Deputatul USR Stelian Ion, vicepreședinte al Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiției, a declarat, miercuri, după adoptarea raportului favorabil pentru proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, că acesta este "un produs la normă", care conține "dispoziții foarte grave". "În seara aceasta, s-a livrat un produs de către coaliția PSD-ALDE — și de multe ori UDMR. E un produs la normă. Din păcate, legile nu se fac la normă, iar cei care au avut vreodată de a face cu Justiția și s-au întrebat cum un text de lege poate fi atât de neclar și confuz explicația ar putea să o afle văzând lucrările acestei comisii. S-a lucrat neprofesionist, s-a lucrat la normă. E pur și simplu revoltător atunci când președintele acestei comisii afirmă că au fost avute în vedere toate opiniile tuturor asociațiilor magistraților. Vreau să spun foarte clar că CSM a precizat din nou că nu își dă avizul pe această variantă, deci nu există susținerea magistraților. S-au făcut amendamente ad hoc de către un membru al unei singure asociații astăzi. Asociațiile pe care am fi vrut să le invităm și noi, opoziția, nu au fost primite la masa discuțiilor", a declarat Stelian Ion.
Deputatul USR a apreciat că rezultatul lucrărilor comisiei asupra acestui proiect reprezintă "un ghiveci".
"Sunt dispoziții care se bat cap în cap, sunt dispoziții neconstituționale din start, se încalcă decizii ale CCR, deși s-a dorit să se pună în acord legea cu deciziile Curții Constituționale. Evident că vom ataca pe toate căile. Deja am sesizat CCR și, pe 13 decembrie, este termen pentru a se pronunța asupra obiecției noastre de neconstituționalitate", a adăugat reprezentantul USR.
Totodată, a apreciat că proiectul conține dispoziții "foarte grave" și a menționat că, din punctul de vedere al USR, acesta "este un moment trist pentru justiția din România"
"Procurorul nu mai este independent în România. În al doilea rând, comisiile parlamentare de control al serviciilor secrete vor controla declarațiile magistraților — chestiune inacceptabilă. Se elimină această atribuție a președintelui României, care este de rang constituțional, de a numi procurorii și judecătorii. S-au separat într-adevăr pe secții aceste cariere între judecător și procuror, dar s-a mers la extremă, ceea ce înseamnă că fiecare secție va avea un rol foarte mare și că influența — dacă ne putem imagina într-o Românie că poate exista la un moment dat o astfel de influență politică — va fi mult mai ușor de realizat pe secții, și nu în plenul CSM", a declarat el.
Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției a adoptat, miercuri, un raport favorabil pentru proiectul de modificare a legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Raportul a fost adoptat cu 10 voturi pentru, 5 împotrivă și 8 abțineri.