Un „doctor de femei” cu mult haz, la Casa de Cultură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un „doctor de femei” cu mult haz, la Casa de Cultură

Cultură 21 Octombrie 2009 / 00:00 2734 accesări

Casa de Cultură a Sindicatelor devine, în serile reci de toamnă, locul în care publicul constănţean uită, pentru cîteva clipe, de griji şi de frigul de afară şi „se abandonează” divertismentului de calitate. Producţia Teatrului Metropolis, „Doctor de femei”, după comedia lui Georges Feydeau, în regia lui Emanuel Pîrvu - de altfel unul dintre personajele principale ale piesei, doctorul Moulineaux - a destins spectatorii, care au umplut sala pînă la refuz. Publicul, în rîndul căruia s-au aflat mulţi tineri, a rîs în hohote pe parcursul întregii piese, care i-a avut „cap de afiş” pe Mihai Bendeac şi Adrian Titieni. Atît răsturnările neaşteptate de situaţie, cît şi interpretarea actorilor au făcut deliciul spectatorilor. Umorul comediei „Doctor de femei” nu s-a dovedit cîtuşi de puţin desuet, iar actorii au ştiut să valorifice la maxim textul lui Feydeau, care aduce în scenă bărbaţi încornoraţi, soţii mincinoase, soacre „acre” şi „încurcă-lume”. Mihai Bendeac a creat rolul unui astfel de încurcă-lume. Personajul său, Bassinet, pe care însuşi actorul l-a înzestrat cu „darul sîsîitului” şi care încearcă mereu să fie de ajutor, reuşind, însă, contrariul, a dat farmec întregii piese. „Chestia cu sîsîiala şi rîrîiala nu era un spectacol”, a mărturisit, după spectacol, Mihai Bendeac, artistul precizînd că, în această comedie, fiecare a venit cu cîte o idee.

Doctorul Moulineaux, interpretat convingător de Emanuel Pîrvu, este personajul pe care norocul pare să îl ocolească. Valetul i se pare arogant, Bassinet îi încurcă treburile, soţia îl ameninţă că îl pîrăşte mamei, amanta se lasă greu cucerită, soţul acesteia îl urmăreşte, motiv pentru care se dă drept croitor, iar Pomponette îl ia drept asociatul unei mari croitorese. Adrian Titieni, „militarul” Aubin, soţul încornorat care nu este nici pe departe „o uşă de biserică”, aşa cum crede el despre soţia sa „naivă” şi mult mai tînăra Suzanne interacţionează cu toate personajele piesei, exasperîndu-şi interlocutorii şi fiind el însuşi agasat de comportamentul celor din jur. Adina Popescu, interpretînd-o pe doamna Aigreville, mama care ţine cu orice preţ să apere căsnicia fiicei sale, susţinînd sus şi tare că „dormitorul comun salvează căsnicia”, convinge publicul în rolul de soacră... acră. La rîndul său, Mariana Dănescu, în rolul Yvonne, soţia căreia i se pare normal să aibă dormitor separat, a avut o prestaţie bună în faţa publicului, atrăgînd atenţia asupra sa. Vlad Corbeanu construieşte un personaj simpatic. Ajutorul doctorului, Etienne, se plînge de prea multă muncă şi creează încurcături în încercarea de a-şi ajuta superiorul şi de a veghea asupra liniştii conjugale a doctorului Moulineaux. Cristina Cioran, cea care împarte rolul Suzannei cu Mirela Zeţa (absentă la reprezentaţiile de luni din pricina filmărilor) joacă rolul soţiei tinere şi întreţinute, gata să calce strîmb. Apariţia spectaculoasă a lui Pomponette, travestitul pasionat de modă, în interpretarea lui Gabriel Costin, a fost întîmpinată cu aplauze de public, reuşind să imprime o notă de mister situaţiilor comice care se derulează cu rapiditate sub ochii spectatorilor. De asemenea, prezenţa Ancăi Sigartău, în rolul Rosa, femeie uşoară, soţie decadentă şi amantă întreţinută cu accent spaniol, dă culoare piesei.

Potrivit actorului Mihai Bendeac, repetiţiile pentru această piesă au durat aproximativ două luni, iar în această perioadă, producţia Teatrului Metropolis se află într-un turneu, care va fi reluat şi anul viitor, în perioada 18-31 ianuarie. Regia spectacolului este semnată de Emanuel Pîrvu, iar decorurile şi costumele sînt realizate de Bogdan Spătaru.

Următorul spectacol programat la Casa de Cultură, „Străini în noapte”, cu Emilia Popescu şi Florin Piersic, va avea loc pe 3 noiembrie, de la ora 19.00.

Taguri articol


12