Un film românesc despre Rezistenţa anticomunistă, selectat la Berlinală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un film românesc despre Rezistenţa anticomunistă, selectat la Berlinală

Cultură 04 Februarie 2010 / 00:00 756 accesări

Lungmetrajul „Portretul luptătorului la tinereţe“ va reprezenta România la secţiunea „Forum” a Festivalului de Film de la Berlin, „Ursul de Aur”, care se va desfăşura în perioada 11-21 februarie. Filmul care a fost selectat să participe la acest eveniment de notorietate este una dintre cele mai aşteptate producţii româneşti, şi în cinematografele din ţară, având regia şi scenariul semnate de Constantin Popescu jr., reprezentant al noului val de regizori. Subiectul de la baza acestui film se referă la activitatea grupului de partizani din Munţii Făgăraşului, condus de Ion Gavrilă Ogoranu. Distribuţia este exclusiv masculină, foştii luptători anticomunişti fiind interpretaţi de actori tineri precum Constantin Diţă, Alin Mihalache, Cătălin Babiuc, Vasile Calofir, Bogdan Dumitrache, Alexandru Potoceanu şi Mihai Constantin. Personajele au numele reale ale luptătorilor anticomunişti ai Grupului Gavrilă, care au activat în Munţii Făgăraşului: Ion Gavrilă Ogoranu, zis Moşu, Remus Sofonea, zis Brâncoveanu, Laurean Haşu, zis Leu, Gheorghe Haşu, zis Ghiţă, Andrei Haşu, zis Baciu, Ion Chiujdea, zis Profesorul, Toma Pirău, zis Porâmbu, Victor Metea, Jean Pop, zis Fileru, Nelu Novac, Gelu Novac, Silviu Socol, Ion Ilioi, Nicolae Mazilu, Ion Mogoş.

„Portretul luptătorului la tinereţe” este prima parte a trilogiei „Aproape linişte” al cărei subiect îl constituie lupta anticomunistă din România. În această primă parte, regizorul a ales să prezinte activitatea Grupului Gavrilă din Munţii Făgăraşului şi nu lipsesc din scenă cele mai dure momente ale luptei anticomuniste susţinută de această grupare. Partea a doua a trilogiei, „Elisabeta“, se va referi la activitatea revoluţionară a Elisabetei Rizea şi a soţului ei, Gheorghe Rizea. Ultima parte, cea care a dat denumirea trilogiei „Aproape linişte“, va avea la bază lupta dusă de fraţii Arnăuţoiu de pe versantul sudic al Munţilor Făgăraş, grupul denumit „Haiducii Muscelului“.

Regizorul mărturiseşte că a fost dificil să realizeze un film cu un asemenea subiect - grupurile de partizani români din anii \'50 -, mai ales că nu cunoştea prea multe lucruri despre perioada respectivă. Constantin Popescu jr. mai spune, însă, că a citit lucruri care l-au zdruncinat, despre oameni care au suferit cumplit şi care şi-au dedicat viaţa unei idei, poveştile lor reuşind să-l facă să-şi pun întrebări legate de curaj, rezistenţă, eroism şi despre puterea de a îndura. Acesta mai spune că nu este întru totul de acord cu toate hotărârile ori opţiunile lor, dar măsura în care au acceptat să lupte şi să dea piept cu necunoscutul l-a făcut să se decidă să imortalizeze pe peliculă aceste poveşti.

Faptele prezentate sunt, potrivit regizorului, autentice în proporţie de peste 90%. Filmările au avut loc timp de un an, în perioada 2008 - 2009, în apropierea Braşovului, Făgăraşului, Sibiului şi în Bucegi. A fost o producţie dificilă, cu peste o sută de actori şi peste trei sute de figuranţi. Costumele şi toate armele sunt strict autentice, din perioada respectivă, ba chiar echipa care a realizat filmul a avut parte de un ajutor nesperat din partea rudelor unora dintre luptători, care au oferit haine din perioada respectivă şi sprijinul lor moral.

Fără a realiza acest film cu gîndul participării la vreun festival, regizorul a avut surpriza să afle că „Portretul luptătorului la tinereţe“ a fost selectat în Forum-ul Berlinalei. Dorinţa sa mărturisită a fost aceea de a arunca o privire obiectivă şi liniştită asupra unor momente învăluite într-o aură de necunoaştere, dintr-o perioadă neliniştită a istoriei naţionale.

Taguri articol


12