Un german răpit de CIA în Macedonia dă în judecată statul macedonean

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un german răpit de CIA în Macedonia dă în judecată statul macedonean

Externe 27 Ianuarie 2009 / 00:00 408 accesări

Un german de origine libaneză care afirmă că a fost răpit şi torturat de CIA în Macedonia a dat în judecată statul macedonean, cerînd despăgubiri de 50.000 de euro. Procesul civil de la Skopje este ultimul episod al bătăliei legale a lui Khaled el-Masri, care spune că a fost răpit în Macedonia, în decembrie 2003 şi apoi transferat în Afganistan, unde a fost torturat. El a fost în cele din urmă eliberat în Albania, după cîteva luni. Cazul său a atras atenţia întregii lumi asupra extrădărilor extraordinare în timpul mandatului lui George W. Bush. În cadrul acestui program secret al CIA, suspecţii de terorism erau transferaţi dintr-o ţară în alta, pentru interogatorii. ”Cerem despăgubiri pentru timpul pe care l-a petrecut în detenţie aici, pentru torturile pe care le-a suferit aici, în Macedonia, timp de 24 de zile”, a declarat avocatul lui el-Masri din Macedonia, Filip Medarski, într-un interviu telefonic. ”Cerem 50.000 de euro. Curtea nu acordă sume mari pentru asemenea lucruri”. Potrivit avocatului macedonean, el-Masri, care lucrase ca vînzător de maşini, călătorea în Macedonia, la sfîrşitul lunii decembrie 2003, ca turist şi se gîndea să cumpere o maşină. A fost reţinut într-un hotel din apropierea ambasadei americane de la Skopje şi interogat în engleză, limbă pe care nu o vorbeşte bine, despre legăturile sale cu al-Qaida şi extremiştii islamici.

Khaled el-Masri acuză Macedonia că a încălcat prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, inclusiv în ceea ce priveşte tortura, libertatea şi respectarea drepturilor omului. Avocatul german al lui el-Masri afirmă că acesta, căsătorit şi tată a şase copii, este în continuare incapabil să funcţioneze normal în societate, din cauza detenţiei şi a rămas fără loc de muncă. ”Face psihoterapie pentru că în continuare nu îşi poate controla psihicul. Nu ştie cine este responsabil pentru ce i s-a întîmplat”, a spus avocatul Manfred Gnjidic. Germanul a pierdut un proces în SUA împotriva CIA şi unor oficiali, în care cerea despăgubiri de 75.000 de dolari. O plîngere penală distinctă depusă în Macedonia, în octombrie, va fi probabil respinsă, pentru că de la data faptelor s-au scurs cinci ani, a spus avocatul macedonean, care crede că un proces penal ar avea mai multe şanse în Germania.

Ministerul macedonean al Justiţiei nu a putut fi contactat pentru a comenta, iar în trecut, oficialii macedoneni au vorbit destul de puţin despre acest caz. ”Guvernul Macedoniei a adoptat o linie oficială de negare completă, repetată într-un mod rigid şi stereotip”, potrivit unui raport din 2006 al Consiliului Europei. Preşedintele american, Barack Obama, a ordonat săptămîna trecută închiderea închisorii militare de la Guantanamo, abandonarea metodelor dure de interogare şi desfiinţarea închisorilor secrete ale CIA.



12