Un fost oficial al Pentagonului minimalizează eficienţa scutului antirachetă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un fost oficial al Pentagonului minimalizează eficienţa scutului antirachetă

Externe 18 Aprilie 2008 / 00:00 563 accesări

În faţa Congresului american, un fost oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului a declarat că Pentagonul iroseşte miliarde de dolari pentru a implementa scutul antirachetă, descris de acesta drept un proiect militar în mare parte inutil. “Apărarea antirachetă este cel mai dificil proiect demarat vreodată de Pentagon”, a declarat Philip Coyle, fost adjunct al secretarului american al Apărării în perioada 1994-2001 şi fost director al departamentului de testare a armamentului din cadrul Pentagonului. “Ameninţarea folosită pentru a justifica sumele mari de bani cheltuite a fost exagerată”, a subliniat acesta, adăugînd că “sistemele de apărare antirachetă propuse nu ar fi putut să o contracareze, chiar dacă ar fi fost una reală”.

Philip Coyle si alţi oficiali au declarat în faţa congresmenilor că Pentagonul şi o serie de contractori, precum Boeing, Lockheed Martin Corp şi Northrop Grumman Corp au înregistrat progrese limitate în domeniul apărării antirachetă în pofida fondurilor alocate, în valoare de aproape 150 de miliarde de dolari, începînd cu anul 1983, cînd preşedintele american Ronald Reagan a rostit celebrul său discurs “Războiul Stelelor”. Testele cu rachetele de interceptare efectuate în ultimii cinci ani au fost mai simple şi mai puţin realiste decît în cei cinci ani care au precedat această perioadă, a declarat Coyle în faţa membrilor subcomisiei de Monitorizare şi Reformă Guvernamentală din Camera Reprezentanţilor. Ţintele false şi contramăsurile reprezintă “călcâiul lui Ahile” al scutului antirachetă, a adăugat acera, ridiculizînd proiectul demarat de compania Boeing, în valoare de miliarde de dolari, care constă în amplasarea unui laser chimic la bordul unui avion de tip 747 modificat cu scopul de distruge rachetele în apropierea bazei de lansare. “Dacă inamicul vopseşte rachetele cu vopsea albă simplă, vopsea albă care reflectă în proporţie de 90% razele laserului, atunci 90% din energia laserului va fi respinsă”, a declarat Ăhilip Coyle, citînd rezultatele unui studiu efectuat de NASA şi alte agenţii. “Pentru a compensa, laserul aeropurtat trebuie să fie de zece ori mai puternic şi trebuie transportat de un avion mai mare decît unul de tip Boeing 747”, a mai subliniat acesta.

Agenţia pentru Apărare Antirachetă a respins criticile formulate de Philip Coyle, calificîndu-le drept nefondate. Richard Lehner, un purtător de cuvînt al agenţiei, a declarat că SUA nu ar cheltui peste patru miliarde de dolari pe un sistem de armament care ar putea fi anihilat de un strat de vopsea, acest lucru ar fi bun pentru un subiect de sitcom, dar nu are nici un fundament în realitate. Preşedintele Bush va cere Congresului deblocarea de 13,2 miliarde de dolari pentru programele militare în anul fiscal 2009 şi circa 62,5 miliarde de dolari în următorii cinci ani, potrivit Centrului de Informaţii Militare.



12