Poezia, actoria, muzica şi coregrafia şi-au dat întâlnire la Muzeul de Artă, sâmbătă, 13 octombrie, la ora 14.30, pentru a celebra “O toamnă cât o mie de piane”, o manifestare culturală unică în peisajul artistic tomitan. Poeta Liliana Filişan, una dintre cele mai inspirate creatoare ale prezentului, vă invită, alături de gazda generoasă, Muzeul de Artă, la un eveniment care are în centru lansarea a două cărţi: “Mireasă cu pantofi roşii” (Editura Minela) şi “Întemeietorul de ziduri (a doua venire a apocalipsei)” (Editura Grinta), o manifestare culturală în care poezia primeşte glas şi trup pentru a oferi publicului un spectacol total.
Evenimentul este o dublă celebrare: naşterea a două cărţi excelente şi o blândă aducere aminte – „In memoriam Ciprian Chirvasiu”, editorul cărţilor Lilianei Filişan, prieten de suflet, la rându-i un poet extraordinar, care ne-a părăsit mult prea devreme, la mijlocul acestui an.
Liliana Filişan este o prezenţă insolită în galeria liricii româneşti care creează în tuşe extrem de puternice tablouri imposibil de uitat sau ignorat. Răsturnările de sens şi prora tăioasă a versurilor ei scormonesc cu duritate, cruzime chiar, în mintea şi sufletul cititorului, forţându-l în cele din urmă să zâmbească a înţelegere şi să-şi conştientizeze condiţia de uman trecător, dar atât de frumos înzestrat.
Vor cuvânta: prof.univ.dr. Marian Cojoc, prof.univ.dr. Nuredin Ibram, ClaudiaMinela (scriitor) şi Eugen Pohonţu (scriitor). Cadrele didactice Elisa Baciu şi Ayla Calil vor interpreta piese la patru mâini din creaţiile compozitorilor M. Glinka, F. Schubert, V. Kalinnikov, T. Popatenko, V. Zolotarev, A. Dvorak. Un moment special, în care lirica va prinde contur coregrafic – versurile vor avea carnaţie gestuală, va fi susţinut de prof.univ.dr. Daniela Vitcu, decanul Facultăţii de Arte, asist.univ.dr. Mirabela Moroşanu, asist.univ.dr. Daniela Cojan şi asist.univ.dr. Ionuţ Dulgheriu şi studenţii la specializarea Coregrafie Marius Marin (anul III) şi Theodor-Ionuţ Bîrsan (anul I).
Evenimentul este realizat cu sprijinul Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii “Ovidius” din Constanţa, găzduit de Muzeul de Artă şi sprijinit de Editura Minela din Bucureşti şi de Atelierul de Arte „Elis Ayla” din Constanţa.
Vă aşteptăm cu drag! Intrarea este liberă!