Un fost ministru georgian consideră SUA parţial responsabile de războiul din Caucaz

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un fost ministru georgian consideră SUA parţial responsabile de războiul din Caucaz

Externe 15 Septembrie 2008 / 00:00 448 accesări

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili planificase ofensiva militară din Osetia de Sud cu mult timp înainte de demararea sa, dar modul defectuos în care aceasta a fost pusă în aplicare a facilitat riposta rusă, a declarat un fost ministru al Apărării de la Tbilisi. Irakli Okruaşvili, fost lider politic aflat în exil, a declarat într-un interviu acordat la Paris că SUA sînt parţial responsabile de războiul din Caucaz pentru că nu au putut anticipa ambiţiile celui pe care fostul ministru l-a calificat drept “un om cu eşecuri democratice”. “Zilele lui Saakaşvili la conducerea ţării sînt acum numărate”, a mai declarat fostul ministru al Apărării.

Preşedintele georgian a declarat mereu că Rusia fost cea care a demarat războiul prin invadarea ţării sale. Irakli Okruaşvili, fost ministru în perioada 2004-2006, afirmă însă că el şi Saakaşvili au elaborat împreună planuri militare de invadare a Osetiei de Sud şi Abhaziei. Preşedinţia georgiană nu a comentat aceste declaraţii. Irakli Okruaşvili a fost unul dintre cei mai virulenţi miniştri de la Tbilisi, coordonînd un amplu proces de consolidare a armatei şi pledînd pentru ocuparea Osetiei de Sud, regiunea sa natală, prin forţă. L-a criticat pe preşedintele Saakaşvili pentru modul în care a gestiona ofensiva din Osetia de Sud, lansată în grabă, după părerea sa, în lipsa unui sprijin diplomatic şi fără a anticipa consolidarea prezenţei militare ruse la graniţa ţării. “Planurile originale vizau declanşarea unei duble operaţiuni în Osetia de Sud, ocupînd Ţhinvali, tunelul Roki şi Java”, a declarat acesta, făcînd referire la capitala separatistă, principalul punct de trecere a frontierei dintre Rusia şi regiunea osetă şi un alt oraş important. “Ofensiva lui Sakaşvili a vizat doar cucerirea capitalei Ţhinvali, deoarece credea că SUA vor bloca riposta rusă prin canale diplomatice”, a adăugat Irakli Okruaşvili, care a subliniat că rezultatul conflictului era inevitabil deoarece, începînd cu anul 2006, armata rusă şi-a consilidat poziţiile în Caucazul de Nord, Abhazia şi Osetia de Sud.

SUA au avertizat mereu Georgia că nu vor sprijini o invazie, a subliniat Irakli Okruaşvili. Dar în opinia sa, administraţia de la Washington este, de asemenea, parţial responsabilă de războiul din Caucaz deoarece l-a sprijinit pe Mihail Saakaşvili, în pofida tendinţelor sale autoritare tot mai pronunţate. “Instituţille pe care le-a creat gravitau toate în jurul său. Lipsa criticilor din partea SUA i-a permis să meargă prea departe”, a afirmat fostul oficial care a insistat că preşedintele georgian ar trebui să demisioneze sau să fie deferit justiţiei pentru ordinul de declanşare a războiului şi semnarea unui acord de încetare a focului ruşinos.

În teren, continuă să se înregistreze pierderi de vieţi omeneşti. Un alt poliţist georgian a fost împuşcat mortal duminică, în apropiere de regiunea separatistă Abhazia, al doilea incident de acest fel în această săptămînă. Potrivit unui comunicat al Ministerului georgian de Interne, poliţistul a fost ucis de focuri de armă provenind dintr-un sat abhaz şi trase asupra unui post de poliţie georgian din Ganmuhuri, în apropiere de frontiera cu Abhazia. Guvernul abhaz a negat orice implicare în acest incident.

Serghei Lavrov, în vizită, în Abhazia

Şeful diplomaţiei ruse a sosit duminică în regiunea separatistă georgiană Abhazia, în cadrul unei prime vizite de la declanşarea violenţelor în regiune. Serghei Lavrov a fost întîmpinat pe aeroportul din Suhumi de liderul abhaz, Serghei Bagapş, şi de ministrul abhaz al Afacerilor Externe, Serghei Şamba. Oficialul rus a discutat cu oficiali abhazi şi reprezentanţi ONU din regiune probleme legate de stabilirea relaţiilor diplomatice între Moscova şi Suhumi. Rusia a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud la 26 august şi a stabilit relaţii diplomatice cu cele două teritorii separatiste proruse, o decizie criticată de statele occidentale. Serghei Lavrov este aşteptat azi în Osetia de Sud.

Pentru a întări prezenţa Rusiei în regiune se fac toate demersurile. Astfel, preşedintele azer Ilham Aliev, care săptămîna trecută a fost gazda vicepreşedintelui american Dick Cheney, a fost chemat de urgenţă marţi în Rusia, la invitaţia omologului său rus Dmitri Medvedev. Informaţia a fost anunţată sîmbătă într-un comunicat laconic al Kremlinului. Nu se menţionează nimic despre programul vizitei, iar purtătorul de cuvînt a Kremlinului a refuzat să-i dezvăluie conţinutul. Azerbaidjanul, fostă republică sovietică bogată în hidrocarburi, este punctul de plecare pentru un culoar strategic pentru petrol şi gaz, care traversează Georgia vecină înainte de a ajunge în Turcia, apoi pe pieţele din Europa de Vest, evitînd astfel teritoriul rus. Recentul conflict dintre Rusia şi Georgia a stîrnit îngrijorare în legătură cu securitatea acestui culoar energetic pentru exporturile către Occident. Săptămîna trecută, vicepreşedintele american Dick Cheney s-a dus în Azerbaidjan în cadrul unui turneu în Caucaz care a inclus şi Georgia. Înaltul oficial american a pledat pentru dezvoltarea transportului resurselor energetice prin Caucaz. Azerbaidjanul a devenit în ultimii ani un aliat regional important pentru SUA, dar autorităţile de la Baku se feresc în acelaşi timp de acţiuni ce ar putea contraria Rusia.



12