Un fost deţinut de la închisoarea din Guantanamo, marocanul Lahcen Ikassrien, care locuieşte în Spania, a acuzat poliţiştii spanioli că au participat la interogarea sa. Ikassrien, care a efectuat, după ce a fost prins în 2001, în Afganistan, o pedeapsă de trei ani şi jumătate la închisoarea americană, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Barcelona că a fost interogat la Guantanamo, între 2002 şi 2004, de cel puţin patru ori, de poliţişti spanioli. Filiala spaniolă a organizaţiei de apărare a drepturilor omului Amnesty International (AI) a cerut, luni, Guvernului spaniol să deschidă o anchetă pentru a verifica declaraţiile lui Ikassrien. Anchetatorii spanioli doreau ca acesta să colaboreze în vederea identificării presupuşilor membri ai reţelei al-Qaida din Spania, potrivit lui Ikassrien, care a declarat că a fost identificat prin intermediul unei brăţări cu inscripţia ”animal 64” la sosirea sa la centrul american de detenţie situat în Cuba. El a dat asigurări că a fost torturat de ofiţerii americani de la închisoare. Potrivit fostului deţinut, poliţişti spanioli i-au oferit de lucru în schimbul colaborării sale. El a menţionat că a refuzat în repetate rînduri, precizînd că poliţiştii spanioli au informat autorităţile americane că el era un traficant de droguri şi că finanţa acţiunile teroriste. Fostul deţinut marocan a precizat de asemenea că a fost interogat, în iunie 2005, la baza de la Guantanamo, de poliţişti marocani. În urma perioadei de detenţie, el a fost trimis în Spania, unde justiţia îl căuta pentru presupusa apartenenţă la o grupare armată. În iulie 2006 a fost pronunţat un verdict de neurmărire penală şi a fost eliberat din lipsă de probe.
Preşedintele ales al SUA, Barack Obama, intenţionează să emită o ordonanţă executivă, în prima zi de mandat, prin care va decide închiderea penitenciarului de la Guantanamo Bay, afirmă oficiali din cadrul echipei de tranziţie. Însă, experţii sînt de părere că eliberarea sau transferul deţinuţilor de la Guantanamo va dura cîteva luni, posibil chiar un an. Un oficial din echipa de tranziţie admite că transferul în alte ţări a celor 248 de suspecţi rămaşi la Guantanamo într-adevăr va dura cîteva luni. Echipa lui Barack Obama pare hotărîtă să ordone şi suspendarea imediată a sistemului judiciar militar creat pentru judecarea deţinuţilor de la Guantanamo. Se pare că noua administraţie a respins chiar propunerea de deţinere pe termen nedefinit în SUA a suspecţilor care nu vor fi eliberaţi. Administraţia Bush insistase că o astfel de măsură era necesară pentru închiderea penitenciarului de la Guantanamo. Barack Obama a spus deseori că doreşte închiderea controversatului penitenciar dar într-un interviu acordat duminică, preşedintele ales a recunoscut că procesul va fi îndelungat: “Este mult mai dificil decît cred mulţi oameni. Ar fi greu să fie închis în primele 100 de zile ale noii administraţii”.
Deocamdată, un număr de 42 din cei 248 de deţinuţi de la Guantanamo au intrat în greva foamei, luni, cu opt zile înainte de învestirea în funcţia de preşedinte a lui Barack Obama. “Sînt 42 de persoane în greva foamei, dintre care 31 sînt hrănite cu proteine lichide injectate prin nas”, a precizat căpitanul Pauline Storum, director pentru afaceri publice al centrului. Vinerea trecută, aceştia erau 34, dintre care 25 erau hrăniţi cu forţa. La Guantanamo, o persoană este considerată în greva foamei după ce a refuzat nouă mese consecutive, adică după trei zile fără hrană. Aceasta este hrănită cu ajutorul unui tub care introduce proteine lichide atunci cînd greutatea sa a scăzut la 85% din cea ideală sau din greutatea pe care o avea la sosire.