Primul premiu pentru drepturile omului „Vaclav Havel“ a fost atribuit militantului belarus Ales Bialiaţki de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), la deschiderea sesiunii sale de toamnă la Strasbourg. Acest premiu, în valoare de 60.000 de euro, recompensează acţiunile excepţionale ale membrilor societăţii civile în apărarea drepturilor omului. Distincţia a fost ridicată de soţia militantului, Natalia Pinciuk.
Ales Bialiaţki prezidează Centrul pentru drepturile omului Viasna, pe care l-a creat în 1996. Este, de asemenea, vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale a Drepturilor Omului din 2007. A fost condamnat, în noiembrie 2011, la patru ani şi jumătate de închisoare pentru fraudă fiscală. Consiliul Europei leagă însă condamnarea sa de activităţile de apărare a drepturilor omului. „În lupta sa zilnică împotriva încălcărilor drepturilor omului, injustiţiei, arbitrariului şi autoritarismului, Ales Bialiaţki a acţionat fără întrerupere pentru ca cetăţenii din Belarus să poată aspira într-o zi la standardele noastre europene”, a declarat preşedintele APCE, francezul Jean-Claude Mignon, la decernarea premiului. „Condiţiile sale de detenţie sunt mai dificile decât cele ale altor deţinuţi din colonia penitenciară, fiind supus unor presiuni psihologice puternice”, a subliniat soţia laureatului, într-un discurs la APCE, afirmând că situaţia drepturilor omului în ţara sa se deteriorează.
Belarus este singura ţară europeană care nu face parte din Consiliul Europei, ce reuneşte 47 de state şi al cărui obiectiv principal este apărarea drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept. Premiul „Vaclav Havel“ a fost decernat pentru prima dată în semn de omagiu adus fostului preşedinte ceh, care a petrecut cinci ani în închisorile comuniste înainte de Revoluţia de Catifea din 1989. Preşedinte al Cehoslovaciei şi apoi al Cehiei între 1989 şi 2003, Vaclav Havel a murit pe 18 decembrie 2011, la vârsta de 75 de ani.