Un fost deţinut la Guantanamo se oferise să ajute la eliberarea lui Alan Henning, dar a fost refuzat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un fost deţinut la Guantanamo se oferise să ajute la eliberarea lui Alan Henning, dar a fost refuzat

Externe 08 Octombrie 2014 / 00:00 429 accesări

Britanicul Moazzam Begg, fost deţinut la Guantanamo, a declarat ieri că s-a oferit să ajute la eliberarea ostaticului britanic Alan Henning, ucis prin decapitare de gruparea Stat Islamic în Siria, însă oferta sa a fost respinsă de Guvernul de la Londra, relatează BBC News Online. Begg, în vârstă de 46 de ani, a declarat că prietenii lui Alan Henning i-au cerut ajutorul în decembrie 2013, la puţin timp după ce britanicul a fost luat ostatic în Siria, de combatanţii din SI, iar ulterior, el a avut discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului de Externe de la Londra. Fostul deţinut la Guantanamo a mai afirmat că bănuia cine l-a răpit pe lucrătorul umanitar britanic, însă Guvernul i-a respins oferta de a ajuta la eliberarea lui. Moazzam Begg a dezvăluit că a mai ajutat în trecut la eliberarea altor ostatici răpiţi de extremişti în Siria. ”Problema este că, în încercarea de a mă demoniza şi incrimina, Guvernul a refuzat pur şi simplu să analizeze ceea ce aş fi putut face în acest caz”, a adăugat Begg.

Postul de televiziune Sky News afirmă, la rândul său, că organizaţia teroristă al-Qaida, care nu considera că este corect ca Alan Henning să fie ţinut ostatic, a trimis un membru pentru a negocia cu combatanţii din SI eliberarea lui, însă nu a reuşit să obţină eliberarea. Înainte de uciderea lui Alan Henning, revendicată vineri, într-o înregistrare video publicată pe internet, gruparea teroristă sunnită Stat Islamic a executat prin decapitare alţi trei ostatici occidentali, jurnaliştii americani James Foley şi Steven Sotloff şi lucrătorul umanitar britanic David Haines.

Inculpat pentru infracţiuni legate de terorism în Siria, Moazzam Begg a fost eliberat la 1 octombrie dintr-o închisoare din Marea Britanie, după anularea a şapte capete de acuzare reţinute pe numele său de justiţia britanică. El a fost suspectat că a participat, în perioada octombrie 2012 - aprilie 2013, în Siria, la antrenamente pentru comiterea de acte teroriste şi că a finanţat organizaţii teroriste. Arestat în 2002, în Pakistan, şi acuzat că a fost membru al reţelei teroriste al-Qaida, Begg a fost deţinut trei ani în închisoarea Bagram din Afganistan şi la Guantanamo. El a fost eliberat în 2005, fără ca vreo acuzaţie să fie reţinută împotriva sa. Odată revenit în Marea Britanie, unde s-a născut, el a devenit purtător de cuvânt al victimelor războiului împotriva terorismului, în cadrul asociaţiei Cage.



12