Primul român publicat în revista ”Science”. Bogdan Onac, în vârstă de 48 de ani, profesor în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, contrazice teoria veche de 70 de ani privind ciclurile glaciare. Acesta a adus primele dovezi că erele glaciare nu se repetă la 100.000 de ani, aşa cum a susţinut, în 1941, cercetătorul sârb Milutin Milankovitch. Bogdan Onac şi-a publicat articolul într-una dintre cele mai prestigioase reviste de profil din lume, ”Science”.
Erupţii vulcanice şi curenţi reci. Alături de alţi şase cercetători străini, profesorul Bogdan Onac a cercetat, în ultimii cinci ani, mai multe peşteri de pe insula Mallorca, descoperind că în urmă cu 80.000 de ani, nivelul mării era cu un metru deasupra celui actual în vestul bazinului Mării Mediterane. Ultima glaciaţiune prin care a trecut Pământul a fost acum aproximativ 10.000 de ani. Printre cauzele globale despre care oamenii de ştiinţă au emis ipoteze se află curenţii maritimi reci şi erupţiile vulcanice. Printre efectele glaciaţiunilor se numără scăderea nivelului mării. De exemplu, ultima glaciaţiune a dus la o scădere a nivelului Mării Negre cu 100 de metri. Un alt efect este creşterea eroziunii râurilor. În plus, gheţarii au adus cu ei depozite de materiale aluvionare, numite morene.
Teoria lui Onac. Descoperirea geologului român contrazice teoria glaciaţiunilor, ce spune că în acea perioadă, emisfera nordică tocmai intrase în ultima eră glaciară, presupunând o coborâre a nivelului mării şi nu o creştere. “Rezultatele noastre au arătat că nivelul mării a crescut brusc, aproximativ 22 metri în intervalul cuprins intre 86.000 şi 83.000 de ani, a stagnat la un metru deasupra actualului nivel pentru 2.000-3.000 de ani, pentru ca apoi să coboare dramatic 15 metri în mai puţin de 1.000 de ani”, a explicat Bogdan Onac.