Un dom din cetatea de la Adamclisi, reconstruit... 3D

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şcoala de Vară creatiVE

Un dom din cetatea de la Adamclisi, reconstruit... 3D

Cultură 01 Septembrie 2012 / 00:00 735 accesări

Prima Şcoală de Vară de Medii Virtuale din România - „Virtual Heritage Edition” creatiVE şi-a deschis porţile, vineri dimineaţă, la sediul din bulevardul Mamaia al Universităţii „Ovidius”. Organizată de Laboratorul de Cercetare în domeniul Realităţii Virtuale şi Augmentate (CeRVA) din cadrul universităţii constănţene, Şcoala de vară creatiVE se desfăşoară până pe data de 10 septembrie şi îşi propune reconstruirea în imagini 3D a unui dom din cetatea romană de lângă Monumentul triumfal Tropaeum Traiani de la Adamclisi.

În cadrul evenimentului de deschidere a şcolii, care a avut loc într-o sală multimedia a universităţii, studenţi „ovidieni” ai Facultăţii de Matematică şi Informatică, îndrumaţi de conf. univ. dr. Dorin Mircea Popovici, dar şi studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca au participat la prezentarea unor edificii ale cetăţii de la Adamclisi, susţinută de arheologul constănţean Gabriel Talmaţchi de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. La rândul lor, studenţii Universităţii „Ovidius” au prezentat cetatea Tomis, pe care au reconstruit-o în imagini 3D în 2010. „Am fost invitat să asigur partea istorică a proiectului prin documentarea corectă despre cetatea Adamclisi. Va fi reconstruit virtual un dom, atât în interior, cât şi în exterior, care a fost locuinţa somptuoasă a unei singure familii bogate, în secolele III şi IV, însă, ulterior, ea a fost compartimentată cu mai multe încăperi”, a declarat arheologul Gabriel Talmaţchi.

„Proiectul Şcolii de Vară creatiVE îşi propune dezvoltarea echipei CeRVA, orientată pe subiectul Virtual Heritage, prin care vom reconstrui virtual o mică zonă din cadrul cetăţii Adamclisi. Proiectul a fost conceput în ianuarie, iar acum îl punem în practică. Sâmbătă, mergem la Adamclisi, pentru a cerceta, a face măsurători, iar apoi ne vom apuca de treabă şi sperăm să terminăm în câteva zile. Avem susţinerea corporaţiei Ubisoft România ai cărei reprezentanţi vor veni aici pe 3 septembrie şi cărora le mulţumesc. Şcoala de Vară va continua şi la anul, când sper să avem participare internaţională”, a declarat conf. univ. dr. Dorin Mircea Popovici, în calitate de organizator.

Taguri articol


12