Se pare că omenirea a trecut la un alt nivel, acela al violenței de... weekend. După atacul de la Nisa, petrecut săptămâna trecută, joi seară și urmat de puciul eșuat din Turcia de vineri noapte, începutul de săptămână debutase cu atacul unui imigrant afgan într-un tren din Germania, antrenând, parcă, nemții pentru ce avea să se întâmple în weekendul acesta. Atacul de la Munchen, de vineri, a arătat lumii adevărata față a terorii, care poate să se ivească din orice și oriunde. Cel puţin zece persoane au decedat în atentatul comis vineri după-masă într-un centru comercial din Munchen. Poliţia germană a confirmat vineri seară că suspectul în cazul atacului armat s-a sinucis și cel mai probabil a acționat de unul singur. Noile dezvăluiri ale poliției contrazic informațiile anterioare care sugerau că ar fi fost vorba de trei persoane înarmate.
Presupusul autor al atacului era un tânăr de 18 ani, cu dublă cetățenie, germană și iraniană, care locuia de mult timp în oraș, a declarat Hubertus Andra, șeful poliției din Munchen. Acesta a mai adăugat că nu se cunoaște din ce motive tânărul a comis acest atac, iar până la această oră nu au fost găsite dovezi că ar fi avut legături cu grupări teroriste și nici nu era în vizorul forțelor de ordine, însă o ancheta în acest caz este în curs de desfășurare. Totuși, înregistrări surprinse cu atacatorul arată cum acesta, vorbind cu cineva în germană, a spus că a crescut la periferia Munchenului, a avut probleme de naturalizare și chiar a apelat la serviciile unui psiholog, care însă nu l-au ajutat. Hubertus Andra a mai spus că 2.300 de membri ai forțelor de ordine au fost mobilizați în cazul acestui incident. Atacatorul a folosit un pistol, oficialul infirmând informațiile potrivit cărora suspectul ar fi utilizat o pușcă. Printre victime se află și adolescenți, iar cel puțin trei persoane sunt în stare critică. Purtătorul de cuvânt al poliției, Marcus da Gloria Martins, a declarat că numărul persoanelor rănite se ridică la aproximativ 21.
Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a dispus coborârea drapelelor în bernă, sâmbătă, după atacul armat de la Munchen, relatează DPA. ”Coborârea drapelelor în bernă este expresia empatiei după acest act odios de violență”, a postat, pe Twitter, Ministerul de Interne. Mai mulți miniștri se vor întâlni sâmbătă cu responsabilii cu securitatea, după drama de la Munchen. Poliția a precizat că nu există încă indicii clare privind motivul atacului. Sâmbătă dimineață, poliția din Munchen a percheziționat un apartament din cartierul unde atacatorul ar fi locuit cu părinții săi, conform cotidianului ”Bild”. Deocamdată, poliția nu a confirmat dacă raidul a avut legătură cu atacatorul, care s-a împușcat la scurt timp după atacul care a început vineri seară, la un restaurant McDonald's și care a lăsat în urmă și 16 răniți.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, păstrează tăcerea în cazul atentatului care a șocat lumea, comentează pe un ton critic revista ”Focus”. ”Niciun cuvânt din partea Angelei Merkel: în timp ce întrega Germanie este preocupată, cancelarul păstrează tăcerea. Merkel a analizat întotdeauna lucrurile şi a ales cu grijă cuvintele. Într-o situaţie precum cea de vineri, nu ajută pe nimeni ca şeful Guvernului să facă speculaţii. Însă nu trebuie nici să lase oamenii singuri”, scrie ”Focus”, explicând că Merkel ar fi putut să declare măcar că este întristată sau şocată. ”Nici măcar până sâmbătă dimineaţă, Merkel nu a făcut nicio declaraţie despre atacul comis vineri seară”, concluzionează ”Focus”. Peter Altmaier, un consilier al Angelei Merkel, a anunţat că ”gândurile cancelarului german sunt alături de victimele atacului”. Almeier a lăudat intervenţia Poliţiei din Bavaria, precizând că nu este exclusă nicio ipoteză.
În schimb, Obama s-a grăbit să declare încă de vineri seară că SUA sunt alături de Germania şi condamnă atacul din Munchen. ”Nu ştim exact ce se întâmplă în Germania, dar gândurile noastre sunt alături de oamenii care au fost răniţi”, a declarat Barack Obama. Departamentul de Stat american a condamnat atacul comis într-un centru comercial din Munchen, exprimând solidaritate cu Germania. Și administraţia de la Teheran a condamnat, sâmbătă, atacul armat comis în Germania de un adolescent german de origine iraniană. ”Iranul condamnă acest act şi exprimă solidaritate cu poporul şi cu Guvernul german”, a declarat Bahram Ghassemi, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe. ”Condamnăm asasinarea oamenilor nevinovaţi şi lipsiţi de apărare; este necesară combaterea totală a terorismului”, a precizat oficialul iranian.
Germania rămâne în stare de alertă maximă, cu efective de securitate mobilizate la Munchen și din alte orașe mari ale țării, iar oamenii de rând, deja nemulțumiți de valul de imigranți tot mai agresivi, primiți cu brațele deschise de Angela Merkel, au noi motive de îngrijorare cu privire la siguranța lor și a celor dragi. E clar că după atâtea atentate care au însângerat Europa, oamenii încep să devină conștienți de vremurile în care trăiesc și ies de pe pilotul automat al rutinei care îi făcea să nu se implice social în mai nimic. Din păcate, e o tristă trezire la realitate.
ATACATORUL DIN MUNCHEN S-A SINUCIS CU UN GLONȚ ÎN CAP ÎN FAȚA POLIȚIȘTILOR
Tânărul germano-iranian de 18 ani care a ucis vineri seară nouă persoane într-un centru comercial din Munchen s-a sinucis cu un glonț în cap în fața polițiștilor, au informat sâmbătă surse din forțele de securitate din capitala Bavariei (land în sudul Germaniei), transmite EFE.
Către orele 18:30 GMT, o patrulă de poliție a dat de urma presupusului atacator care, fiind abordat de către agenți, și-a scos pistolul, a țintit către cap și a tras, a anunțat poliția într-un comunicat. Când s-a întâmplat acest lucru, atacatorul se afla la oarecare distanță de centrul comercial, unde deschisese focul cu circa două ore și jumătate mai înainte.
Agenți în civil trăseseră anterior în direcția tânărului, în parcarea centrului comercial, însă acesta a scăpat nevătămat și a reușit să fugă.
Până acum, poliția anunțase doar că atacatorul s-a sinucis și că trupul său neînsuflețit a fost localizat la circa un kilometru de locul atacului, pe o stradă adiacentă.