît cel al cancelarului, împodobit cu un şir de perle verzi, spre deosebire de cele ale Angelei Merkel, care sînt din sidef. Vera Lengsfeld a recunoscut pe canalul de televiziune N24 că a imprimat afişele fără a cere avizul prealabil al echipei de campanie a Angelei Merkel, pentru că ”aceasta nu l-ar fi putut aproba”, dar a asigurat că ”liderii formaţiunii vor reacţiona cu detaşare”.
Afişul a fost expus în 750 de exemplare în circumscripţia din Berlin unde Vera Lengsfeld candidează în alegerile din 27 septembrie. ”Mi se pare uimitor că unii reacţionează cu atît de puţin umor. Ne plîngem adesea că afişele de campanie sînt prea plictisitoare, dar, deîndată ce facem o schimbare, lumea se agită degeaba”, a afirmat ea la postul N24, arătîndu-se bucuroasă că a atras atenţia. Vera Lengsfeld este mulţumită deoarece circumscripţia în care candidează este considerată ca şi pierdută de CDU, cartierul respectiv susţinîndu-i puternic pe Verzi. ”Datorită afişului, 17.000 de persoane mi-au vizitat blogul. Dacă măcar o zecime dintre ei s-ar uita şi pe programul meu, aş atinge un rezultat mai bun decît dacă aş merge pe stradă, în mod clasic”, a afirmat Vera Lengsfeld.
OSCE va trimite, pentru prima dată, observatori în alegerile din Germania
OSCE a hotărît, pentru prima dată în istoria sa, să trimită observatori în cadrul alegerilor legislative din Germania, în contextul unei controverse apărute după ce unui număr de 12 formaţiuni politice mici le-a fost interzisă participarea la scrutin, relatează ”Der Spiegel”. Un purtător de cuvînt al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Jens-Hagen Eschenbaeher, a confirmat pentru Spiegel Online că organizaţia va trimite observatori care vor examina, de asemenea, hotărîrea Comisiei Federale pentru Alegeri, organism ales de membrii Biroului Electoral Federal şi partidele politice, care stabileşte partidele ce pot participa în alegeri la nivel federal. Însă, misiunea nu se va limita doar la această analiză, a precizat Eschenbaeher. Gabriele Pauli, liderul Partidului Uniunea Liberă, căruia i-a fost interzisă participarea în alegeri, a salutat intervenţia OSCE. ”OSCE va fi foarte ocupată în Germania”, a lansat Pauli, un fost membru al Uniunii Social-Creştine (CSU) din Bavaria, afirmînd că ”observatorii OSCE vor putea vedea cum partidele mari încearcă să scoată partidele mici din procesul democratic”.
OSCE, o organizaţie de prevenire şi gestionare a conflictelor, este cunoscută pentru misiuni de observare a alegerilor din ţări ca Rusia, Belarus, Ucraina, R. Moldova şi Kîrgîzstan.