Un deputat italian acuză fostul Cabinet Prodi că a permis imigraţia după aderarea României la UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un deputat italian acuză fostul Cabinet Prodi că a permis imigraţia după aderarea României la UE

Externe 17 Aprilie 2009 / 00:00 472 accesări

Viceprimarul oraşului Milano, Riccardo De Corato, susţine că fostul Cabinet Prodi este responsabil de uşurinţa cu care România a aderat la UE şi de ajungerea în Italia a 40% dintre românii daţi în urmărire, relatează site-ul Libero-News.it. ”Cabinetul Prodi trebuie tras la răspundere în legătură cu uşurinţa cu care a fost permisă aderarea României la UE, în urma căreia au ajuns în Italia 40% dintre românii daţi în urmărire, cum a declarat ministrul român al Justiţiei”, afirmă Riccardo De Corato, viceprimar în Milano şi deputat al partidului Poporul Libertăţii (PdL), aflat la guvernare. ”Eu avertizasem în legătură cu riscul creşterii fluxului de imigranţi, cerînd un moratoriu şi adresînd o petiţie fostului ministru de Interne, Giuliano Amato, în noiembrie 2006”, insistă De Corato. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara în februarie că 40% dintre persoanele date în urmărire de autorităţile române se află pe teritoriul Italiei.

Consiliul Europei îşi exprimă preocuparea în legătură cu situaţia romilor şi politica imigraţiei din Italia, anunţă Thomas Hammarberg, comisarul CoE pentru Drepturile Omului. ”Deşi au fost făcute eforturi, există motive serioase de preocupare în legătură cu situaţia romilor, politica şi practicile în domeniul migraţiei, nefiind respectate măsurile interimare cerute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”, se arată în raportul CoE despre situaţia din Italia. ”Autorităţile italiene trebuie să condamne mai ferm actele rasiste şi intolerante şi să asigure aplicarea eficientă a legislaţiei antidiscriminare”, subliniază Hammarberg. Comisarul recomandă o mai bună reprezentare a grupurilor etnice în cadrul poliţiei şi crearea unei instituţii independente pentru apărarea drepturilor omului. De altfel, Hammarberg cere Italiei să îmbunătăţească situaţia romilor. ”Există în continuare un climat de intoleranţă faţă de romi, iar condiţiile în care trăiesc sînt inacceptabile în multe din taberele pe care le-am vizitat. Există practici locale bune în Italia, dar trebuie extinse”, subliniază comisarul CoE, exprimînd îngrijorarea în legătură cu modul în care se desfăşoară recensămintele în taberele de romi.

Comisarul a criticat din nou proiectul de lege pentru siguranţa publică şi efectele negative asupra drepturilor imigranţilor. ”Criminalizarea imigraţiei este o măsură disproporţionată, care riscă să reaprindă şi mai mult tendinţele discriminatorii şi xenofobe în Italia. În plus, recenta măsură introdusă de Senat care îndeamnă personalul medical să denunţe imigranţii clandestini este profund nedreaptă şi poate contribui şi mai mult la marginalizarea imigranţilor”, subliniază comisarul CoE. Acesta a salutat unele măsuri pozitive adoptate de autorităţile italiene, în special programele de educare interculturale, decizia de ratificare a Convenţiei CoE împotriva traficului de fiinţe umane şi programul privind minorii străini neînsoţiţi.



12